Gaat Netflix opnieuw de prijzen verhogen?

Door: Justin Doornekamp | 02 februari 2022 16:54

How To

In oktober vorig jaar verhoogde Netflix voor het eerst in vier jaar de abonnementsprijzen in Nederland. De streamingdienst heeft weer een prijsverhoging doorgevoerd, maar dit keer in de Verenigde Staten en Canada. Is Nederland binnenkort opnieuw aan de beurt?

Enkele maanden geleden bracht Netflix in Nederland de prijs van het standaardabonnement met een euro per maand omhoog, terwijl het Premium-abonnement met 2 euro per maand werd verhoogd. De kosten voor het Basic-abonnement bleven hetzelfde. Daarmee kosten de abonnementen in Nederland inmiddels tussen de 8 en 16 euro per maand.

Verhoging in de VS

In de Verenigde Staten heeft de streamingdienst voor de tweede keer tijdens de coronacrisis de prijzen verhoogd. Netflix zegt de extra inkomsten nodig te hebben om gebruikers onverminderd een groot aanbod films, series en documentaires voor te kunnen blijven schotelen.

Amerikanen betalen voor het Basic-account inmiddels 9,99 dollar per maand, hetgeen een verhoging betekent van een dollar. Met dit account kun je op één apparaat per keer kijken, terwijl films en series niet beschikbaar zijn in HD of 4K. 

Het standaardabonnement, waarmee je op twee schermen tegelijk naar films en series in HD kunt kijken, wordt zelfs 1,50 dollar duurder tot een bedrag van 15,49 dollar per maand. De prijs van het Premium-abonnement, waarmee je in 4K Ultra HD kunt kijken, gaat van 17,99 naar 19,99 dollar per maand. Ook de abonnementen in Canada zijn duurder geworden. 

Netflix moet diep in de buidel tasten om de concurrentie voor te blijven.

Ook in Nederland?

In de Verenigde Staten zijn de prijzen vorig jaar niet verhoogd, maar wel in het jaar ervoor. Toen ging het eveneens om prijsverhogingen van 1 tot 2 dollar, terwijl de prijzen van het Basic-abonnement ongewijzigd bleven. In Nederland hebben we deze verhoging pas in oktober gehad en het lijkt niet waarschijnlijk dat Netflix zo kort op de recente verhoging met een verdere prijsstijging komt.

Op termijn is het echter niet ondenkbaar dat Netflix ook in Nederland het prijsmodel verder zal aanscherpen. De streamingdienst voelt de hete adem van concurrerende diensten in de nek en moet alles uit de kast trekken om gebruikers een zo breed mogelijk aanbod te bieden. 

Alleen al vorig jaar gaf Netflix maar liefst 17 miljard dollar uit voor de productie van eigen films en series. Daarnaast betaalt de streamingdienst een hoog bedrag voor bestaande series als Friends en Seinfield, om te voorkomen dat deze in handen vallen van de concurrentie. 

Het afgelopen kwartaal kreeg Netflix er bovendien minder nieuwe abonnees bij dan gehoopt. De reden: consumenten hebben nu een breder aanbod dan ooit om uit te kiezen, ook op Disney+, Amazon Prime Video en andere diensten is veel te zien. Dit kan een reden voor Netflix zijn om juist voorzichtig te zijn met verdere prijsverhogingen, zodat klanten niet overstappen naar goedkoperere concurrenten. 

0 Reactie(s) op: Gaat Netflix opnieuw de prijzen verhogen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.