Gezichtsherkenning in 3D

Door: telegraaf-nl | 24 maart 2012 11:38

Algemeen

Zelfs plastische chirurgie helpt niet meer om te ontsnappen aan driedimensionale gezichtsherkenning. Het ICT-concern Group 2000 in Almelo lanceert een nieuw wapen in de strijd tegen terrorisme, mensensmokkelaars, maar ook 'gelukzoekende asielzoekers' en voetbalhooligans. Bovendien biedt de methode uitkomst bij de bekende Opsporing Verzocht-filmpjes.

De nieuwste generatie 3D-apparatuur gaat nog een stap verder dan de bestaande identiteitsherkenning. Het systeem baseert zich op botstructuren in de schedel die voor elk mens uniek zijn. ,,Daarmee heeft plastische chirurgie dus geen enkele zin meer. Een honderd procent score bestaat niet, maar dit zit er dicht tegenaan", aldus Richard Coppens, ceo van Group 2000, gespecialiseerd in hightech oplossingen voor een veiligere samenleving. Group 2000 brengt het nieuwe 3D-systeem - het zogeheten LIMA Biometric Identity Surveillance (BIS) - vanaf deze week in Europa op de markt. Daarin werkt het samen met de Amerikaanse ontwikkelaar ervan.

Vluchteling

Het systeem vormt volgens Coppens een doeltreffend middel als het gaat om de beveiliging van de Europese buitengrenzen. Via deze buitengrenzen komen veel vluchtelingen Europa binnen. Soms met valse of zonder identiteitspapieren en al dan niet met terroristische motieven. Nu nog worden deze vluchtelingen een voor een geregistreerd, een arbeidsintensieve methode die bovendien niet waterdicht is. Coppens: ,,LIMA BIS kan van iedereen die de grens passeert een gelaatscan maken die niet te vervalsen is. De scan dient bovendien als controlemiddel gedurende het verdere vervolgtraject van de vluchteling. Maar ook kan met deze gelaatscan een check worden uitgevoerd van bestaande fotodatabases: criminele registers bijvoorbeeld met personen die eerder zijn opgepakt wetens terrorisme, mensensmokkel of om andere reden tot ongewenst persoon zijn verklaard." Behalve bij Opsporing Verzocht-filmpjes kan LIMA BIS volgens Coppens ook worden ingezet bij de controle op luchthavens. Zo vormt Schiphol voor veel 'gelukszoekers' de poort naar een welvarend Europa. Door hun identiteitspapieren te 'verliezen' weten ze de bestaande controles te saboteren. Wanneer echter bij elke gate LIMA BIS wordt opgehangen, kan volgens Coppens nadat het vliegtuig landt meteen een gezichtsscan van alle passagiers worden gemaakt. ,,Op dat moment is bekend welke gezichten bij welke vluchten horen. Als een persoon zich vervolgens zonder identiteitspapieren bij de douane meldt, kan via LIMA BIS een check worden uitgevoerd. Bij een positieve match kan de oorspronkelijke luchtvaartmaatschappij de persoon weer terugvliegen naar het land van herkomst."

Hooligans

Maar ook biedt het systeem uitkomst bij het aanhoudende probleem van voetbalhooligans. Uit recente tv-documentaires blijkt dat de controles op stadionverboden vaak zo lek zijn als een mandje. ,,Door bij de toegangspoorten het 3D-camerasysteem te hangen, kan van elke bezoeker volautomatisch en nauwkeurig worden gecontroleerd of die persoon op de zwarte lijst staat', aldus ceo Coppens.

0 Reactie(s) op: Gezichtsherkenning in 3D

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.