Google Assistant leert Nederlands

Door: Joris Peterse | 26 juli 2018 09:44

Google Assistant
Nieuws

Google’s spraakassistent Google Assistant is vanaf vandaag ook in Nederland beschikbaar. Google Assistant verstaat nu de Nederlandse taal en is (onder meer) te gebruiken op smartphones en tablets met Android, iPhones en iPads.

Spraakassistent Google Assistant is vergelijkbaar met Siri, Cortana en Amazon’s Alexa. Door middel van spraakcommando’s kun je bijvoorbeeld het nieuws en weer opvragen, muziek bedienen, je smartphone bedienen, slimme verlichting aan- en uitzetten en veel meer. Google Assistant heeft net als Alexa het grote voordeel dat het op veel verschillende apparaten gebruikt kan worden, want de assistent zit ingebakken in veel slimme speakers zoals Google Home of de Sonos One en smart-tv’s.

Nederlandse apps

Google Assistant kan samenwerken met verschillende apps. Op dit moment kun je Google’s spraakassistent gebruiken voor verschillende Nederlandse applicaties, zoals KLM, ING en de NPO. Het aanbod van Nederlandse diensten en nieuwsbronnen is nog wat beperkt.

Wie tot dusver Google Assistant wilde gebruiken, moest via een omweg de Engelstalige versie activeren. Al in januari verklapte een Philips-topman dat in 2018 Google Assistant de Nederlandse taal zou leren. In de lente werden enkele bètatesters ingezet voor de Nederlandse versie van de spraakassistent. Dat bètaprogramma eindigde eind juni, waardoor de huidige introductie niet als een grote verrassing komt.

Google Assistant, Google, iphone

iOS en Android

Google Assistant komt beschikbaar op ieder Android-toestel met Android 6.0 (Marshmallow). Binnen een week moet de spraakassistent op ieder toestel aanwezig zijn, maar kan ook handmatig gedownload worden. De iOS-app voor Google Assistant moet binnenkort verschijnen, het wachten is op Apple die de update van de Google-app nog moet goedkeuren.

2 Reactie(s) op: Google Assistant leert Nederlands

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juli 2018 19:03 Kasander1
  Door dit nieuwe speeltje komt Google nog VEEL meer te weten over je.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2018 13:09 Rogierjbl
  Ik heb een uitleg gemaakt waar je hem kan vinden. Het was mij niet duidelijk maar naar heel lang zoeken heb ik het gevonden.

  Waar is Google Assistent Nederlands?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.