Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

Door: Joris Peterse | 22 oktober 2015 18:00

Review

De Chromecast is een handig dongeltje dat je in de HDMI-poort van je tv steekt om er een smart-tv van te maken, die je bestuurt met je smartphone of tablet. Intussen heeft Google een nieuwe versie op de markt gebracht, die per direct verkrijgbaar is.

Google Chromecast (2015)

Prijs

€ 39,-

Taal

Nederlands

OS

Android, iOS en Chrome

Website

www.google.com/chromecast

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sneller
 • Mooier
 • Eenvoudige installatie en gebruik
 • Minpunten
 • Hogere prijs
 • Weinig verschil voorganger

Het grootste verschil zit in het uiterlijk. In plaats van een grote stick is het nu een klein balletje, die in de kleuren zwart, geel en rood verkrijgbaar is. De kleur doet er niet veel toe, aangezien je de Chromecast toch achterin je tv steekt, maar door het formaat is hij wel makkelijker weg te werken als de HDMI-poort aan de zijkant van de tv zit.

De chips in Chromecast hebben ook een kleine upgrade gekregen en het apparaatje ondersteunt nu ook 5GHz draadloze netwerken. Het snelheidsverschil is merkbaar: koppelen met je mobiele apparaat gaat veel sneller en het inladen van de video ook. Het beeld wordt in Full-HD gestreamd, maar kan (afhankelijk van de snelheid van je draadloze verbinding) iets korreliger of minder scherp weergegeven worden. Helaas ondersteunt deze nieuwe Chromecast nog geen 4K-resolutie. Lees ook: 5 gratis apps voor Chromecast.

De Chromecast is subtiel weg te werken in de achterkant van je televisie.

Installatie

Aan de installatieprocedure en gebruik is niets veranderd. Veel simpeler kan dit ook niet. Wanneer je de Chromecast op de HDMI-poort van je tv hebt aangesloten installeer je de app, die vervolgens verbinding zoekt met de Chromecast om deze te koppelen met je wifi-netwerk. Na het ingeven van het netwerk-wachtwoord ben je klaar. Om video (en sinds kort ook audio) af te spelen via de Chromecast ga je naar de app van bijvoorbeeld YouTube, Netflix, NPO, Spotify of vele andere en druk rechtsbovenin op het cast-icoontje om de audio of video direct af te spelen op de tv. Ook in Chrome (op pc, maar ook mobiel) verschijnt bij veel video's een cast-icoontje om de video op je tv af te spelen. Een Chromecast kun je echter ook inzetten voor simpele games, fotovoorstellingen of schermduplicatie van je mobiele apparaat.

Google kijkt mee

Privacyzorgen bij alle producten van Google zijn gegrond. Chromecast geeft Google de mogelijkheid om te weten wat je wanneer kijkt. Maar voordelen van een smart-tv zijn ook groot: direct op je tv YouTube, Netflix of Uitzending Gemist kijken. Bovendien beschikken gewone smart-tv's en apparaten als de Xbox One over een internetverbinding, webcam en microfoon en beschikken ze vaak over een meeluisterfunctie die ook aan staat als het apparaat 'uit' staat. Wat dat betreft is een Chromecast een stuk onschuldiger.

Links de oude Chromecast, rechts de nieuwste versie.

Conclusie

Je maakt van iedere tv een Chromecast met dit onmisbare dongeltje. De installatie en gebruik zijn eenvoudig en ontzettend slim. De verschillen met de vorige versie zijn echter klein: je hoeft niet naar de winkel te rennen om je oude Chromecast te vervangen.

4 Reactie(s) op: Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 oktober 2015 21:11 Anoniem
  Ik heb 'm uitgeprobeerd, waardeloos ding, uitermate traag kwa bediening. Inmiddels op Marktplaats gedumpt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2015 08:03 japie12
  Heel goede ervaringen met deze nieuwe cast.
  Snel, prima beeld, vloeiend en prima geluid. Helaas moet als je vanuit een laptop werkt met windows alles via je browser doen
  Gemiste kans en onbegrijpelijk is dat je wel een schermduplicatie van je tablet( android) of telefoon kunt maken maar niet van je PC.
  Dat zou pas echt handig geweest zijn.
  Je zou dan overal waar je bent snel een verbinding maken met een grote TV monitor zodat iedereen mee kan kijken als je een presentaie afpeelt of een spreadsheet of document wil laten zien in bijv een vergadering.
  Tevens zou ik dan gewoon films met VLC mediaplayer op mijn PC af kunnen spelen en naar de chromecast kunnen streamen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2015 08:49 Groetsels
  Komende week is de ChromeCast bij de mediamarkt in de aanbieding voor 29,- euro.

  http://www.mediamarkt.nl/webapp/wcs/stores/servlet/MultiChannelSearch?storeId=10259&langId=-11&searchProfile=onlineshop&channel=mmnlnl&searchParams=&path=&query=chromecast
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juni 2016 15:58 Folk
  Beide Chromecasts in bezit. Inmiddels kunnen wij naar de maan en verkennen de ruimte vanaf een afstand. Chromecast kan zijn verbindingen niet vasthouden. Het is te regelmatig dat je de verbinding vanaf je device met Chromecast kwijt raakt en dat je geen controle meer hebt over het pauzeren / stoppen van wat je Cast. Qua functionaliteit zijn deze beide cast producten ver onder de maat. Google zou zich rot moeten schamen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.