Google dokte €2,7 miljoen belasting over €11 miljard verdiensten

Door: telegraaf-nl | 19 februari 2012 15:58

Algemeen

Google heeft €10,8 miljard omzet via zijn Nederlandse holding, zonder een enkel personeelslid, laten lopen en daarover in Nederland €2,7 miljoen belastingbetaald.

Dat blijkt uit een melding over 2014 van Google Netherlands Holdings BV over inkomsten die het concern buiten de Verenigde Staten had verkregen.

De Nederlandse holding zette het geld weer door via een Iers bedrijf, naar een postbusfirma in Bermuda, als onderdeel van de Ierse Google Ireland Holdings.

Van het heen en later terugboeken van het geld bleef uiteindelijk €11 miljoen belastbare inkomsten over. Dat resulteerde bij 25% vennootschapsbelasting in €2,7 miljoen afdracht aan de Nederlandse fiscus.

6% belasting

Google, nu onderdeel van holding Alphabet, maakt daarbij gebruik van de al jaren bestaande regeling waardoor het Amerikaanse conglomeraat in totaal 6% over al zijn winsten buiten de VS afdraagt.

Vrijwel alle verdiensten buiten de VS gingen zo via deze zogeheten Double Irish, Dutch Sandwich-belastingconstructie, een ontwijkingsroute.

Legaal

De constructie is legaal en geen belastingontduiking. Het debat over de regeling neemt wel toe. Van alle mutlinationals die de fiscale route gebruiken ligt vooral Google onder vuur van de Europese politiek om meer af te dragen. 

In Groot-Brittannië sloot Google onlangs een overeenkomst met de Britse fiscus om uiteindelijk €130 miljoen af te dragen.

Daarmee betaalde Google in de jaren 2005 tot 2015 zo'n 200 miljoen pond aan belasting, terwijl zijn omzet daar 24 miljard pond bedroeg.

0 Reactie(s) op: Google dokte €2,7 miljoen belasting over €11 miljard verdiensten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.