Google mag digitale bibliotheek gratis vullen met andermans boeken

Door: De Telegraaf | 16 oktober 2012 16:10

Algemeen

Google heeft dankzij een gewonnen rechtszaak in de Verenigde Staten het recht om een digitale bibliotheek te vullen met miljoenen boeken zonder auteurs te betalen.

Dat blijkt uit de uitspraak die vrijdag is gedaan. De verdiensten van auteurs en uitgevers zouden hierdoor niet worden geschaad. De uitspraak over auteursrechten is relevant, omdat Google hiermee zijn dominantie als zoekmachine behoudt.

Zijn Google Books probeert al enige tijd tot snelle uitbreiding van de digitale bibliotheek te komen, maar uitgevers en auteurs verzetten zich. Volgens Google helpt het lezers juist boeken te vinden en geven de online samenvattingen auteurs juist extra lezers.

Het noemt zich schatplichtig aan het gedrukte boek, dat nog altijd de basis van het lezen zou zijn.

'Auteurs benadeeld'

Volgens uitgevers is Google Books juist een overwegend commerciële activiteit en juist bedoeld om de commerciële diensten van Google te versterken. Die uitspraak werd eerder verworpen, en is nu door een hogere rechter bevestigd.

De rechtszaak van de Authors Guild, een genootschap dat auteursrechten beschermt, is sinds 2005 bezig met deze zaak nadat Google complete boeken aan het inscannen was en vervolgens ging indexeren.

Al het financiële nieuws elke ochtend in uw mailbox? Meld u hier aan