Google verzamelt je aankoopgeschiedenis

Door: Randolf Bouwma | 20 mei 2019 11:11

Nieuws

Wanneer je iets bij een webshop koopt, krijg je daarvan een transactiebewijs toegestuurd. Je inbox staat er waarschijnlijk vol mee. Wat veel Gmail-gebruikers alleen niet weten, is dat Google die informatie ook in kan zien. Het bedrijf heeft hierdoor opnieuw een twijfelachtige privacy-kwestie aan zijn broek hangen.

Bovenstaande ontdekte de nieuwssite CNBC. Ga maar eens naar myaccount.google.com, waar bij wordt gehouden wat Google allemaal van je weet. Onder 'Betalingen en abonnementen' vind je het kopje Aankopen. Het brengt je naar een lijst vol online bestellingen.

Gebruik je jouw Gmail-account al lang, dan dateren de transacties tot jaren terug. Onbekend is sinds wanneer Google precies is begonnen met het bijhouden van deze informatie. Wel duidelijk is dat de meeste mensen hiervan niet op de hoogte zijn.

Het valt je wellicht op dat de lijst niet compleet is. Het scannen van mails gebeurt automatisch en daardoor kan het zijn dat niet alle 'bonnetjes' als zodanig worden opgemerkt. Toch is het wellicht even schrikken, wanneer je de lijst onder ogen ziet.

'Alleen voor jouw ogen'

Volgens Google wordt de info niet gedeeld met bijvoorbeeld adverteerders, alleen jij kunt de gegevens inzien. En eventueel verwijderen, maar dat kan alleen stuk voor stuk. Een omslachtig en tijdrovend klusje dus. Hoe het ook zij, erg netjes is het niet.

Vorige week nog maakte de zoekgigant bekend juist meer te willen focussen op het waarborgen van de privacy van zijn gebruikers. Nieuws als dat van vandaag draagt alleen niet bij aan het verbeteren van Google's imago in dit opzicht...

0 Reactie(s) op: Google verzamelt je aankoopgeschiedenis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.