Google wacht boete om manipulatie apps

Door: telegraaf-nl | 20 april 2012 11:49

Nieuws

Google heeft zijn macht misbruikt in de markt van smartphones en concurrenten bij de verkoop van Android-apps onrechtmatig de pas afgesneden.

Dat oordeel velt de Europese Commissie in een van de vele procedures die tegen Google-moederbedrijf Alphabet lopen. Naar verwachting wacht Google een forse boete.

De apps van Google zitten op de meeste toestellen wereldwijd, vaak in combinatie met software voor video's en het eigen mailprogramma.

Concurrentie geweerd

Brussel verwijt het Amerikaanse technologiebedrijf de prijzen en voorwaarden in de markt te manipuleren en concurrenten uit de markt te drijven.

Zij missen daardoor een groot deel van de advertentieinkomsten, zo luidt de formele klacht vanuit de Europese Commissie. Op dit oordeel had de markt al gerekend.

'Te weinig keuze'

Producenten van smartphones en tablets zijn daardoor niet in staat om concurrerende apps en diensten op de markt te krijgen.

Daarnaast betaalt het smartphonemakers om alleen zijn Android-apps op de fabriekstoestellen te plaatsen, en andere apps daarvan te weren, zo luidt de klacht van de Europese Commissie die woensdag werd gepubliceerd.

Geen vernieuwing

,,We geloven dat het gedrag van Google voorkomt dat consumenten een grotere keuze aan mobiele apps en diensten krijgt. Dat staat vernieuwing door andere marktpartijen in de weg, aldus eurocommissaris Verstager (Mededinging) woensdag in een verklaring.

Lees hier al het digitale nieuws

0 Reactie(s) op: Google wacht boete om manipulatie apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.