Help, mijn e-mailadres verstuurt spam!

Door: Chwhynny Overbeeke | 18 augustus 2015 07:40

How To

Niemand krijgt graag spam. Je maakt jezelf er dan ook niet populair mee als er ineens vanaf je e-mailadres allerlei spam verstuurd wordt. Bovendien krijg je zelf een lading e-mails terug die niet verzonden konden worden omdat het adres niet (meer) bestaat. Wat kun je hieraan doen?

Gelukkig komt de spam - die regelmatig vol met malware zit - niet daadwerkelijk van je computer of IP-adres af. In plaats daarvan is je e-mailadres gespooft of gehijackt en worden spammails met jouw e-mailadres erop vanaf een andere computer verstuurd waar waarschijnlijk een heleboel malware op staat. De kans is dan ook groot dat de eigenaar van die computer zich nergens van bewust is. Lees ook: Zo maak je een sterk wachtwoord.

Spoofing betekent dat iemand jouw e-mailadres als verzendadres aan een e-mailbericht toevoegt zonder dat hij of zij toegang tot die e-mailaccount heeft. Het gaat hier dus eigenlijk om het vervalsen van de afzender. Helaas kun je hier weinig tegen doen. Na verloop van tijd zal het waarschijnlijk vanzelf ophouden omdat spoofers regelmatig van e-mailadres wisselen.

Hijacking

Hijacking betekent dat iemand toegang tot je e-mailaccount verkregen heeft, waardoor ze je e-mails kunnen lezen, spam kunnen versturen naar mensen in je contactlijst en je wachtwoord kunnen wijzigen zodat je zelf niet meer kunt inloggen.

Als je denkt dat je het slachtoffer van hijacking bent, moet je het probleem proberen op te lossen door meteen je wachtwoord te veranderen. Lukt dit niet, dan heb je een probleem.

Let op: Als je het wachtwoord van de gehijackte e-mailaccount ook voor andere diensten of websites gebruikt, moet je deze voor de zekerheid allemaal veranderen.

Nieuw wachtwoord

Als je nog e-mail kunt ontvangen, kun je proberen om je browser in de privémodus te zetten en vervolgens opnieuw in te loggen. Uiteraard zal je niet kunnen inloggen, maar je krijgt dan wel de optie om je wachtwoord te resetten. Selecteer deze optie en volg de instructies. Nu moet je even heel snel te werk gaan, omdat je moet proberen de hacker voor te blijven. Controleer zo snel mogelijk je e-mail, zodat je de mail met je nieuwe wachtwoord te zien krijgt voordat de hacker het ook ziet. Log in met het nieuwe wachtwoord en verander het meteen weer in iets anders, zodat de hacker niet in kan loggen als hij of zij de e-mail met je nieuwe wachtwoord toch gezien heeft.

Kun je geen e-mail ontvangen of ben je er niet in geslaagd om de hacker voor te blijven, dan zul je contact op moeten nemen met je e-mailaanbieder.

0 Reactie(s) op: Help, mijn e-mailadres verstuurt spam!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.