Hevel grote hoeveelheden bestanden op je Synology-NAS over

© PXimport

Hevel grote hoeveelheden bestanden op je Synology-NAS over

Geplaatst: 19 november 2020 - 04:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:39

Ronald Smit

Een Synology NAS gebruik je vooral om veel bestanden op te slaan, heel veel. Maar als je meerdere NASsen in huis hebt – al was het maar omdat je een ouder exemplaar wilt vervangen – ontstaat een mogelijk probleem betreffende het overzetten van grote hoeveelheden bestanden!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kans dat het mis gaat is vooral te danken aan Windows. En dan vooral de – soms vreemde - beperkingen die dit besturingssysteem uit deels historisch oogpunt oplegt betreffende bestandsnamen. Allerlei tekens mogen niet gebruikt worden, combinaties van bepaalde tekens evenmin en dan is er nog het toch altijd weer tricky gebeuren van accenten en leestekens. De meeste moderne besturingssystemen – inclusief dat wat op je Synology NASdraait, of op je smartphone of tablet – hebben veel minder limiteringen. Gebruik je (ook) een Mac, dan is er ook niks aan de hand.

Om bestanden over te hevelen tussen NASsen (en ook van NAS naar computer en andersom) wordt dan vaak weer gebruik gemaakt van een Windows-protocol (CIFS). Je raadt het al: als je bijvoorbeeld een back-up van iTunes afkomstig van je Mac op een NAS hebt gemaakt, zitten daar zonder meer tekens in bestandsnamen die pertinent niet door Windows en CIFS worden geaccepteerd. Wat betekent dat de bestandsoverdracht van zo’n map geannuleerd wordt met een foutmelding.

7-zip

Gelukkig zijn er diverse wegen om die limiteringen te overkomen. Meest makkelijke en universele is eigenlijk de hele over te hevelen map op je NAS simpelweg te zippen. Waarbij je niet gebruik moet maken van het .zip-formaat dat een limiet qua bestandsgrootte heeft van maar 4GB. Dat overschrijd je makkelijk als je bijvoorbeeld een downloadmap met al je ooit aangeschafte softwareversies hebt, ISO’s van besturingssystemen enzovoort. Punt is alleen dat de meeste zip-programma’s – ook het exemplaar dat op de Synology NAS gebruikt wordt – geen foutmelding genereert bij het overschrijden van deze limiet. Het kán goed gaan, maar overal duiken meldingen op van mensen waarbij het gruwelijk mis ging met verminkte bestanden tot gevolg. Niet doen dus. De compressietool van de Synology NAS ondersteunt ook 7-zip. Gebruik dat, dat heeft namelijk een bestandslimiet van maar liefst 16 ExaBytes. Kun je zonder meer wel een tijdje mee vooruit.

Écht comprimeren veelal niet nodig

Heeft de NAS waarvandaan je wilt kopiëren of verplaatsen genoeg schijfruimte, dan kun je het 7zip-bestand het best daar op aanmaken. Verder geldt dat je – we laten het zo allemaal even in detail zien – bij voldoende schijfruimte het best kunt kiezen voor geen compressie van de bestanden. Heb je nog steeds een 7zipje, maar dat is even groot als alle bestanden in de bronmap. Ons doel in dit geval is namelijk niet het archiveren van bestanden, maar ze kopiëren of verplaatsen naar een andere NAS. En dan is snelheid van het hele proces belangrijker dan de efficiëntie qua bestandsgrootte. Ook kost écht comprimeren processorkracht, en die is op oudere NASsen wellicht niet in ruime mate voorhanden.

Op naar File Station

Nu de praktijk. Log in bij de bron-NAS via de webinterface (het kan ook mobiel via de app, voor de liefhebbers) en start File Station (de bestandsbeheerder van je Synology NAS). Blader naar de map die je wilt kopiëren of verplaatsen en klik daar met de rechter muisknop op. Klik in het geopende contextmenu op Comprimeren in <mapnaam>.zip.

We gaan de over te hevelen map eerst archiveren.

© PXimport

Je hoeft er niet bij te blijven

In het venster dat daarop opent, kies je achter Archiefindeling voor 7z. Kies dan achter Compressieniveau voor Geen. De bestandsnaam mag je wat ons betreft laten voor wat ie is (let wel op dat hier ook geen ‘gekke’ tekens inzitten, natuurlijk!). Klik op OK en het ‘7zippen’ begint. Dat kan een proces zijn van een paar minuten of als je pech hebt een paar dagen of zelfs meer. Geen drama echter: je kunt gewoon uitloggen bij je Synology; het proces gaat ook dan rustig door. Zorg echter wel dat je geen nieuwe bestanden plaatst in de onder behandeling zijnde map, of exemplaren verwijdert. Zijn er bestanden die in de betreffende map thuis zouden horen, zet ze dan in een tijdelijke map en hevel ze achteraf over.

Kies hier voor 7zip!

© PXimport

Joekel van een 7zip-je

Is het 7zip-proces klaar, dan resulteert een (mogelijk gigantisch) .7z-bestand. Om dat over te hevelen naar een andere NAS, log je in bij de doel-NAS. Start File Station en blader naar een gedeelde map daarop. Maak hierin de map aan met (bijvoorbeeld) de naam Extern gekoppelde mappen. Ga deze binnen middels een dubbelklik. Klik op de knop Gereedschap, dan op Externe map koppelen en tot slot op CIFS-gedeelde map.

Op de doel-NAS gaan we de gedeelde map met daarin de net gemaakte zip koppelen.

© PXimport

Gedeelde map koppelen

In het geopende venster tik je achter Map het adres van de bron-NAS in, gevolgd door de naam van de gedeelde map. Let daarbij op dat je niet de Linux/UNIX-notatie gebruikt, maar de Windows-notatie. Ofwel backslashes in plaats van de gewone exemplaren! Denk aan iets als bijvoorbeeld \\192.168.1.130\mijngedeeldemap. Geef vervolgens je gebruikersnaam en wachtwoord van de bron-NAS op. Mocht je de meer permanent willen koppelen, schakel dan het selectievakje voor Automatisch koppelen bij Start in en klik op OK.

Vul het adres van de gedeelde map op de bron-NAS in en de inloggegevens daarvoor.

© PXimport

Verplaatsen

Blader naar de map in de inmiddels gekoppelde bron-share en selecteer het eerder gemaakte .7z-bestand. Sleep het naar de doelmap op de NAS waar je nu ingelogd bent. Of klik er met de rechter muisknop op en klik op Knippen. Blader naar de doelmap, klik daarop met de rechter muisknop en dan op Plakken – Overschrijven. Ook dit proces kan tijd kosten, maar je hoeft er niet bij te blijven zitten.

Knip de map op vanuit de gedeelde bronmap en plak deze in de doelmap

© PXimport

Uitpakken en opruimen

Is het .7z-bestand eenmaal overgeheveld, dan rest alleen nog uitpakken. Dat doe je door er met de rechter muisknop op te klikken en dan de optie Hier uitpakken te kiezen (of een van de andere opties als je meer controle over de doelmap wilt). Dan wordt het weer even wachten en klaar. Je kunt het .7z-bestand nu verwijderen, net als de bronmap op de originele NAS als je van plan was deze te verplaatsen en niet te kopiëren.

Dan rest nog het weer uitpakken van het geheel!

© PXimport

Universeel

Er zijn andere mogelijkheden om bestanden via andere overdrachtsprotocollen over te zetten. Voordeel van deze methode is echter, dat hij universeel is. Zo kun je bijvoorbeeld een map 7zippen en deze tijdelijk op een Windows-machine bewaren. Ook al zitten daar intern dan niet-compatibele bestandsnamen in, zolang je de zaak op het Windows-systeem niet uitpakt is er geen probleem. Een scenario als dit kan handig zijn als je over een NAS met een enkele harddisk beschikt en je wilt een groter exemplaar inbouwen. In dat geval moet je je bestanden toch ergens even tijdelijk parkeren. Een besturingssysteem-onafhankelijke methode dus, altijd prettig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten