Dark Mode in Windows 10

Door: Martin Gijzemijter | 04 februari 2019 11:46

Windows 10
How To

Windows 10 heeft ook een Dark Mode, dat klinkt luguber, maar is dat niet. Het is een nachtmodus of donkere modus, die witte vlakken juist donker maakt, zodat het rustiger is voor je ogen. Vooral wanneer je 's avonds achter de computer zit is dat wel zo prettig. Hoe kun je dit instellen in Windows 10 en Windows 11?

Mac-bezitters waren halverwege vorig jaar lyrisch over de toevoeging van de Dark Mode aan MacOS Mojave. Dat begrijpen we heel goed, het is immers een stuk rustiger voor je ogen en werkt heel prettig als je last hebt van het felle licht in wat donkerdere omgevingen.et is fijn dat deze functie nu ook aanwezig is in MacOS, maar waar Microsoft vaak wordt beschuldigd van het ‘lenen’ van ideeën van Apple, is het ditmaal Windows 10 dat deze functie al geruime tijd had voor dat Apple hem implementeerde in z’n besturingssysteem voor de Mac. De Dark Mode in Windows 10 werd geïntroduceerd met de Windows 10 Anniversary Update in 2016, en het belangrijkste verschil is dat vensters standaard zwart zijn in plaats van wit. Dat klinkt raar en onwennig, en dat is het ook, maar we zullen ons de moeite besparen om je te overtuigen van het feit dat het echt prettig werkt. Het is een kwestie van ervaren, en gelukkig is deze modus dan ook heel eenvoudig in, maar ook weer uit te schakelen.

Dark Mode inschakelen

Om de Dark Mode in te schakelen in Windows 10, klik je op Start en vervolgens op Instellingen (of je drukt op de Windows-toets in combinatie met de letter I). Vervolgens klik je op Persoonlijke instellingen en daarna op Kleuren. Wanneer je nu helemaal naar beneden scrolt zie je de optie Kies een standaard app-modus met daaronder de opties Licht en Donker. Wanneer je op Donker klikt, zul je zien dat de vensters direct worden aangepast (voor de juiste ervaring raden we aan om dit ook echt in een situatie met weinig licht te doen). Kleine kanttekening: om praktische redenen is de Dark Mode niet van invloed op de Windows Verkenner en op je browservensters.

Dark Mode

Donkere modus inschakelen in Windows 11

Werk je al met Windows 11, geen probleem! Ook in het nieuwe besturingssysteem van Microsoft kun je een donkere modus inschakelen. Klik op het vergrootglas in de taakbalk en zoek op donkere modus. Je krijgt dan direct twee opties te zien: Donkere modus inschakelen voor apps en Donkere modus voor het volledige systeem inschakelen. Het maakt niet uit welke keuze je maakt: je komt bij beide uit bij het Kleuren-menu in de Instellingen-app. Bij Kies modus kun je aangeven of je de Lichte of Donkere versie van Windows wilt. Daaronder kun je instellen of je specifiek voor apps of voor het besturingssysteem een donkere modus wilt instellen. 

2 Reactie(s) op: Dark Mode in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 februari 2019 16:33 woussie
  "Dark-mode ?"
  Niet zo moeilijk doen, het heet gewoon "donker thema" in Windows en wat jullie schrijven klopt niet, de Windows verkenner schermen worden wel degelijk meegenomen in het donkere thema. internet browser Google wordt niet meegenomen, maar ook daar heb je donkere thema's voor (bijvoorbeeld het incognito thema) net zoals voor youtube wat ook niet mee kleurt, daar kan je ook instellen dat je een donker thema kan gebruiken.

  Wat ook prettig werkt is dat je dan totaal géén kleur gebruikt uit je achetgrondfoto of uit het kleurenpallet wat beschikbaar is, dan heb je pas een goed donker thema en dat werkt inderdaad prettig, zeker als je ook nog eens een grote monitor voor je hebt staan. Kan je eindelijk die zonnebril af doen om "normaal" te werken met Windows

  Heb hierover een aantal youtube instructie videootjes gemaakt:

  Donker thema in Windows:
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?v=R_ahVyeKlRU&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe&index=22

  Themakleur Google veranderen:
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?v=bTR9YMm5_FM&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe&index=31

  Youtube donker thema:
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?v=BDxdZpUeV34&index=32&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe

  Tablet modus Windows:
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?v=rpjtMhvryVU&index=19&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe

  Veel plezier ermee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2019 11:32 Mikeaathome
  @woussie Helaas, met win10 Home krijg je bijna alles donker, behalve de verkenner
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.