In 12 stappen een EHBO-stick voor je pc

Door: De Telegraaf | 12 februari 2012 15:55

Algemeen

Vertikt je computer om op te starten? Of wil je van een pc waarvan het systeem om zeep is, alsnog je persoonlijke gegevens halen? De redding komt van een opstartbare usb-stick met noodsoftware: Paragon Rescue Kit. Zorg dat je die oplossing op voorhand maakt.

Tip 01: Installatie

Onze redder is hier te vinden. Hier wacht een stevige download van maar liefst 299 MB. Open het bestand rk14_free.exe en laat de installer zijn ding doen. Het is de bedoeling dat je de herstelsoftware vanaf een extern opstartbaar medium laat werken, met het interne systeem van de pc hoef je geen rekening meer te houden. Dat externe medium moet opstartbaar zijn. Het kan gaan om een dvd, een externe harde schijf of een usb-stick. In dit artikel gebruiken we een klein usb-stickje van 2 GB, groot genoeg om de Paragon-software en een besturingssysteem te bevatten. =http:>

Tip 01 De software is gratis voor persoonlijk gebruik.

Hulp van buitenaf

Een gouden regel wanneer je verloren bestanden wilt herstellen, is dat je zeker niet begint met een nieuwe installatie van een besturingssysteem. Probeer beter ook geen herstelsoftware op de weigerende pc te plaatsen. Installeer het liefst zo weinig mogelijk, want de kans is reëel dat je hierbij de oude (onzichtbare) gegevens overschrijft. Benader het probleem bij voorkeur met herstelsoftware vanaf een externe gegevensdrager zoals een usb-stick, een dvd of een externe harde schijf.

Tip 02: Herstelmedium

Stop de usb-stick in de machine en open Paragon Rescue Kit 14 Free. Op die manier kom je meteen in de module om een herstelmedium te bouwen, namelijk de Recovery Media Builder. In het openingsscherm staan twee grote knoppen om een opstartbaar herstelmedium te maken: één voor een x86-systeem en één voor een x64-systeem (oftewel een 32- en een 64bit-systeem). Daarnaast is er nog een knop om de handleiding te openen en een knop om te registreren. De software is gratis, maar als je niet meteen registreert, moet je dat straks alsnog doen.

Tip 02 Is de pc een 32bit-systeem (ook wel x86 genoemd) of een 64bit-computer?

Tip 03: Registreren

In het volgende scherm lijkt het alsof je slechts twee keuzemogelijkheden hebt en dat is niet helemaal waar. In Advanced mode kun je het netwerk wijzigen en in Use ADK/WAIK word je naar een Windows-download van meer dan 5 GB geleid. In de meeste gevallen heb je geen van beide opties nodig. Volg de kleine aanwijzing links onderaan: To continue, click Next. Dat doen we. Wie daarnet nog niet heeft geregistreerd, moet dat in het volgende scherm wél doen. Dat betekent dat je (gratis) een productsleutel en een serienummer moet aanvragen. Beide gegevens belanden onmiddellijk in je mailbox. We willen wil best aannemen dat Paragon geen spam zal sturen, maar voor dergelijke registraties gebruiken we toch veiligheidshalve een speciale wegwerp-mailbox.

Tip 03 Kies geen van beide opties, maar klik op Next.

Wegwerpmailbox

In allerlei situaties willen bedrijven, producten en diensten je e-mailadres weten. In de meeste gevallen belooft men om je gegevens niet vrij te geven, maar wij geloven al lang niet meer in sprookjes. Gegarandeerd word je daarna overspoeld door spamberichten. Om dat te vermijden, maak je snel een wegwerpmailadres bij bijvoorbeeld Trashmail of Mailinator. Bij Trashmail bepaal je zelf hoelang dit mailadres moet werken: één keer, twee keer of een aantal seconden, uren, dagen. De mails worden automatisch doorgestuurd naar je echt mailadres dat op deze manier buiten schot blijft. Ironisch genoeg moet je dan wel TrashMail.com vertrouwen met je persoonlijk mailadres. Bij Mailinator is elk adres voor de @mailinator.com openbaar, maar daar hoef je verder helemaal geen gegevens achter te laten. =http:> =http:>

Bepaal zelf hoelang je dit tijdelijke mailadres mag werken.

Tip 04: Windows PE

Om de usb-stick opstartbaar te maken, zal de wizard een besturingssysteem op de usb-stick installeren. Je hebt de keuze uit Microsoft Windows PE (een soort lightversie van Windows) of Linux. In dit voorbeeld gaan we voor Windows PE. Klik op Next zodat je in het volgende venster de gegevensdrager kunt selecteren waarop de herstelsoftware zal komen. Dat kan een iso-bestand zijn dat je daarna op een dvd brandt of een usb-stick. Je ontvangt nog een ultieme waarschuwing dat door verder te gaan de inhoud van de usb-stick verloren gaat. Bevestig en enkele minuten later ontvang je de boodschap dat de opstartbare stick klaar is voor gebruik.

Tip 04 Wij selecteren Windows PE als besturingssysteem.

WinPE

WinPE staat voor Windows Pre-installation Environment. WinPE is in feite niets meer dan een piepklein besturingssysteem dat gebruikt wordt om Windows of herstelsoftware te installeren.

Tip 05: Opstarten

Natuurlijk wil je niet wachten tot de ongelukkige dag dat je de Rescue Kit echt nodig hebt. Test meteen of je het systeem kunt opstarten vanaf de usb-stick. Zorg dat de stick in een usb-poort zit en druk de juiste toets(combinatie) in om het opstartmenu van je pc te zien. Bij ons is dat F12, maar het wisselt per systeem. In dit bootmenu geef je aan vanaf welk medium je wil opstarten: in ons geval usb Storage Device. Druk dan de Enter-toets in. Bij sommige oudere pc's moet je de opstartvolgorde in het BIOS aanpassen. Hoe je dat doet, lees je het best in de handleiding van de pc of moederbord.

Tip 05 Geef in het bootmenu aan dat je wil opstarten van de usb-stick.

Tip 06: Hersteltools

Nadat het systeem is opgestart in Windows PE opent zich pas echt de herstelsuite waar verschillende tools klaar staan voor diverse rampscenario's. Zo kun je een back-up maken van het systeem op een virtuele harde schijf of je kunt via Restore from Virtual Disk het systeem herstellen. Is het systeem gecrasht, dan helpt de Postmortem Backup en Postmortem Restore om je gegevens te redden. Verder is er Boot Corrector om opstartproblemen te verhelpen, een wizard om bestanden te kopiëren naar andere gegevensdragers, een tool om drivers te installeren, een tool om een verwijderde partitie te herstellen en een functie om het netwerk te configureren.

Tip 06 Eenmaal opgestart kom je automatisch bij de suite hersteltools.

Tip 07: Netwerkverbinding

Wanneer je lokale netwerk verbonden is met een DHCP-server zal er automatisch een netwerkverbinding worden aangelegd op het ogenblik dat de computer via de stick in Windows PE is opgestart. Is dat niet gelukt, dan kun je via de netwerkmodule van Paragon Rescue Kit handmatig een verbinding maken. Daarvoor klik je op de knop Setup Network. Vervolgens geef je een IP-adres bij het subnetmasker en de standaardgateway. Om naar een netwerkschijf te gaan, klik je op het tabblad Network drives. Vervolgens gebruik je de knop met de drie puntjes om door het netwerk heen te bladeren.

Tip 07 Windows PE zal in de meeste gevallen van de DHCP-server een IP-adres ontvangen.

Tip 08: Virtual Disk Back-up

Om een gewone veiligheidskopie van de volledige harde schijf te maken, klik je op de knop Backup to Virtual Disk. Volg de wizard tot je bij het scherm komt waar je de schijf kunt selecteren die je wilt kopiëren. In het volgende venster kies je de locatie waar het programma het back-upimage moet plaatsen. Dat kan een harde schijf zijn of een locatie op een netwerkschijf. Je leest hoeveel ruimte het back-upimage in beslag zal nemen en hoeveel ruimte er nog vrij is op de doelschijf. Vervolgens zal de tool de partitie naar een virtuele container wegschrijven. Om te herstellen vanaf deze back-up-container open je Restore from Virtual Disk. Je selecteert het image en kiest de harde schijf van de pc die hersteld moet worden.

Tip 08 Selecteer de schijf waarvan je een back-up wil maken.

Tip 09: Postmortem Back-up

Het belangrijkste verschil van de Postmortem Back-up en de Virtual Disk Back-up is dat je met de eerste een veiligheidskopie van afzonderlijke partities kunt maken. Met de Virtual Disk Back-up maak je een kopie van de volledige harde schijf. Als de Postmortem Backup Wizard is geopend, kom je bij de harde schijf en de verschillende partities waarvan je een veiligheidskopie kunt maken. Plaats een vinkje bij de volumes die je wenst te beveiligen. In het volgende venster kom je bij de Backup Destination. Hier selecteer je één van de vier mogelijkheden waar je de reservekopie wilt wegschrijven: op een externe back-upschijf, op een lokale of netwerkschijf, op een partitie of op een cd/dvd. Je voegt eventueel nog een kort commentaar toe aan de kopie om ten slotte het back-upproces te starten. Om de gegevens terug te plaatsen, volg je gewoon de wizard van Postmortem Restore.

Tip 09 Selecteer de volumes waarvan je een back-up wil maken.

Tip 10: File Transfer

Stel dat een pc het vertikt om uit zichzelf op te starten, dan kun je meestal wel bij de inhoud van de harde schijf komen wanneer je opstart met deze geprepareerde usb-stick. Via deze weg kun je documenten, foto's en mediabestanden redden door ze te kopiëren naar bijvoorbeeld een externe harde schijf. Dat is een klusje voor de module File Transfer. Via de wizard kom je bij een venster waar je in de rechterkolom de inhoud leest van alle gegevensdragers die File Transfer herkent. Gebruik de pijlknoppen om de mappen die je nodig hebt in het klembord te plaatsen. Ben je klaar, dan klik je op Next om naar de locatie te navigeren waar deze tool de geselecteerde mappen en bestanden in veiligheid zal brengen.

Tip 10 Plaats in het vak Clipboard de mappen en bestanden die je wilt kopiëren naar een andere gegevensdrager.

Tip 11: Boot Corrector

Met de knop Boot Corrector in het hoofdmenu van de Rescue Kit kun je de meeste opstartproblemen verhelpen. Als het niet gaat om een hardwareprobleem of om malwarebesmetting, dan is de kans groot dat deze tool de reddende engel is. De Boot Corrector Wizard zoekt uit of het probleem te maken heeft met een beschadigd systeem en corrigeert het probleem zolang het gaat over Windows 2000/XP/Vista/Server/7/8/8.1. We lezen in de supportpagina's nog niets over opstartreparaties in Windows 10. Deze module corrigeert ook het Master Boot Record (MBR). Dit is de informatie op de eerste sector van een harde schijf. Het MBR houdt bijvoorbeeld bij welk besturingssysteem er op de schijf staat en wat de computer bij de opstart in het geheugen moet laden. Is het MBR beschadigd, dan weet de pc niet eens meer dat hij op Windows draait. Deze tool repareert ook foute schijfletters in het register.

Tip 11 De Boot Corrector is opgewassen tegen de courante softwarematige opstartproblemen.

Tip 12: Partities herstellen

Heb je per ongeluk een partitie verwijderd zonder die effectief te wissen, dan kun je op je stappen terugkeren met Undelete Partition. Wanneer je een partitie eenvoudig hebt verwijderd, zal de schijfbeheersoftware enkel de verwijzing naar de partitie in de partitietabel weghalen en dit kun je gelukkig nog ongedaan maken via deze module.

Tenslotte heeft Paragon Rescue Kit een tool om specifieke drivers te installeren, als je die drivers tenminste bij de hand hebt. Start de module Load Drivers en navigeer naar de locatie op een harde schijf, cd of netwerklocatie waar zo'n .inf-bestand of driver-pakket staat en klik op Open. Deze tool geeft aan wanneer de driver correct geplaatst is.

Tip 12 Zolang de partitie niet echt overschreven is, is deze te redden.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: In 12 stappen een EHBO-stick voor je pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.