In 3 stappen je pc sneller laten opstarten

Door: De Telegraaf | 30 december 2012 13:48

Algemeen

Zodra je je computer aanzet, laadt het besturingssysteem allerlei programma's en programmaonderdelen. Dit kan je systeem vertragen. Sommige automatisch startende onderdelen zijn noodzakelijk, maar andere heb je misschien niet nodig. Door ze uit te schakelen start Windows sneller op.

Stap 1: Opstartbeheer

De standaard opstartbeheerder van Windows bereik je op een andere manier dan in Windows 7 en 8.1. Rechtsklik op de taakbalk en kies Taakbeheer. Bij het tabblad Opstarten kun je onderdelen in of uitschakelen (soms is een extra muisklik nodig).

Met het programma Quick Startup heb je meer opties. Je kunt onderdelen uitschakelen, inschakelen of met een vertraging inschakelen. Ook kun je dankzij Quick Startup snel achterhalen waar een onderdeel voor dient.

De standaard opstartbeheerder is alleen handig voor experts omdat je al moet weten waarvoor de onderdelen bedoeld zijn.

Stap 2: Quick Startup

Download en installeer Quick Startup. Wees alert tijdens de installatie om ongewenste extra programma's te voorkomen. Herstart je computer en start Quick Startup. Het programma toont een lijst met alle onderdelen die aanwezig zijn in je opstartproces. Achter elk onderdeel zie je hoe snel (of langzaam) het programma opstart. De totale opstarttijd van je computer staat boven in beeld.

Door op een opstartitem te klikken krijg je rechts in beeld te zien van welke programmamaker het onderdeel afkomstig is. Bij Zinvol zie je waar het voor dient en wat andere gebruikers er van vinden. De informatie in summier, maar handig. Klik op Meer informatie voor gedetailleerde uitleg. Kom je er nog niet uit? Zoek het onderdeel dan op.

Quick Startup geeft goede informatie zodat je zelf kunt bepalen welke onderdelen je in je opstartproces wilt hebben.

Stap 3: In- of uitschakelen

In de lijst van Quick Startup zie je achter elk programma een aan/uit-schakelaar. Door hierop te klikken schakel je een item uit (of juist weer in). Een onderdeel uitstellen zorgt er voor dat het wel opstart, maar pas nadat je systeem volledig is opgestart. Je activeert een vertraagde start door met de rechtermuisknop op een onderdeel te klikken. Kies voor Vertragen en vervolgens bijvoorbeeld 60 seconden.

Het is af te raden om lukraak onderdelen uit te schakelen. Gelukkig geeft Quick Startup goede handvatten om erachter te komen wat je veilig kunt uitschakelen en je kunt je aanpassingen ook weer snel ongedaan maken. Beginners kunnen zich beter beperken tot het tabblad Opstart programma's en de overige tabbladen negeren.

Quick Startup kan items (tijdelijk) uitschakelen of opstarten met een extra vertraging.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: In 3 stappen je pc sneller laten opstarten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.