Is Huawei wel te vertrouwen?

Door: Joris Peterse | 09 december 2018 07:49

Huawei P20 Lite, smartphone, android
Blog

De Amerikaanse overheid waarschuwt continue voor Huawei, maar goede onderbouwing voor argumenten ontbreekt. Het zaait vertwijfeling: zijn smartphones, netwerkapparatuur en andere elektronica van Huawei wel te vertrouwen?

We leven in tijden van spionage: bedrijven, overheden en cybercriminelen hebben een enorme datahonger. In het geval van Huawei komen de beschuldigingen vooral vanuit de politieke hoek. Vooral de VS, Rusland en China beschuldigen elkaar doorlopend van spionage en ontkennen deze beschuldigingen weer in alle toonaarden. Het lijkt een soort koude oorlog van een stel kleine kinderen die elkaar onder tafel schoppen.

Het lijkt een soort koude oorlog van een stel kleine kinderen die elkaar onder tafel schoppen

Waarom spioneren?

In deze digitale koude spionage-oorlog, zijn landen onder andere op zoek naar kritieke infrastructuren, data van mensen, bedrijfs- en overheidsgeheimen, kwetsbaarheden, en data. Heel veel data. Mensen, organisaties, bedrijven... alle data zijn waardevol. Landen kunnen met een druk op de knop elkanders kritieke infrastructuren platleggen of samenlevingen ontwrichten met desinformatie.

Niet alleen beschuldigen landen elkaar, ook bedrijven worden beschuldigd. Via wetgeving kunnen bedrijven gedwongen worden mee te werken aan de spionage. Vooral naar het Russische Kaspersky wordt gewezen en ook het Chinese Huawei ligt onder vuur. Het levert de bedrijven enorme PR-problemen op, die lastig te pareren zijn: er is namelijk geen enkel bewijs.

Huawei maakt niet alleen smartphones, maar ook andere elektronica.

Huawei onder druk

Ondanks dat er geen argumenten worden gegeven, wordt gewaarschuwd voor producten van Huawei en worden providers onder druk gezet geen netwerkapparatuur te gebruiken: wat natuurlijk een enorme financiële aderlating is voor Huawei, nu providers druk bezig zijn met investeringen voor een nieuw 5G-netwerk.

Recentelijk nog heeft de Britse provider BT gehoor gegeven aan de oproep van de Verenigde Staten door geen Huawei-netwerkapparatuur te gebruiken in essentiële delen van het 3G- en 4G-netwerk.

Naïef

Ondanks dat er geen argumenten zijn tegen het gebruik van Huawei, is het naïef om te denken dat Huawei smartphones, netwerkapparatuur, wearables, pc’s, tablets en andere apparaten via software en ingebakken chips niet continue ‘naar huis bellen’ om jouw data netjes bij staatsbedrijven af te leveren. De grote vraag is echter waarom alleen Huawei onder vuur ligt.

Huawei is zeker niet de enige grote fabrikant uit China. Wat dacht je bijvoorbeeld van smartphonemaker Xiaomi, ZTE, BKK Electronics (in Nederland bekend van Oppo en OnePlus), dat groter is dan Huawei en Apple. Of Foxconn, dat verantwoordelijk is voor onder meer de productie van iPhones en Nokia’s. Deze bedrijven zijn evengoed in staat een chipje te plaatsen en andere vormen van spyware te implementeren.

Sterker nog, er is vrijwel geen chipje of soldeerbordje te vinden dat niet in China gemaakt is. Vrijwel alle Amerikaanse en Europese hardware- en netwerkfabrikanten laten de chipjes en het soldeerwerk in China verwerken, omdat daar de mogelijkheden en middelen zijn om het betaalbaar te houden. Dat de Chinese fabrieken in opdracht van Westerse bedrijven werkt, betekent niet dat ze er geen invloed op kunnen hebben.

Huawei P20 Lite, smartphone, android
Smartphones zitten vol camera's en microfoons. Erg interessant.

Overheids-muilkorf

Gegevensverzameling kan financieel interessant zijn voor techgiganten, maar in veel gevallen hebben de bedrijven geen keuze om mee te werken. Lokale wetgeving dwingt immers fabrikanten data te verzamelen en af te staan aan de overheid. Deze wetgeving geldt voor Huawei, maar ook voor andere bedrijven die in China gevestigd zijn. Dat zijn dus niet alleen de Chinese fabrikanten, maar ook veel westerse bedrijven zijn ook in China gevestigd.

Bovendien is China zeker niet het enige land met zulke wetgeving. Alle westerse landen kunnen lokaal-gevestigde bedrijven ook dwingen data te verzamelen en af te staan, vaak in het kader van veiligheid en terreurbestrijding. Zo werd Microsoft bijvoorbeeld na een lange juridische slag toch verplicht om e-mails van Europese klanten aan veiligheidsdiensten af te staan.

De VS is het enige land dat daadwerkelijk betrapt is op grote schaal verzamelen en misbruiken van gegevens

Betrapt

Dat alleen Huawei onder vuur ligt door Amerikaanse overheden, is vreemd. Maar het heeft ook iets hypocriets. De VS is (samen met hun westerse evenknieën) namelijk het enige land dat daadwerkelijk betrapt is op grote schaal verzamelen en misbruiken van gegevens, zoals bedrijfs- en overheidsspionage en het Orwelliaans stalken van burgers. Klokkenluiders als Edward Snowden hebben dit soort misstanden aan het licht gebracht. Niet alleen de schaal van deze sleepnetten (waarbij zelfs internetknooppunten worden afgetapt), maar ook de manier waarop onder andere de NSA en FBI te werk gaan: bedrijven en instanties worden via een speciale rechtbank (FISA court) gedwongen mee te werken en een verbod er ook maar iets over bekend te maken. Zelfs bevriende westerse landen werden betrapt op onderlinge spionage: de datahonger blijkt grenzeloos. Het enige dat de verantwoordelijken lijken te hebben geleerd van het feit dat de misstanden aan het licht kwamen, is dat ze voorzichtiger te werk moeten gaan.

Dankzij Edward Snowden hebben we een idee van de schaal waarop iedereen begluurd wordt.

Is Huawei wel te vertrouwen?

Helaas heeft de paranoia voor techbedrijven dus een vruchtbare bodem. Maar waarom de vinger alleen naar Huawei gewezen wordt, dat is de vraag. De vraag of Huawei zelf te vertrouwen is, heeft geen simpel ja- of nee-antwoord. Huawei is net zo min te vertrouwen als alle andere techbedrijven, als Google, Apple, Microsoft, Xiaomi, ZTE en veel. Heel veel andere.

2 Reactie(s) op: Is Huawei wel te vertrouwen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2018 09:57 ardsur
  Goede conclusie in the laatste zin van het article.
  Het enige dat we zeker weten, is, dat Amerikaanse bedrijven niet te vertrouwen zijn, omdat aangetoond is dat zij zeker alles opzuigen aan informatie. Van Cisco is bekend dat zij jarenland backdoors ingebouwd hebben en inbouwen.
  Van andere nationaliteiten kan er een vermoeden zijn, maar er is niets bewezen and derhalve zou het best eens kunnen dat die verdenkingen alleen maar opgeblazen worden door de in nood verkerende Amerikaanse bedrijven.
  Ik denk dat een veilige internet alleen kan bestaan door alleen nog Open Source software te gebruiken(door iedereen te controleren voor backdoors), betrouwbare VPN's te gebruiken en echte end-to-end encrypted emails clients .e.g. ProtonMail, and chat diensten als Signal and DuckDuckGo als search machine. nog veiliger is om Tails O.S. te gebruiken en TOR Browser.

  Uiteindelijke veiligheid op internet bestaat niet, al bewijst Edward Snowden, dat als je verstandig bent , je lang uit de klauwen van de Amerikaanse overheid kan blijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2020 10:48 tijdelijk03
  Vreemde conclusie over de VS, China heeft nl. hun Great Firewall en al het internetverkeer wordt gecontroleerd. Bijzonder dat dit niet eens genoemd is.
  Recenter (2 jaar na dit artikel) blijkt Huawei mee te werken aan etniciteitsdetectie zodat er een Oeigoerenalarm afgaat als er 1 gezien wordt. Het is geen verrassing. China is evil.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.