Je verloren smartphone, tablet of laptop terugvinden

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 februari 2019 14:58

How To

De meeste mobiele apparaten registreren exact hun geografische positie. Deze locatiegegevens kunnen je goed van pas komen wanneer je een apparaat per ongeluk kwijtraakt of als het gestolen wordt. Dankzij de volgende eenvoudige praktische tips vind je niet alleen altijd jouw verloren smartphone terug, maar ook je laptop of tablet.

Tip 01: Windows 10

Niet alleen mobiele apparaten, maar ook Windows 10 bevat een functie om periodiek de locatie van een pc of laptop te registreren. Dat werkt echter alleen wanneer je op het systeem bent aangemeld met een Microsoft-account, bijvoorbeeld via een Hotmail-, of Outlook.com-adres. Navigeer naar Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Mijn apparaat zoeken. Bij Mijn apparaat zoeken gebruik je zo nodig de knop Wijzigen om de functie te activeren. Mogelijk verschijnt er in dit menu ook een onderdeel waarmee je aangeeft of je wel of niet locatiegegevens met Microsoft wilt delen. In dat geval is het verstandig hiermee akkoord te gaan zodat Microsoft de geografische positie van het apparaat kan bepalen.

Duik in de instellingen van Windows 10 om de functie Mijn apparaat zoeken in te schakelen.

Tip 02: Computer opsporen

Een pc zal je niet zo snel kwijtraken, maar een handzame laptop des te meer. Misschien laat je je laptoptas per ongeluk ergens staan of neemt een onbekend persoon hem zomaar mee. Gelukkig kun je het apparaat eenvoudig lokaliseren. Open een browser op een willekeurig apparaat en surf naar de site van Microsoft. Nadat je bent ingelogd met je Microsoft-account, verschijnt er een lijstje met Windows 10-systemen die aan jouw profiel zijn gekoppeld. Meestal gaat het om laptops en pc’s, maar in een enkel geval kan het ook een Windows-telefoon zijn (zie kader). Aan de afbeelding zie je om wat voor soort apparaat het gaat. Klik onder de zoekgeraakte machine op Mijn apparaat zoeken. De webpagina toont op welke datum en welk tijdstip het apparaat voor het laatst is gezien. Verder bekijk je de resterende accutijd. Aan de blauwe cirkel zie waar de pc of laptop zich momenteel bevindt. Gebruik de zoomknop aan de zijkant om de plattegrond te verduidelijken. Op die manier verschijnen er extra straatnamen op het kaartje. Laat de plattegrond geen exacte positie zien? Klik dan indien mogelijk op Locatie inschakelen om geforceerd naar het apparaat te zoeken. Als dat niet lukt, staat het systeem vermoedelijk uit.

Het kaartje toont bij benadering de geografische positie van de Windows 10-machine.

Windows-telefoon

Met een Windows-telefoon beschik je vergeleken met overige Windows-apparaten over meer opties. Surf naar de site van Microsoft en klik op Mijn telefoon zoeken. Via Bellen laat je de telefoon rinkelen, zelfs als de stille modus is ingeschakeld. Dat is handig voor het geval je het toestel ergens in huis bent kwijtgeraakt. Daarnaast kun je ook kiezen voor Vergrendelen en Wissen. Met laatstgenoemde actie verwijder je alle gegevens op afstand.

Tip 03: Vergrendelen

Ben je bang dat je (mobiele) computer is gestolen? Dan is het belangrijk om de toegang tot persoonlijke data en/of bedrijfsgegevens te blokkeren. Vergrendel de Windows 10-machine om die reden op afstand. In de voorgaande tip staat al beschreven hoe je de locatie achterhaalt. Klik naast de plattegrond op de blauwe knop Vergrendelen. Via Volgende meld je op het vermiste apparaat het actieve gebruikersaccount af. Verder typ je eventueel een bericht voor de onrechtmatige eigenaar. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je de laptop bent verloren en dat je hem graag terug wilt. Een eerlijke vinder zal de machine vervolgens naar het opgegeven adres verzenden. Bevestig vervolgens met Vergrendelen en stel voor het betreffende apparaat een nieuw wachtwoord in.

Laat voor de vinder of dief een persoonlijke boodschap achter.
Bij diefstal is het belangrijk om de toegang tot privacygevoelige gegevens te blokkeren

Tip 04: iPhone en iPad

Net als Windows 10 heeft ook het mobiele besturingssysteem iOS een functie om verloren apparaten terug te vinden. Een geruststellende gedachte, want iPhones en iPads zijn vanwege hun marktwaarde nogal diefstalgevoelig. We gaan er in deze tip vanuit dat iOS is bijgewerkt naar de laatste versie. Start de app Instellingen en tik bovenaan op je naam om accountgegevens te openen. Via iCloud zie je helemaal onderaan de functie Zoek mijn iPhone of Zoek mijn iPad staan. Tik daarop en schakel deze functie in. Activeer verder de schakelaar achter Stuur laatste locatie. Zodra de batterij van de iPhone of iPad bijna leeg is, stuurt het mobiele apparaat in dat geval automatisch de laatste locatie naar de servers van Apple.

Zoek mijn Mac

Ook een Mac of MacBook kun je bij verlies of diefstal lokaliseren. Open linksboven het Apple-menu en navigeer naar Systeemvoorkeuren / iCloud. Zet een vinkje voor Zoek mijn Mac. Mogelijk dien je nog de locatievoorzieningen in te schakelen.

In het iCloud-venster zet je de functie Zoek mijn Mac aan.

Tip 05: Zoek mijn iPhone

Via een standaard-app op een iPhone of iPad spoor je andere Apple-apparaten op. Open Zoek iPhone en vul de accountgegevens van je Apple ID in. Via Log in verschijnt na even wachten de huidige locatie van online Apple-apparaten in beeld. Klik linksboven op het pijltje om de laatste locatie van offline apparaten op te vragen. Wijs een toestel aan en neem de beschikbare functies door. Zo tik je op Speel geluid af om een nabijgelegen toestel te vinden. Met Verloren kun je het toestel vergrendelen, zodat de vinder niet bij je persoonlijke gegevens kan komen. Je laat in dat geval voor de vinder of dief een bericht met je contactgegevens achter. Tot slot tik je op Wis iPhone of Wis iPad om alle gegevens van het toestel te verwijderen. Om deze gegevens definitief te wissen, geef je het wachtwoord van je Apple ID op.

Kies bij een verloren iPhone uit de opties Speel geluid af, Verloren en Wis iPhone.

Tip 06: iCloud

Je hebt natuurlijk niets aan de app Zoek mijn iPhone als je geen tweede Apple-toestel binnen handbereik hebt. Geen probleem, want je kunt ook via het web een verloren iPhone of iPad lokaliseren. Open een browser en surf naar www.icloud.com/#find. Typ de accountgegevens van je Apple ID en wacht na aanmelding tot het plattegrondje met de vermiste Apple-apparaten verschijnt. Je klikt vervolgens op het bolletje en het informatiepictogram om de beschikbare functies weer te geven. Maak een keuze uit de opties Speel geluid af, Verloren-modus en Wis iPhone. Staan er ook Apple-apparaten in het overzicht die je inmiddels de deur uit hebt gedaan? Klik dan op de optie Verwijder uit account / Verwijder.

Via de wedapplicatie iCloud vraag je eveneens de locatie van Apple-apparaten op.
Via het web kun je een vermiste iPhone of iPad lokaliseren

IMEI-nummer iPhone

Het IMEI-nummer is een unieke cijferreeks die aan jouw smartphone is gekoppeld. Bij diefstal vraagt de politie naar het IMEI-nummer om het betreffende toestel te registreren. Verder kunnen agenten via deze code een zogeheten sms-bom naar de vermiste smartphone sturen, zelfs wanneer een dief de simkaart heeft verwisseld. Is je iPhone gestolen, dan vraag je alsnog het IMEI-nummer op bij Apple. Surf naar https://appleid.apple.com en log in met je Apple ID. Scrol een stukje omlaag en klik onder Apparaten op je iPhone. Verder verschijnt ook het telefoon- en serienummer in beeld.

Via je Apple-account achterhaal je eenvoudig het IMEI-nummer van een gestolen toestel.

Tip 07: Android

Als je een smartphone of tablet met een redelijk recente versie van Android bezit, vraag je zo nodig de locatie van dit apparaat op. Een voorwaarde is wel dat de functie Vind mijn apparaat is ingeschakeld. Houd er bovendien rekening mee dat op een gedeelde tablet alleen de eigenaar toegang heeft tot deze functie. Start de app Instellingen en ga naar Beveiliging en locatie. Is het laatstgenoemde onderdeel nergens te bekennen, navigeer dan naar Google / Beveiliging. Via Vind mijn apparaat schakel je deze functie in. Indien beschikbaar zet je ook nog vinkjes voor de opties De locatie van dit apparaat op afstand bepalen en Op afstand vergrendelen en wissen toestaan.

Tip 08: Find My Device

Bij diefstal is het fijn dat je het IMEI-nummer op afstand kunt opvragen.

Met de Android-app Find My Device spoor je gemakkelijk verloren Android-toestellen op. Installeer deze toepassing vanuit de Play Store. Eenmaal geïnstalleerd, tref je de app op het toestel aan onder de naam Apparaat vinden. Tik erop en log met het juiste Google-account in. Er opent een Google Maps-kaartje met de locatie. Via het informatiepictogram vraag je extra gegevens op, zoals de datum dat het toestel voor het laatst online was en het IMEI-nummer. Verder tik je desgewenst op Geluid afspelen of Beveiligen en wissen inschakelen. Kies je voor de laatste optie, dan tik je naar behoefte op Apparaat beveiligen of Apparaat wissen.

Tip 09: Online zoeken

Net als Windows en iOS heeft ook Android een online zoekfunctie voor verloren toestellen. Open een browser en surf naar www.google.com/android/find. Nadat je het Gmail-adres en wachtwoord hebt ingevuld, verschijnt er een Google Maps-plattegrond met de huidige locatie van het toestel. Met de functie Geluid afspelen laat je het mobiele apparaat vijf minuten overgaan. Ben je de smartphone of tablet buitenshuis kwijtgeraakt, dan kies je voor Apparaat beveiligen of Apparaat wissen. In het eerste geval vergrendel je het toestel en laat je een persoonlijk bericht en/of telefoonnummer achter. Gunstig is dat je daarmee nog steeds de locatie van het Android-toestel kunt volgen. Kies je voor Apparaat wissen, dan kun je het toestel niet meer traceren. Hiermee verwijder je alle persoonlijke gegevens. Klik linksboven op het informatiepictogram om het IMEI-nummer weer te geven.

Bij diefstal wis je voor de zekerheid op afstand persoonlijke gegevens van het Android-toestel.

Tip 10: Prey (1)

Vind je het omslachtig om voor ieder apparaat een aparte diefstalpreventiefunctie te activeren? De Engelstalige dienst Prey werkt voor al jouw pc’s, laptops, tablets en smartphones. Vanuit één account volg je hiermee de locatie van verschillende computers en mobiele toestellen. Met de gratis versie beveilig je maximaal drie apparaten. Is dat te weinig, dan betaal je vijftien dollar per maand voor de bescherming van tien apparaten. Je installeert de software van Prey allereerst op een computer. Surf naar Preyproject.com en klik op de downloadlink om het programma te installeren. In dit artikel gaan we aan de slag met de Windows-versie, maar Prey kun je ook onder macOS en Linux gebruiken. Laat na de installatie het vinkje staan voor Set up Prey en bevestig met Finish. Er opent een browser. Via New User registreer je jezelf bij Prey. Vul alle velden in, ga akkoord met de voorwaarden en klik op Sign up. Controleer of de huidige geografische positie van je pc of laptop verschijnt. Als je de machine ooit kwijtraakt, gebruik je de opties aan de rechterkant om een alarm af te spelen, een bericht te sturen of het systeem te vergrendelen. De software van Prey is op de achtergrond van de computer actief, zodat dieven niet weten dat je de locatie kunt volgen.

Prey geeft stiekem de locatie van een geregistreerde computer door.
Volg met Prey de locatie van al jouw laptops, tablets en smartphones

Tip 11: Prey (2)

Zodra je eenmaal lid bent van Prey, activeer je ook op andere apparaten diefstalpreventie. Zo vind je in de App en Play Store een gratis mobiele app. Kies na de installatie voor already have an account en vul je accountgegevens in. Belangrijk is dat je Prey toegang geeft tot de locatiegegevens van de smartphone of tablet, zodat de webdienst continu weet waar het toestel zich bevindt. Na afloop verschijnt de term Protected op het scherm. Log in om een verdwenen apparaat op te sporen.

0 Reactie(s) op: Je verloren smartphone, tablet of laptop terugvinden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.