Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

'Liefst 120.000 banen extra dankzij robots'

Door: De Telegraaf | 30 maart 2012 13:10

Algemeen

Robots en computers een bedreiging voor de werkgelegenheid? Niet volgens de economen van de Rabobank. ICT-investeringen hebben juist een positief effect op de werkgelegenheid onder vooral laag- en hoogopgeleiden, luidt de conclusie van een woensdag gepubliceerd onderzoek. Tot 2020 komen er 120.000 banen bij.

Dat is niet veel op een totale beroepsbevolking die de zeven miljoen overstijgt, maar het onderzoek is toch een hart onder de riem voor mensen die dachten dat hun baan vanwege de robotisering zou verdwijnen. In sectoren waar veel laagopgeleiden werken, zoals de horeca en de posterijen, trekt de werkgelegenheid juist aan, verwachten de Rabo-economen. Voor sectoren waar veel hoogopgeleiden werken is het algemene beeld positief, maar daar lopen de resultaten flink uiteen. Wie nu denkt aan een carrière in de financiële dienstverlening kan dat volgens de Rabo-onderzoekers maar beter uit zijn hoofd zetten: daar verdwijnen juist wél banen door de komst van robots. In de branches ertussenin, waar veel middelbaar gekwalificeerde arbeid wordt verricht, worden veel mensen ontslagen, maar worden er ook weer veel aangenomen, aldus Rabo. Het werk van de afdelingen administratie wordt in hoge mate geautomatiseerd, maar in plaats daarvan komen er banen voor webdesigners, systeembeheerders en onderhoudsmonteurs. Sinds Deloitte anderhalf jaar geleden aankondigde dat de robotisering twee tot drie miljoen arbeidsplaatsen zou kosten, is het onderwerp niet van de politieke en maatschappelijke agenda verdwenen. Ook minister Asscher (Werkgelegenheid) heeft de noodklok geluid.

0 Reacties op: 'Liefst 120.000 banen extra dankzij robots'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.