Loewe klang bar5 mr & sub5 - Elegant en gesofistikeerd

Door: Jamie Biesemans | 05 april 2022 17:09

Review

De klang bar5 is een high-end soundbar die een strak design koppelt aan Dolby Atmos- én DTS:X-ondersteuning. Dit toestel heeft echter nog een paar onverwachte troeven, zoals een unieke uitbreidingsmodus en een ronde subwoofer. Hoe dat bevalt, lees je in deze Loewe klang bar review.

Loewe klang bar5 mr & sub5

Prijs € 1.699,-
Aansluitingen HDMI eARC, 2 x HDMI-in, USB klasse A, aux-ingang, optische ingang
Draadloos Chromecast, AirPlay 2, DLNA, Spotify Connect, Bluetooth, Play-Fi
Afmetingen (soundbar) 120 x 7,1 x 16 centimeter (soundbar)
Gewicht (soundbar) 6,5 kilogram
Afmetingen (subwoofer) 38 x 38 x 21,4 centimeter
Gewicht (subwoofer) 8,8 kilogram
Website www.loewe.tv
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Luxueuze afwerking
 • Strakke, gecontroleerde bassen
 • Veel streamingopties
 • Brede soundstage
 • Uitstekende stemmenweergave
 • Minpunten
 • Prijs
 • Play-Fi-app is soms complex
 • Minder geschikt voor spectaculaire gamesoundtracks

Met de klang bar5 mr & sub5 biedt Loewe een high-end soundbar aan die zonder twijfel in het luxesegment thuishoort. Dat merk je aan het prijskaartje van 1.699 euro, waarmee je spreekt over een toestel uit de allerhoogste prijsklasse. Daar staat tegenover dat je voor dit bedrag wel wat krijgt, te beginnen bij een afwerking op het hoge niveau waar Loewe voor bekend staat.

Zoals wel vaker bij het Duitse merk combineert het aluminium met een hip textiel. Een display, discreet achter het stijlvolle stof verstopt, maakt het geheel compleet. De klang bar5 is daardoor heel elegant, ook als je hem aan de muur hangt. En dat geldt ook voor de bijzondere subwoofer die mee in de doos zit. Die is even fraai afgewerkt, maar valt vooral vanwege zijn vorm op. 

De zware sub5 is immers rond. Die cilindervorm is er vanwege akoestische redenen, maar heeft als extra pluspunt dat het vergeleken met typische subwoofers minder je interieur verstoord. Deze soundbar kun je met elke tv combineren, huw je hem met bepaalde Loewe-tv’s dan heb je extra opties qua stands.

Waanzinnig veel streamingopties

Met een mooi design overtuig je al veel consumenten. Gelukkig heeft Loewe het daar niet bij gelaten en is de klang bar5 mr ook op technisch vlak en qua functies goed voorzien. Het ondersteunt niet enkel Dolby Atmos, maar ook DTS:X – en dat wordt stilaan zeldzaam. 

Je kunt rekenen op een goede connectiviteit. Naast de HDMI-eARC-poort voor de tv-verbinding zijn er ook twee HDMI-ingangen die goede HDR-ondersteuning biedt, incluis het belangrijke Dolby Vision. Via een USB-poort kun je eigen bestanden afspelen, als is dat niet zo handig. Op vlak van streaming is het aanbod heel compleet. Chromecast, AirPlay 2 en bluetooth geven je al drie manieren om alle muziekdiensten af te spelen. Daarnaast is er Spotify Connect én Play-Fi, een softwareplatform van DTS dat ook door onder meer Philips wordt gebruikt. 

Als het over app-bediening en firmware-updates gaat, dan verloopt dat allemaal via de Play-Fi-app. De app is heel uitgebreid en bevat een aantal ingebakken streamingdiensten, naast internetradio en een speler voor eigen hiresmuziekbestanden. Play-Fi is eveneens een multiroomplatform. Ten slotte kun je via deze app ook extra Loewe mr-speakers of Play-Fi-speakers van andere merken koppelen om een surroundopstelling te bouwen. Zo kun je de klang bar5 mr aanvullen met vier losse speakers, twee vooraan en twee achteraan. 

Dat is heel uniek. Het relatieve nadeel van Play-Fi is dat de vele mogelijkheden de app druk maken en de bediening soms minder helder. Als je gewoon wil streamen zijn Chromecast en AirPlay vaak handiger. 

Verfijnd en detailrijk

De klang bar5 mr speelt Dolby Atmos- en DTS:X-audio volwaardig af via zeven speakers vooraan, een per zijkant en twee drivers aan de bovenkant. In de sub5 zitten dan weer zes stuks, in een hexagoon opgesteld zodat ze elkaar dempen en versterken. We merken het meteen als we Dolby Atmos-filmfragmenten beginnen te spelen. Waar de meeste soundbar-subwoofers bij hogere volumes overheersen en wollig spelen, rollen er uit de sub5 strakkere bassen die spraak en muziek niet overheersen. Dat geeft een meer cinefiele ervaring, waarbij detail voorrang krijgt op donderende bassen en knallende explosies. 

De Loewe geeft bijvoorbeeld veel van de fijne details uit de soundtrack van ‘Roma’ weer, een van de sfeervolste Atmos-mixes die er bestaat. Atmos wordt hier bijvoorbeeld gebruikt om je de indruk te geven dat het verhaal zich in een grote stad afspeelt. Die effecten (zoals een straatventer die in de verte met z’n waren leurt) hangen hier overtuigend hoog in de kamer. 

Ook bij de uitdagende soundscapes van ‘Dune’ is de controle van de Loewe een echte plus. De diepe tonen van de Hans Zimmer-composities kunnen de dialogen bij kleine soundbars soms echt overstemmen, bij de klang 5mr blijven stemmen afgezonderd en helder. Een prima prestatie.

Die beheerste maar wel evenwichtige weergave doet ook de meeste muziek goed klinken. Meer zelfs: dit is iets waar de klang 5mr in uitblinkt. Zowel elektronische genres als klassieke stijlen worden groots neergezet, met percussie die strak en ritmisch klinkt. Soundbars zijn voor muziek altijd een compromis, maar de Loewe slaagt er wel in om de nadelen (zoals een gebrekkig stereo-gevoel) te minimaliseren.

Conclusie

De klang bar5 mr & sub5 is een soundbar met subwoofer met veel pluspunten. Het is een van de weinig soundbars die er echt luxe uitziet. Bovendien presteert het even goed als het eruitziet, zowel bij films als muziek. Op dit prijspunt zal de klang bar5 mr misschien wel concurrentie ondervinden van rivalen die geleverd worden met extra draadloze speakers. Die moet je bij Loewe extra aankopen.

0 Reactie(s) op: Loewe klang bar5 mr & sub5 - Elegant en gesofistikeerd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.