Zo maak je een sterk wachtwoord

Door: richard-veenstra | 26 mei 2015 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De toekomst

Op de vraag of we in de toekomst nog met wachtwoorden te maken hebben, antwoordt Tanis: "Ik hoop van wel. De combinatie van een pincode en een vingerafdruk is een goede vorm van authenticatie. Ik denk niet dat vingerafdrukscanners ervoor gaan zorgen dat een wachtwoord niet meer nodig is, het vult elkaar goed aan." De ontwikkeling van deze technologie is in volle gang, Touch ID is standaard op de iPhone 5s en iPhone 6 aanwezig en dus al voor heel veel mensen beschikbaar. "Hoe meer consumenten toegang krijgen tot dit soort technologieën, des te beter. Ik zou gebruikers dan ook willen aanmoedigen om dit te gaan gebruiken." Schindler denkt dat naast biometrie ook fysieke sleutels weer een grotere rol gaan spelen, dit kan bijvoorbeeld ook in de vorm van een apparaten met RFID- of NFC-chip zijn. "Onbevoegden moeten dan over de fysieke sleutel beschikken voordat ze een systeem binnen kunnen dringen. Een voordeel is dat de mens vertrouwd is met fysieke sleutels, we weten allemaal hoe we daar mee om moeten gaan."

Touch ID op je iPad of iPhone is een vorm van biometrische beveiliging, iets wat we in de toekomst vaker gaan zien.

Slechte wachtwoorden

Een zwak wachtwoord is zo gemaakt. Gebruik daarom géén informatie uit deze lijst.

- Je naam, ook niet omgedraaid en ook niet je tweede naam. Gebruik ook nooit de naam van je huisdier of mensen uit je familie, deze zijn makkelijk te raden. Taboe zijn bijvoorbeeld ook namen als Batman&Robin, Harry_Potter en Madonna.

- Je paspoortnummer of ander ID-nummer zoals bijvoorbeeld je kenteken. Als je portemonnee gestolen wordt, hebben hackers toegang tot je digitale leven.

- Je telefoonnummer, adres, verjaardag of andere dingen die makkelijk te herleiden zijn.

- Ook woorden die één-op-één in het woordenboek voorkomen zijn niet verstandig, ook niet als je een letter door een cijfer vervangt. Een hack-programma kan gebruik maken van een woordenboek en ingebouwd hebben dat het niet alleen het woord rabarber probeert, maar ook r4b4rb3r.

3 Reactie(s) op: Zo maak je een sterk wachtwoord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 mei 2015 14:40 Anoniem
  Eigenlijk een matig en incompleet artikel als je het mij vraagt. Ik mis twee mijn inziens zeer belangrijke punten/tips;
  1) In het deel "Kies een sterk wachtwoord" wordt totaal voorbij gegaan aan het gebruiken van een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Een wachtzin á la "De 3e poes van Jan & To woont op 1-hoog." is én veel sterker én veel makkelijker te onthouden dan al die afgrijselijke cijfer-lettercombinaties. Zie http://lifehacker.com/5893510/using-common-phrases-makes-your-passphrase-password-useless-heres-how-to-pick-a-better-phrase
  2) Bij gebruik van wachtwoordmanagers is synchronisatie tussen computer en smartphone wel degelijk mogelijk. Gebruik zelf al járen Keepass op zowel PC als smartphone. Simpel in te stellen, synchronisatie via bv. Mega is versleuteld, naast het feit dat de database-file van Keepass zelf ook sterk beveiligd is en het werkt vlekkeloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2015 14:56 Anoniem
  Aanvulling op bovenstaande; het artikel vermeldt dat zelfs een standaard wachtzin al niet meer helemaal voldoende is. Nu hebben wij als Nederlanders nog wel een voordeel over Engelssprekenden, maar je kunt toch niet voorzichtig genoeg zijn…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2015 18:40 Anoniem
  P
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.