Maak van je iPhone een virtual reality-bril

Door: telegraaf-nl | 11 april 2012 09:30

Algemeen

Virtual reality-headsets zijn de volgende stap in de wereld van media en games. Wij laten zien hoe je je iPhone gebruikt als virtual reality-bril. Ook bespreken we de leukste virtual reality-apps. En wil je meer virtual reality-apps, gebruik dan als zoekterm Google Cardboard of VR in de App Store.

Je hebt geen Oculus Rift nodig om een virtual reality-headset te krijgen. Een iPhone, een stuk karton en een paar lenzen zijn voldoende om je eigen virtual reality-headset in elkaar te knutselen. We laten je verschillende mogelijkheden zien, waarmee je je iPhone kunt omtoveren tot een volwaardige virtual reality-bril.

Virtual Reality

De eerste ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift beschikte over verschillende meetapparatuur: zoals een magnetometer, gyroscoop en accelerometer. Deze meetapparatuur kan de positie van de headset goed waarnemen waardoor het beeld meebeweegt met de positie van de headset. Twee Google-engineers, David Coz en Damien Henry, bedachten dat dezelfde meetapparatuur al in veel smartphones wordt gebruikt. Zij ontwikkelden Google Cardboard: een slim ontwerp van een kartonnen headset waarin een smartphone past. In combinatie met zogenoemde Google Cardboard-apps, die gebruik maken van de meetapparatuur in je telefoon, maak je een virtual reality-bril van je smartphone.

De eerste ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift, inmiddels is het apparaat zo verfijnd dat het bijna klaar is voor de 'gewone' consumenten.

iPhone als VR-bril

Ook de iPhone beschikt natuurlijk over voldoende meetapparatuur om hem als virtual reality-headset te gebruiken. Google Cardboard is ideaal als je voor de eerste keer kennis wilt maken met virtual reality. Wil je zelf een Google Cardboard maken, dan kun je op deze website een blauwdruk vinden. Je hebt hiervoor een stuk karton, twee lenzen, twee magneten met een diameter van 19 mm, een stukje klittenband en een elastiekje nodig om de headset te maken.

Het is natuurlijk het leukste om deze spullen zelf in elkaar te knutselen, maar ben je niet zo handig, dan is een pasklaar setje via eBay aanschaffen een makkelijkere manier om aan een Google Cardboard-headset te komen. Houd bij de aanschaf wel rekening met het formaat iPhone dat je hebt. De iPhone 6 Plus past niet in een kleine headset, hiervoor zijn grotere headsets beschikbaar.

ZEISS: VR ONE

Het belangrijkste van een VR-headset is de visuele ervaring van de combinatie van het beeldscherm en de lenzen. Het bedrijf Zeiss staat bekend om zijn kwaliteitslenzen voor camera's, telescopen en verrekijkers en het is daarom niet zo gek dat het ook een VR-headset maakt. De VR ONE is waarschijnlijk de meest luxe headset die je voor je iPhone kunt krijgen. Hij oogt niet alleen mooi, de headset zit ook comfortabel. De telefoon wordt in een soort houder geplaatst die in de headset wordt geschoven. Helaas is dat ook een beperking, want hierdoor passen alleen de Samsung Galaxy S5 en de iPhone 6 (maar niet de iPhone 6 Plus) in de headset. Op het moment zijn er twee apps voor de VR ONE in de App Store te vinden, maar de headset is compatibel met alle zogenoemde Google Cardboard-apps, dus de keuze VR-apps is ruim. De adviesprijs voor de VR ONE is 129 euro.

De VR ONE is een fraaie comfortabele virtual reality-headset voor de iPhone 6.

Durovis Dive 5

De Durovis Dive 5 is een universele headset voor zowel Android- als Apple-smartphones. Het ontwerp is vrij eenvoudig en de headset is licht en vrij comfortabel. De lenzen kunnen op verschillende standen worden verschoven, zodat iedereen er goed doorheen kan kijken. De telefoon wordt aan de voorkant in een klepje met schuimrubber gelegd, die vervolgens vastgeklikt wordt op de headset. De Durovis Dive is compatibel met de iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s en iPhone 6. De iPhone 6 Plus past vanwege zijn omvang niet in de behuizing. Deze headset is gemaakt om te werken met alle Google Cardboard-apps. Voor iets meer dan 65 euro inclusief verzendkosten is de headset te bestellen.

Het ontwerp van de Durovis Dive 5 is vrij simpel, dat maakt de headset licht en vrij comfortabel.

HOMiDO

In tegenstelling tot de andere besproken headsets, is de HOMiDO ook compatibel met de iPhone 6 Plus. Voor de optimale ervaring wordt wel een 5inch-beeldscherm geadviseerd. Ook voor de HOMiDO geldt dat hij compatibel is met alle Google Cardboard-apps in de App Store. Zelf biedt HOMiDO ook een aantal apps, waaronder een app om 3D-video's en 360graden-video's te bekijken. De HOMiDO wordt geleverd met verschillende lenshouders met verschillende afstanden. Zo kunnen verziende of bijziende gebruikers ook de beelden in de headset goed waarnemen. De HOMiDO kost inclusief verzendkosten iets meer dan 80 euro.

De HOMiDO-headset is ook geschikt voor de iPhone 6 Plus.

Virtual Reality-apps

Dive City Rollercoaster *****

Prijs Gratis

Omvang 43,5 MB

Als je iets zou zelf moeten ervaren met een VR-bril op, is het wel een ritje in de virtuele achtbaan. Wij hebben gekozen voor Dive City Rollercoaster. Het bijzondere aan virtuele achtbanen is de levensechte sensatie die je ervaart. Dit komt omdat je hersenen je evenwichtsorgaan in combinatie met visuele signalen gebruiken. Doordat het beeld meebeweegt, worden je hersenen misleidt en zullen ze reflexen activeren. Hierdoor kun je zonder de aanwezigheid van versnelling toch dezelfde sensaties beleven, zoals de tinteling in je buik tijdens het afdalen.

Plus Je voelt de kriebels in je buik tijdens het afdalen.

Min Een ritje in de achtbaan kan je wel erg misselijk maken.

Paul McCartney *****

Prijs Gratis

Omvang 5,5 MB (plus gedownloade video)

Stap het podium op bij de legendarische muziekartiest Paul McCartney. Luister naar het nummer Live and Let Die en kijk volledig 360-graden om je heen. Niet alleen het beeld draait 360-graden mee, ook het geluid verplaatst zich. Hierdoor krijg je echt het idee dat je aanwezig bent bij de voorstelling. Naast het concert van Paul McCartney kun je in de App Store meer zogenoemde cinematic VR-video's downloaden van het bedrijf Jaunt Inc.

Plus Het is een geweldige ervaring op het podium van een bekende artiest te staan.

Min Via de app moet een groot videobestand worden gedownload.

Lamper VR *****

Prijs Gratis

Omvang 76 MB

Dit eenvoudige behendigheidsspelletje is waarschijnlijk een van de meest verslavende virtual reality-spellen die nu verkrijgbaar zijn voor je iPhone. Het verhaal gaat over Lamper, een vuurvliegje dat op de vlucht is omdat zijn koninkrijk wordt aangevallen. Je neemt plaats achter Lamper de vuurvlieg, terwijl je door tunnels met verschillende obstakels heen vliegt. Het is de bedoeling dat je je steeds verder weet te manoeuvreren door het steeds moeilijker wordende level.

Plus Lamper is een leuk behendigheidsspel met een vrolijk kleurrijke vormgeving.

Min De besturing reageert niet altijd even nauwkeurig.

VR ONE Cinema *****

Prijs Gratis

Omvang 62,8 MB

Eerder in dit artikel spraken we al over de ZEISS VR ONE. Eén van de apps van deze maker is VROneCinema. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een virtuele biosscoop. Via iTunes kun je films naar de app kopiëren en bekijken op het virtuele witte doek. Je bestuurt de app via een cursor die meebeweegt met je hoofd. De VR ONE-headset is niet nodig om de app te gebruiken, dit kan met elke headset.

Plus De biosscoop bezoeken terwijl je thuis op de bank zit.

Min De film speelt af en toe wat vertraagd af.

in360Tube *****

Prijs Gratis

Omvang 34,7 MB

Een van de mooiste kenmerken van virtual reality is, dat je omgevingen in 360 graden kunt bekijken. Er zijn verschillende camera's in ontwikkeling die 360-graden opnames mogelijk maken. Ook op YouTube verschijnen steeds meer 360-gradenvideo's. Met in360Tube kun je ze allemaal en bekijken in VR. Standaard kun je de filmpjes verschuiven met je vinger, maar door op het VR-pictogram te tikken, kun je de filmpjes met een VR-bril bekijken en 360-graden om je heen draaien. =http:>

Plus 360-graden YouTube-video's komen echt tot hun recht in virtual reality.

Min Er worden geen voorbeeldvideo's gegeven, dus zelf zoeken op YouTube.

Dinosaurs Everywhere! ***

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 62,9 MB

Augmented reality is een techniek die elementen toevoegt aan de werkelijke wereld. Combineer deze techniek met virtual reality en je hebt weer een geheel nieuwe ervaring. Dinosaurs Everywhere! laat dinosaurussen door je eigen woonkamer, tuin of straat lopen. Ondanks dat de app niet heel precies ziet waar de dinosauriërs neergezet moeten worden, geeft het wel een beeld van de mogelijkheden in de toekomst. Met wat krachtigere hardware kunnen we veel meer dan een paar dinosauriërs laten rondwandelen.

Plus Op een leuke manier kennismaken met augmented en virtual reality.

Min De techniek is nog lang niet waar het zou moeten zijn.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: Maak van je iPhone een virtual reality-bril

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.