Meer privacy op Google en Facebook

© PXimport

Meer privacy op Google en Facebook

Geplaatst: 10 maart 2016 - 05:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:08

Joris Peterse

De commerciële motieven van Facebook en Google zijn duidelijk: zo veel mogelijk persoonsgegevens binnenharken om een zo gedetailleerd mogelijk profiel van je op te bouwen. Op deze manier kunnen ze advertenties effectiever inzetten. De gegevensverzameling gaat ver. Gelukkig is er iets tegen te doen.

In tegenstelling tot de extreme spionage die Microsoft in Windows 10 heeft gebouwd, kunnen Google en Facebook op de pc eigenlijk alleen pas echt te werk gaan zodra je je browser opent. Denk na welke browser je gebruikt. Chrome is fijn, maar van Google. Edge is tot nu toe nog ondermaats. Dus blijft Firefox over als beste optie. Het verder dichttimmeren doen we daarom vanuit deze browser, hoewel de meeste mogelijkheden ook werken onder Chrome en Opera, dat dezelfde basis heeft als Chrome. Lees ook: Zo verwijder je je social media-accounts.

 

© PXimport

Met kinderachtige dino's wordt verhuld dat Facebook eigenlijk nauwelijks privacy-instellingen heeft.

Dashboard

Google geeft nog opvallend veel prijs over wat er van je verzameld wordt. Als je naar www.google.com/settings/dashboard gaat, kun je precies zien wat er van je bewaard is gebleven. Veel dingen zijn gelukkig te wijzigen en verwijderen. Dat is vooral belangrijk bij de locatiegeschiedenis, want als je een Android gebruikt is het wel even schrikken dat je toestel exact heeft bijgehouden waar je allemaal bent geweest. Ook je zoekgeschiedenis is exact bijgehouden, deze zo nu en dan legen kan geen kwaad. Bij www.google.com/settings/ads kun je je advertentieprofiel inzien en wijzigen. Vergeet niet Advertenties op basis van interesses hier uit te schakelen, evenals de advertenties voor uitgelogde status.

Bij Facebook word je erger als advertentie-vee gebruikt, zelfs al heb je geen profiel. Heb je wel een profiel, dan kun je bij Instellingen / Advertenties in ieder geval gepersonaliseerde advertenties uitzetten. Veel handmatige controle heb je dus niet, maar onthoud dat het belangrijk is om zowel bij Google als bij Facebook uit te loggen na gebruik, zodat de verzamelde gegevens moeilijker aan jouw profiel kunnen worden gekoppeld.

 

© PXimport

Google gebruikt standaard je internet- en zoekgeschiedenis voor advertenties.

Browser dichttimmeren

Je internetgedrag wordt nauwkeurig gevolgd door trackers en cookies. Helaas zijn er veel meer partijen dan Google en Facebook die je internetgedrag monitoren. Ook hebben de like-knoppen en Googles +1-knoppen een ingebouwde tracker, die minder effectief is als je altijd uitlogt. De overige trackers schakelen we uit met browserplug-ins. Ghostery (voor Firefox, Chrome, Safari en Opera) is de bekendste en laat handig zien welke trackers er precies geblokkeerd worden. Eventueel kun je ook trackers deblokkeren als ze de functionaliteit van een website in de weg zitten. Daarnaast kun je Privacy Badger gebruiken, een plug-in van de EFF (de Amerikaanse tegenhanger van Bits of Freedom). Ook Disconnect en NoScript zijn plug-ins die het lastiger maken om je te volgen, alhoewel NoScript ook regelmatig functionaliteit van sites in de weg zit omdat scripts volledig geblokkeerd worden.

 

© PXimport

Bij Privacy Badger kun je per site aangeven of er cookies geplaatst mogen worden.

ABN internetbankieren en Ghostery

Gebruik je Ghostery en kun je opeens niet meer inloggen bij de ABN AMRO? Dat kan kloppen. Ghostery blokkeert de tracker Omniture. Volkomen terecht overigens, aangezien deze tracker statistische gegevens verzamelt en analyseert. Bovendien is Omniture niet van de ABN, maar van Adobe. Andere bedrijven weren uit je financiële gegevens lijkt een verstandig idee en kan in dit geval de werking van ABN internetbankieren niet in de weg zitten. Maar toch sluit de bank mensen die Omniture blokkeren buiten.

Weg die apps!

Als je dacht dat er veel gegevens van je verzameld werden op de pc ... vrees dan voor de smartphone en tablet, want hierop ben je nog veel slechter af. In het Google Dashboard kun je beheren welke gegevens je Android-toestel mag verzamelen, bovendien kun je Google-apps niet altijd installeren of verwijderen van je Android.

Facebook komt er ook minder goed vanaf. Het zit namelijk erg diep geïntegreerd in iOS en de Android-app verlangt toegang tot waanzinnig veel systeemonderdelen: contactpersonen, locaties, agenda, camera, microfoon, omgevings- en bekende netwerken, welke apps je hebt, browsegeschiedenis, bladwijzers, welke andere accounts je op je toestel hebt en nog heel erg veel meer. De remedie? Installeer de app niet! Ook is het verstandig om op je iOS-toestel niet in te loggen op Facebook. Zonder de app en de iOS-integratie merk je meteen een enorm verschil in je batterij (hetzelfde geldt overigens voor Twitter). Bovendien hoef je niets te missen, Facebook heeft een uitstekende mobiele website: http://m.facebook.com. Via de browser kan Facebook niet alle gegevens uit het systeem wegsluizen en je batterij zwaar belasten. Als je de mobiele site bezoekt via de Ghostery Browser (gratis verkrijgbaar in de Play Store en App Store) knijp je de trackers van Facebook ook nog eens af.

 

© PXimport

Facebook en Twitter kun je integreren in iOS, maar of dat slim is ...

Verder van de horizon

Helaas is zelfs helemaal geen gebruikmaken van Facebook en Google-diensten niet voldoende om ze van je af te schudden. Maar met deze relatief kleine ingrepen trek je de gordijnen dicht voor deze notoire stalkers. Als dit nog niet voldoende is, kun je een extra stap overwegen: je internetverkeer laten omleiden via een VPN-verbinding of met TOR. Hierdoor kan je locatie en IP-adres niet worden achterhaald.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000