© PXimport

Megaorder uit Cupertino

Geplaatst: 1 april 2012 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Redactie ID.nl

Al 112 jaar lang - vier generaties - is de in Winterswijk gevestigde meubelfabrikant Arco bezig met hout. Genoeg tijd om een fikse expertise op te bouwen. Daar kwam men zelfs aan de andere kant van de wereld, in het in Californië gelegen Cupertino, achter. Niemand minder dan iPhone-fabrikant Apple wil namelijk voor zijn nieuwe hoofdkantoor tafels van het bedrijf.

Hoewel de naam Arco enigszins exotisch aandoet, is de oorsprong zo Nederlands als maar kan. "Mijn grootvader heette Arend Cornelis. Daar maak je natuurlijk makkelijk Arco van," legt huidig directeur Jorre van Ast uit. "Mensen denken vaak dat het Italiaans is, maar dat komt ook door de modern ogende producten."

Voor zijn nieuwe campus in Cupertino, gelegen onder de rook van San Francisco, zocht Apple naar tafels. Na een lange zoektocht kwam het bedrijf in Winterswijk uit.

In bedrijfsrestaurant

Jorre van Ast: "We kregen eerst een proefopdracht. Honderd exemplaren van onze Essenza-tafel." Die tafels, ontworpen door Jorres vader Willem van Ast, staan inmiddels allemaal in Cupertino, in één van de Caffè Macs, de bedrijfsrestauranten van Apple.

Die locatie is een experiment voor het techbedrijf, om uit te proberen hoe het uiteindelijke restaurant - groot genoeg voor 3000 werknemers tegelijkertijd - eruit moet gaan zien.

De proef was een succes. "Het grappige is: mijn vader houdt maar niet op over hoe zijn design nu verantwoordelijk is voor het binnenhalen van deze order," lacht Jorre.

Voor dit uiteindelijke restaurant zijn nog eens 500 Essenza-exemplaren besteld, samen met bijbehorende banken die door het bedrijf van de neef van Jorre geproduceerd worden.

Pod Island

Momenteel is Arco ook bezig met de productie van een nog grotere order: 500 exemplaren van de 300 kilo wegende Pod Island. Een tafel waaraan je kunt staan, bedoeld voor in gemeenschappelijke ruimtes in het nieuwe Apple-hoofdkwartier.

Jorre: "Het doel is dat je uit je kantoor komt en in deze ruimtes collega's tegenkomt en even koffie met ze drinkt en praat. Daar is de Pod Island ook, speciaal voor Apple, voor ontworpen."

Stefan Behling van architectenbureau Foster+ Partners, die ook verantwoordelijk is voor het design van de campus: "Deze tafels zijn een bijzonder belangrijk referentiepunt voor samenwerking en gaan een belangrijke rol spelen in het samenbrengen van mensen in het nieuwe gebouw. We denken dat ze perfect zijn voor de ruimte die we creëren."

Foutloos hout

Het is nogal een design geworden. Het bovenste blad van de vijf en een half meter lange tafel bestaat uit één stuk vrijwel foutloos hout, dus zonder noesten of andere imperfecties. Dat zorgde voor nogal wat kopzorgen: "Als je gaat rondbellen en je vraagt houtleveranciers om stukken hout van vijf en een half meter lang, dan leggen ze direct weer de telefoon op de haak."

En dus moest dat probleem eerst worden opgelost. Het hout wordt nu gehaald uit de Spessart-regio in Duitsland. Door de voedingsarme bodem en de combinatie van beuken en eiken, groeien de bomen op een bepaalde manier dat mooi hout oplevert voor dit project.

Ook wordt hier op een duurzame manier bosbouw uitgevoerd. "Maar zelfs dan is onze lokale partner kritisch. We hebben letterlijk mensen die in het bos staan en de bomen uitkiezen die wij hiervoor willen hebben." aldus de jonge Van Ast.

"Dat gebeurt daarna ook bij de zagerij in België en bij alle andere stappen." Tot aan het verschepen aan toe en zelfs daarna wordt elke tafel als uniek werk behandeld.

Elke Pod Island heeft een uniek nummer en van elk blad wordt ook een foto gemaakt. Als er uiteindelijk in Cupertino iets mis blijkt te zijn met een tafelblad, kan direct worden teruggekeken om te zien wat er mis is.

Detail

Ook bij de afwerking is ontzettend veel aandacht voor details. "Het nieuwe Apple-kantoor bevat veel glas en er is dus veel daglicht. Hout verkleurt, dat is nou eenmaal niet anders, maar in de lak van de Pod Islands hebben we een beetje wit pigment gedaan, waardoor het wat minder hard gaat dan normaal."

De aandacht voor detail zorgde voor de eerste klik tussen Arco en Apple. Jorre: "We spreken dezelfde taal. Apple daagt ons ook uit. Het blad van de Pod Island bestond eerst uit drie delen. Toen vroeg Apple ons 'waarom eigenlijk niet uit één deel?'

Dat zorgde voor heel wat kopzorgen, maar uiteindelijk is het product mooier." Zo moest Arco compleet nieuwe machines aanschaffen om niet alleen de tafelbladen te maken, maar ook om ze door de fabriek te kunnen transporteren.

Ook het transport van de tafels is uniek: elk blad wordt vacuum verpakt, zodat tijdens de boottocht de weerelementen er zo weinig mogelijk grip op hebben.

Behling: "Toen we Jorre en Willem ontmoetten wisten we meteen dat ze het juiste team waren om ons ontwerp voor de Apple-campus tafels tot leven te brengen. We waren onder de indruk van hun ervaring, vakmanschap en het vermogen om iets dat zo eenvoudig en vertrouwd is speciaal te laten voelen."

Maakindustrie

Jorre: "Het is onze grootste order ooit. En het mooie is: bijna alles wordt hier in Winterswijk lokaal gemaakt. Natuurlijk door onze mensen, maar ook door vakmensen uit de regio".

Vader Van Ast valt hem bij: "Het mooie hier van is dat het bewijst dat echte maakindustrie in Nederland nog mogelijk is."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten