Meteen resultaat oprollen bankpasbende

Door: De Telegraaf | 17 februari 2012 23:13

Algemeen

Met de aanhouding van de zogenoemde bankpasbende is het aantal valse e-mails waarin wordt gevraagd om bankpassen op te sturen, significant afgenomen.

Dat meldt een woordvoerder van Fraudehelpdesk desgevraagd nu blijkt dat het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland vier personen heeft aangehouden die worden verdacht van deelname aan deze bende. ,,Ook banken geven aan dat ze een afname zien'', aldus een politiewoordvoerder. In heel 2015 zijn 650 mensen in deze vorm van bankpasfraude getrapt, zo meldt de Nederlandse Betaalvereniging. In totaal werd 1,8 miljoen euro van de bankrekeningen afgeschreven. De vier personen, tussen de 21 en 25 jaar oud en allemaal afkomstig uit Amsterdam, worden ervan verdacht vele duizenden valse e-mails en brieven naar consumenten te hebben gestuurd waarin ze hengelden (phishing) naar gegevens. De e-mails en brieven leken afkomstig van diverse banken en riepen de klant op om hun huidige bankpas op te sturen omdat er een nieuwe bankpas klaar zou liggen. Deze nieuwe pas zou beter zijn beveiligd. De boeven gingen geraffineerd te werk, aldus de politiezegsman. ,,Zo stond in de mails bijvoorbeeld dat de mensen 22 euro zouden besparen als ze hun bankpas zouden opsturen. Daarmee speelden ze heel goed in op de kans om geld te besparen, waar velen gebruik van maakten.''

Hengelen

In de mails en brieven stond vermeld dat de bankpas naar een bepaald adres moest worden gestuurd. ,,Dit adres was echter niet van de bank, maar van particulieren die buiten nog een groene brievenbus hebben staan.'' Vervolgens werd simpelweg gekeken wanneer de postbode langskwam op het betreffende adres. ,,Had deze de brieven in de bus gedaan, hengelden de boeven de enveloppen eruit waarop Recyclepunt Bankpassen stond geschreven'', aldus de politiezegsman. ,,De pincode had de bende al, want die hadden ze gevraagd via de mail. Dan stond er: Wilt u uw oude pincode houden? Vul deze dan hier in.'' Met pas en en de binnengehengelde pincode op zak konden de boeven de bankrekeningen eenvoudig leegtrekken.

0 Reactie(s) op: Meteen resultaat oprollen bankpasbende

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.