Nederlander gaat voor de vierde keer de beurs op

Door: De Telegraaf | 09 oktober 2012 11:47

Algemeen

Data-opslagbedrijf Pure Storage ging deze week voor bijna $3 miljard naar de beurs. Voor Frank Slootman was het de vierde beursgang in acht jaar tijd.

In Nederland is Slootman nauwelijks bekend, maar in de Verenigde Staten wordt hij op handen gedragen. Business Insider zette hem in twee jaar geleden nog op plek 19 in de lijst van mensen die de 'coolste dingen' doen in Silicon Valley.

Die notering had hij te danken aan de beursgang van ServiceNow, waar hij ceo is. Eerder bekleedde hij dezelfde functie bij Data Domain. Nadat hij het bedrijf in 2006 naar de beurs bracht, verkocht hij het in 2009 voor $2 miljard aan EMC. Daar bleef Slootman nog twee jaar aan als president van de divisie Backup Recovery.

Alle hoeken

Een man met zoveel ervaring, daar wordt uit alle hoeken aan getrokken. Pure Storage slaagde er in augustus 2013 in om hem aan de board of directors toe te voegen. Slootman had al in een vroeg stadium in het bedrijf geïnvesteerd.

Het data-opslagbedrijf beconcurreert grote spelers als Cisco, IBM en Dell met diensten en hardware op het gebied van flash-opslag. Het bedrijf bestaat pas sinds 2009 en maakte nog geen cent winst. In 2014 werd er zelfs meer verlies gedraaid dan omzet geboekt.

Toch staan investeerders voor Pure Storage in de rij. Dat heeft alles te maken met de omvang van de data-opslagmarkt, die $24 miljard bedraagt. Maar ook met Slootman, zo stelt ceo Scott Dietzen. „Hij is mijn mentor", liet hij weten aan deze krant.

Nummer 1

Dietzen wil de komende jaren de enorme groei voortzetten. Afgelopen jaar boekte Pure Storage een omzetgroei van 300%. Met de $420 miljoen die hij op de beurs ophaalde, wil hij de nummer 1 worden in data-opslag.

Die groeicijfers zijn voorlopig niet terug te zien in de waardering. Vandaag zakte het aandeel licht weg door geruchten dat Dell probeert om EMC over te nemen. Het aandeel kost maar iets meer dan de $15,73 waarvoor Pure Storage in augustus 2014 nog $60 miljoen ophaalde. In meer dan een jaar tijd is het bedrijf dus nauwelijks meer waard geworden.

Samen zouden Dell en EMC goed zijn voor zo'n $18 miljard aan omzet in data-opslag. Pure Storage zette in 2014 'slechts'  $174 miljoen om.

Voor flash-opslag ziet het er evenwel rooskleurig uit. Nu al is dergelijke opslag goedkoper dan de snelste reguliere harde schijven. Flash-opslag is tien keer sneller en bovendien betrouwbaarder dan zijn concurrenten.

0 Reactie(s) op: Nederlander gaat voor de vierde keer de beurs op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.