Nederlander verwacht veel van Apple

Door: De Telegraaf | 09 oktober 2012 10:42

Algemeen

Nederlanders willen hun hartslag en bloeddruk zelf kunnen meten met hun smartphone. Drie op de vijf denkt dat hij daarmee meer invloed kan uitoefenen op zijn eigen gezondheid, blijkt uit onderzoek onder ruim 1.043 Nederlanders in opdracht van Het Beste Zorgidee. Vooral de verwachtingen ten aanzien van Apple zijn hoog een ruime meerderheid denkt dat bedrijf een grote invloed gaat hebben op de gezondheidszorg. Een kwart vindt bovendien dat Apple het voortouw moet nemen op gebied van eHealth.

Met name jongeren tussen de 18 en 30 jaar denken dat smartphones helpen om gezonder te leven. Zo vermoedt een kwart van de jonge rokers dat stoppen met roken makkelijker gaat met behulp van een app. Onder jongeren die hardlopen geeft ruim een derde aan dat zij zónder hardloopapp minder vaak in beweging zouden komen. Ook het volgen van een dieet gaat makkelijker met een app, vindt een ruime meerderheid.

Communicatie

Technologie kan ook een rol spelen bij communicatie met zorgverleners, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de ondervraagden communiceert het liefst digitaal met hun zorgverlener. Een afspraak maken doen we bij voorkeur online: 71 procent, tegen 29 procent die dat liever telefonisch doet. Opvallend is dat ook veertigers, vijftigers en zestigers de computer boven de telefoon verkiezen. Van de ondervraagden geeft bijna vier op de vijf aan dat ze graag digitaal inzicht willen hebben in hun medisch dossier.

Innovatie

Dat eHealth 'happening' is blijkt wel uit de ideeën die al zijn ingestuurd naar Het Beste Zorgidee: een zorginnovatiewedstrijd waar zowel patiënten, consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband neemt plaats in de vakjury, die uit alle inzendingen uiteindelijk de vijf beste ideeën kiest.

Juist in een tijd waar kosten voor de gezondheidszorg door onder andere vergrijzing stijgen, is het belangrijk om mensen met goede ideeën te helpen, stelt Van den Hoogenband.  Ideeën die geld besparen, maar zeer zeker ook ideeën die de zorg patiëntvriendelijker maken.

Na de bekendmaking van de vijf finalisten, is het aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk idee dit jaar Het Beste Zorgidee van Nederland wordt.  De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren. Heb jij een topidee om de zorg beter te maken? Insturen kan nog tot en met 18 oktober.

0 Reactie(s) op: Nederlander verwacht veel van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.