Nest Cam - Superscherp oogje in je huis

Door: Jeroen Boer | 20 augustus 2015 15:06

Review

Nest kennen we van de uitstekende thermostaat en de slimme rookmelders. Met de Nest Cam voegt Nest daar een derde product aan toe. Hoe goed is deze Nest internetcamera?

Nest Cam

Prijs

€ 199,-

Sensor

3 megapixel (1080p)

Gezichtsveld

130°

Nachtzicht

Ja, 8 infraroodleds

Geluid

Luidspreker en microfoon

Afmetingen

11,4 x 7,3 x 7,3 cm

Gewicht

203 gram

Draadloos

802.11a/b/g/n, bluetooth

Bandbreedte

200 tot 500 Kbit/s op 720p of 450 tot 1200 Kbit/s op 1080p

Opnemen

Alleen met abonnement van 10 of 30 euro per maand

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Montage
 • Beeldhoek
 • Installatie
 • Minpunten
 • Meldingen niet altijd live
 • Betaalmodel
 • Opslaan omslachtig
 • Activiteitszones bij abonnement

Nest Labs, dat tegenwoordig net als Google een dochterbedrijf is van Alphabet, nam vorig jaar internetcamerafabrikant Dropcam over. Sindsdien heeft Nest gewerkt aan het integreren van de Dropcam-technologie in de eigen app en met de Nest Cam brengt Nest hun eerste eigen camera uit. Het zal je niet verbazen dat deze eerste Nest Cam erg veel lijkt op een Dropcam. De al bestaande Dropcams zijn overigens volledig compatibel met Nests platform en apps, maar bieden een minder goede beeldkwaliteit. Lees ook: Installeer zelf je Nest-thermostaat.

Ik heb de Nest Cam in mijn hal geïnstalleerd.

De installatie van de Nest Cam kan bijna niet simpeler. Je sluit de usb-kabel aan op de camera en de meegeleverde usb-adapter. Vervolgens steek je de stekker in het stopcontact en start je de app. Om de camera toe te voegen aan je Nest-account en de app scan je met de camera van je smartphone de QR-code die op de achterkant van de camera staat. Vervolgens tik je het wachtwoord van je wifi-netwerk in en de camera is verbonden.

De magneet plakt op het metalen deurkozijn.

Bevestigen met een magneet

Je kunt de camera op verschillende manieren neerzetten of bevestigen. Hij kan op zijn eigen voetje staan waarbij je de camera in de gewenste richting kunt draaien. Het is ook mogelijk om hem op de muur of plafond te hangen. Je boort dan een gaatje en schroeft de meegeleverde grondplaat op de muur of het plafond. De Nest Cam bevat een magneet en plak je daardoor op de metalen grondplaat. Die ingebouwde magneet maakt nog een derde montageoptie mogelijk: je kunt hem op ieder metalen oppervlak plakken. Ik heb de Nest Cam zelf op een metalen binnenkozijn in de hal gehangen zodat ik geen gaatjes in de muur hoefde te boren en de camera toch kon ophangen. Je moet wel zorgen voor een stopcontact in de buurt, de kabel is drie meter lang. Op het snoer zit een groot waarschuwingslabel met een waarschuwing dat een kabel gevaarlijk is voor kleine kinderen. Nuttige informatie, maar volgens de label mag je de label niet verwijderen. Ik heb dat wel gedaan (foei), de waarschuwingslabel is bijna groter dan de camera zelf.

Dankzij de brede beeldhoek kun je veel zien.

Goede beeldkwaliteit

De Nest Cam heeft een beeldhoek van 130 graden en dat is zo breed dat bij mij de hele hal in één keer zichtbaar is. Het nadeel is wel dat er een flinke vertekening zichtbaar is, maar dat is in het geval van een beveiligingscamera wat mij betreft geen probleem. De Nest Cam filmt op een resolutie van 1080p en de beeldkwaliteit is hiermee erg goed, zo zijn personen duidelijk herkenbaar en kan ik zien welk bedrijf een reclamefolder in de brievenbus heeft gestopt. De camera heeft nachtzicht en dat ziet er prima uit. Standaard staat de camera overigens ingesteld op 720p zodat er minder bandbreedte nodig is, de Nest Cam streamt de beelden namelijk continue naar Nest. Stel je hem in op 1080p, dan kost je dit volgens Nest 140 tot 380 GB dataverkeer per maand terwijl dat op 720p 60 tot 160 GB per maand kost. Staat de camera uit, dan wordt er geen bandbreedte gebruikt.

Betalen voor opnemen

Je kunt met de Nest Cam live meekijken en je krijgt waarschuwingen als er iets aan de hand is. Wat niet standaard kan is video opnemen en later terugkijken. Nest Cam is niet compatibel met opnamesoftware op je pc of NAS, maar kan alleen opnemen in Nests eigen cloud. Hier moet je voor betalen in de vorm van Nest Aware. Je hebt de keuze uit het opnemen van de tien meest recente dagen voor 10 euro per maand of de dertig meest recente dagen voor 30 euro per maand. Dit houdt in dat je afhankelijk van je abonnement op ieder moment tot tien of dertig dagen kunt terugkijken via de cloud. Ligt een moment verder in het verleden, dan is de opname weg. Wel is het mogelijk om binnen de periode van je abonnement een video op te slaan en te downloaden naar je computer. Ook kun je video's delen via sociale media. Dit kan alleen via de website en werkt enigszins omslachtig omdat daar de clips uit de app niet direct als thumbnail getoond worden. Je vindt ze terug als indicaties op de normale tijdlijn en kunt vervolgens zelf een selectie maken om een clip te bewaren. Je hoeft leuke of belangrijke momenten dus niet kwijt te raken, maar je moet daar zelf wel iets voor doen. Op het betalen is één uitzondering: heb je een Nest Protect rookmelder in dezelfde ruimte als de Nest Cam en is er een rookmelding, dan wordt er gratis een filmpje opgenomen tijdens de rookmelding.

Als je een abonnement hebt, dan kun je zelf een detectiezone instellen.

Bewegingsdetectie

Zoals vrijwel iedere beveiligingscamera kun je een waarschuwing krijgen als er beweging gedetecteerd wordt. Helaas is het niet mogelijk om deze waarschuwingen altijd live te krijgen. De camera stuurt je namelijk maximaal eens per half uur een melding. Dat is jammer als je bijvoorbeeld een melding mist. Wanneer je een abonnement hebt, dan kun je zelf activiteitzones instellen. Dan krijg je alleen meldingen als er beweging wordt gedetecteerd in een door jou gekozen gebied. Je kunt ook een zone tekenen voor een gebied dat je juist wilt negeren. Zo krijg je geen melding als er post door je brievenbus valt. Zie je iemand op beeld, dan kun je dankzij een luidspreker en microfoon in de Nest Cam met deze persoon praten.

Je kunt de camera automatisch laten inschakelen als je je huis op afwezig zet.

Geen spion

Je kunt de camera altijd aan laten staan, maar mogelijk vind je het geen prettig idee om gefilmd te worden terwijl je thuis bent. Als je een abonnement hebt, wordt alles wat de camera ziet bovendien ook nog opgeslagen. Via de app kun je de camera in- en uitschakelen. Het is gelukkig ook mogelijk om de camera automatisch uit te schakelen als je thuis bent en automatisch in te schakelen als je weg gaat. Dit kun je snel via het hoofdscherm van de app doen. Helemaal automatisch kan dit niet en dat is vreemd. Gebruik je een ook een Nest-thermostaat, dan kan de thermostaat je huis ook automatisch op afwezig zetten. Dit heet in de app Auto-Afwezig. De Nest Cam schakelt echter niet mee met deze stand en sprint dus niet aan op Auto-Afwezig. Heb je een Nest Thermostaat en schaf je ook een Nest Cam aan, zet dan handmatig je huis op Afwezig. Behalve op status, kun je de camera ook aan en uit zetten op basis van een zelfgekozen tijdschema.

Helaas springt de camera niet aan als de Nest Thermostaat je huis op Auto-Afwezig zet.

Conclusie

De Nest Cam is kwalitatief een goede camera. De beelden zien er goed uit en dankzij de grote beeldhoek kun je veel zien. De bediening via website en app zit bovendien goed in elkaar en je kunt de cam eenvoudig in- en uitschakelen. Wel is het jammer dat je moet betalen voor opnemen, dit kost je minimaal een tientje per maand. De app maakt per event vervolgens netjes een fragment aan, maar het is niet mogelijk om zo'n fragment in één keer te downloaden. Dat kan vooralsnog alleen via de website. Daarnaast is het jammer dat de camera zichzelf niet kan inschakelen op basis van de automatische status van een eventuele Nest Thermostaat, dit zou wat mij betreft in ieder geval een optie moeten zijn.

4 Reactie(s) op: Nest Cam - Superscherp oogje in je huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 augustus 2015 18:46 Anoniem
  Wow wat ontzettend duur
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2015 21:18 Anoniem
  Wow wat ontzettend overbodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 augustus 2015 13:46 Anoniem
  Wow wat ontzettend abonnement
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2015 16:47 Kasander
  Wow met een beetje handigheid heb je een werkend alternatief voor HEEL weinig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.