Nest Protect (tweede generatie) - Eindelijk echt slim

Door: Jeroen Boer | 10 november 2015 09:15

Review

Nests slimme rook- en koolmonoxidemelder Protect was nog geen jaar in Nederland te koop of de opvolger lag al in de winkel. De tweede generatie Nest Protect heeft een fraaiere vormgeving, maar bevat ook andere slimme verbeteringen. Wij hebben hem getest en vergeleken met de eerste variant.

Nest Protect 2e generatie

Prijs

€ 119,-

Website

http://nest.com/nl

Energie

Batterijen of netspanning

Draadloos

802.11b/g, 802.15.4, Bluetooth LE

Sensoren

Split-spectrumsensor voor rookdetectie, koolmonoxidesensor, warmtesensor, luchtvochtgheidsensor, aanwezigheidssensor, omgevingslichtsensor, microfoon

App

iOS 8 of hoger, Android 4 of hoger

Afmetingen

13,5 x 13,5 x 3,9 cm

Levensduur

10 jaar

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Testen vanuit de app
  • Uitgebreide zelftest
  • Waarschuwingen via app
  • Nachtlampje
  • Minpunten
  • Erg prijzig

Qua vormgeving lijkt de nieuwe Protect veel op de eerste uitvoering, maar is hij net wat strakker vormgegeven. Belangrijker is dat de rooksensor is verbeterd, nu worden zowel langzame als snelle branden gedetecteerd. Daarnaast is de sensor beter afgeschermd om een vals alarm te voorkomen (ik heb met de eerste Nest Protect één keer een vals alarm gehad). De installatie is erg eenvoudig, je scant de QR-code en de Protect wordt aan je account toegevoegd. Fijn is dat Nest de montageplaat voor plafond of wand heeft verbeterd. Dat is vooral handig als je de rookmelder op een bestaande inbouwdoos op het plafond wil installeren.

Bij de vorige variant was de Nest Protect lastig uit te lijnen met de muren. Dat is geen probleem meer omdat je de nieuwe Protect kunt draaien op de montageplaat.

De Nest bevat een ingebouwd lampje voor statusmeldingen dat optioneel ook als nachtlampje is te gebruiken. Handig als je de Protect op de overloop hebt hangen, zo hoef je het licht niet aan te doen. Via de app kun je de status van de rookmelder opvragen en krijg je een waarschuwing als er alarm is. In huis hoor je dan geen vervelende piepjes, maar een prettige doch luide stem die ook vertelt waar er alarm is.

Via de app kun je het alarm testen, geen trapje meer nodig!

Via de app testen

Op de eerste generatie Nest Protect kon je de alarmmelding alleen testen door op de ronde knop te drukken. Je zou dat regelmatig moeten doen, maar in de praktijk heb ik dat vrijwel nooit gedaan omdat ik er lastig bij kan.

De nieuwe Nest Protect kun je zoals ik verwacht via de app checken. Een onverwachte bonus is dat ook eerste generatie Nest Protect-rookmelders vervolgens automatisch mee gecontroleerd worden. Bij de nieuwe Nest Protect is zelf testen zelfs niet nodig, dankzij een ingebouwde microfoon kan de rookmelder zichzelf op een zelf in te stellen tijdslot testen. Net als bij de eerste generatie worden de sensoren, stroomtoevoer en wifi-verbinding ook automatisch getest.

Conclusie

Door de mogelijkheid om nieuwe Nest Protect zowel via de app als automatische te testen heb ik eindelijk het idee dat de Protect echt slim en veilig is. Bij de eerste variant had ik dat niet, daar moest je nog steeds op een knopje drukken. Het grootste nadeel blijft de prijs: 119 euro is een hoop geld voor een rookmelder die je eigenlijk nooit nodig hoopt te hebben.

Meer lezen?

Enthousiast geworden? We hebben ook de overige Nest-producten voor je getest.

0 Reactie(s) op: Nest Protect (tweede generatie) - Eindelijk echt slim

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.