Nieuwe generatie software van Apple

Door: telegraaf-nl | 13 juni 2012 21:25

Nieuws

Techgigant Apple heeft tijdens een presentatie op de WWDC-ontwikkelaarsbeurs de nieuwste generatie van zijn software onthuld. Het bedrijf toonde nieuwe versies van OS X, WatchOS en iOS. Vooral de laatstgenoemde krijgt een ferme update.

iOS

De belangrijkste vernieuwing in iOS is de verbetering van spraakassistent Siri. Zo zal ze een stuk beter de context van een commando snappen. Apple gaf het voorbeeld van een vriend die via iMessage vraagt om de contactgegevens van een bepaald persoon. Als deze al in de contactenlijst van de ontvanger staat, kan Siri deze automatisch vinden en doorsturen. Belangrijker nog is de mogelijkheid voor app-ontwikkelaars om eindelijk van Siri gebruik te kunnen maken. Zo zullen zij speciale commando's in kunnen programmeren, waardoor elke app zijn eigen unieke spraakbesturing kan krijgen. In iOS 10 wordt ook het gebruik van 3D Touch uitgebreid. Het drukgevoelige scherm van de iPhone 6s zal nu ook gebruikt kunnen worden op het standbyscherm, bijvoorbeeld om alle notificaties in één keer te verwijderen. Ook in het notificatiescherm zal de functie nu gebruikt kunnen worden. Daarnaast is de fotoapp ook vernieuwd. Zo zal de applicatie nu gebruik maken van beeldherkenning, waardoor foto's automatisch in albums geplaatst kunnen worden. Foto's die bijvoorbeeld op het strand genomen zijn, zullen dan ook makkelijk bij elkaar geplaatst kunnen worden. IMessage krijgt ook een boel nieuwe functies. Zo zullen direct kleine voorbeschouwingen van links worden getoond als deze ontvangen worden en kunnen ondermeer video's direct in de berichtentijdlijn worden afgespeeld. Tenslotte krijgt muziekdienst Apple Music een flinke facelift. Het nieuwe design is bedoeld om sneller nieuwe muziek te kunnen vinden. Ook worden nu songteksten getoond tijdens het spelen van nummers. Het systeem zal kunnen draaien op apparaten met een Apple A6-chip of beter. Dat wil zeggen dat ondermeer de iPhone 4S, iPad 2 en eerste iPad Mini niet meer ondersteund worden.

MacOS

Computerbesturingssysteem OS X heeft met de nieuwste versie een nieuwe naam gekregen: macOS. In macOS 10.12 Sierra is de belangrijkste toevoeging die van spraakassistent Siri. Hierdoor is het mogelijk om bepaalde acties met een stemcommando uit te voeren, zoals het invoeren van een afspraak in de agenda. Daarnaast is er betere integratie met de Apple Watch. Gebruikers kunnen een Mac met Sierra daarop ontsluiten door het horloge er tegenaan te houden in plaats van een wachtwoord te moeten invoeren. Een andere handige nieuwe functie voor mensen die verschillende Apple-producten door elkaar gebruiken, is de nieuwe mogelijkheid om tekst en plaatjes te knippen vanaf het ene apparaat en via iCloud te kunnen plakken op het andere.

WatchOS

De Apple Watch krijgt in het najaar eveneens een nieuw besturingssysteem. Met WatchOS 3 zullen geïnstalleerde apps eindelijk direct op te starten zijn. De meest gebruikte worden namelijk in het actieve geheugen van het apparaat opgeslagen worden en zullen direct opstarten zonder laadtijden. WatchOS krijgt ook een nieuwe gebruikersinterface. Zo zal een veeg omhoog vanaf het thuisscherm een nieuw 'controlecentrum' oproepen met instellingen en kan met de knop onder de digitale kroon een alarmnummer gebeld worden. WatchOS 3, iOS 10 en macOS 10.12 Sierra komen allemaal in het najaar van dit jaar uit. Beta-testversies van de verschillende systemen zullen eerder beschikbaar zijn, ook voor consumenten.

0 Reactie(s) op: Nieuwe generatie software van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.