Onbeperkt boeken en magazines lezen met Bliyoo

Door: patrick-rijnders | 24 augustus 2015 10:50

Review

Een iPad of iPhone is een perfect apparaat om boeken mee te lezen. Ook tijdschriften laten zich prima bekijken op het grotere scherm van een iPad. Bruna heeft nu een handige app ontwikkeld om eenvoudig zowel nieuwe boeken als tijdschriften mee te kunnen lezen: Bliyoo.

Bliyoo

Prijs:

Gratis

(abonnementen voor €9,95 en €14,95)

Ontwikkelaar:

Bruna

Website:

Bliyoo

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • App werkt soepel
 • Redelijk assortiment
 • Het binge model werkt ook hier prima
 • Minpunten
 • Downloaden titels niet erg praktisch
 • Er mist behoorlijk wat uit de fysieke winkels[/plusmin]

Spotify voor boeken

Het model van Bliyoo is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Je betaalt een vast bedrag per maand, en in ruil daarvoor kun je een maand lang onbeperkt de boeken en tijdschriften uit het assortiment van Bliyoo lezen. Lees ook: Bruna's Bliyoo is Netflix voor boeken.

Dit werkt inderdaad precies zoals bijvoorbeeld ook Spotify of Netflix. Deze twee apps hebben de populariteit van dit 'all you can binge' model al bewezen, en het is een slimme zet van Bruna om hier ook op in te zetten met hun eigen assortiment. Winkels als de Bruno en AKO hebben nu eenmaal te maken met teruglopende verkopen, en elk graantje dat digitaal meegepikt kan worden is welkom. Bruna is wat dat betreft een stuk vooruitstrevender dan AKO, dat een poging deed met MagWorld, een app waar je losse nummers van bladen kon kopen, alsmede abonnementen. Deze app werd echter eind 2014 gestopt.

Het openingsscherm van Bliyoo.
Een abonnement op Bliyoo kun je in verschillende vormen afsluiten. Je kunt voor € 9,95 per maand kiezen voor onbeperkt boeken of tijdschriften, of voor € 14,95 gaan voor een abonnement met beide opties. Het hangt er dan een beetje vanaf hoe snel je leest of dit echt rendabel is of niet. Als je een boek per maand leest, of een paar tijdschriften, dan heb je de kosten er alweer uit, voor veellezers is dit sowieso geen probleem.

Wat zit er in het Bliyoo assortiment?

Je kunt Bliyoo een maand gratis uitproberen, en zo eens bekijken wat er allemaal in het assortiment zit. Verwacht niet dat je alles wat je ook in een Bruna-winkel tegenkomt al meteen op je iPad of iPhone kunt lezen. Er is een greep gedaan uit het assortiment, met als gevolg dat een deel van de populaire boeken al snel in Bliyoo te lezen is, maar dat andere boeken langer op zich laten wachten.

Slim van Bruna is dan wel weer dat dit soort boeken wel al meteen buiten het assortiment om aan te schaffen zijn. Je betaalt er dan de standaard e-bookprijzen voor. Ook wat tijdschriften betreft laat Bliyoo nog wel wat gaten vallen. Logisch ook: nog niet elke uitgeverij is er al van overtuigd dat het Spotify-model een manier is om geld aan hun uitgaven te kunnen verdienen. Populaire bladen als VI en Libelle zul je in Bliyoo voorlopig nog niet vinden, maar een deel van de tijdschriften van Reshift bijvoorbeeld al wel.

Hoe werkt Bliyoo?

Bliyoo is een eenvoudige app die er netjes uitziet. Je wordt bij het opstarten niet gelijk overrompeld door de opties, maar krijgt snel een overzicht van een aantal rubrieken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan nieuwe titels, door de redactie van Bliyoo aanbevolen titels, mannentijdschriften, kinderboeken en meer. Je krijgt op deze manier snel een overzicht van wat er zoal in Bliyoo te vinden is. Selecteer een van de uitgaven en je komt op een pagina waar je meer informatie over het betreffende boek of tijdschrift kunt vinden. Je krijgt dan ook gelijk aanbevelingen voor andere, vergelijkbare titels.

Er worden in Bliyoo heel wat aanbevelingen gedaan.

Afijn, het is een model dat we allemaal al vele malen eerder hebben gezien, en dat vakkundig is geïmplementeerd in Bliyoo. Heb je een titel gevonden die je interesseert, dan wordt die door Bliyoo op je tablet gezet. Let wel: je hebt bij Bliyoo slechts de mogelijkheid om 4 titels tegelijkertijd op je boekenplank te hebben staan. Dat is dan wel weer een nadeel. Stel dat je met meerdere mensen tegelijk van een Bliyoo abonnement gebruikmaakt, dan zul je zodoende regelmatig boeken en tijdschriften moeten wisselen. Het lezen van een boek of tijdschrift gaat wel heel behoorlijk. Als je gekozen uitgave eenmaal op je tablet staat kun je snel door de pagina's bladeren. Ook bij een tijdschrift gaat dit vrij snel. Je kunt je pagina's groter en kleiner maken zodat je de tekst goed kunt lezen. Toch gaat het niet zo soepel als bij een app als Readly. Deze app waarmee je Engelse en Amerikaanse bladen kunt lezen, werkt razendsnel en heeft praktisch geen tijd nodig om bladen te downloaden. Laten we hopen dat Bliyoo misschien in latere versies net zo soepel gaat werken.

Conclusie

Bliyoo is een geslaagde eerste stap naar een Spotify voor boeken en tijdschriften. We raden je wel aan om eerst de maand gratis te gebruiken, zodat je goed kunt bekijken of het assortiment dat voorradig is je wel bevalt. Er staat al flink wat boeken en tijdschriften in de app, maar het is nog slechts een fractie van wat je in de fysieke Bruna-winkels kunt vinden. Bruna heeft aangegeven er aan te werken hun assortiment uit te breiden, maar dat gaat momenteel nog niet heel erg snel. Momenteel lijkt het assortiment voornamelijk toegespitst op de liefhebbers van thrillers en damesbladen.

1 Reactie(s) op: Onbeperkt boeken en magazines lezen met Bliyoo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 augustus 2015 12:31 Anoniem
  En lekker veel computerbladen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.