'Online betalen met selfie is eenvoudiger'

Door: De Telegraaf | 19 februari 2012 07:01

Algemeen

Betalen met een vingerafdruk of een selfie negen van de tien proefkonijnen zegt nooit meer terug te willen naar wachtwoorden.

Dat is de conclusie van een onderzoek onder 750 creditcardhouders van ABN Amro met betalen via zogenoemde 'biometrische authenticatie'. De geselecteerde groep klanten betaalde een halfjaar lang hun online aankopen via een vingerafdruk en/of een selfie met een speciale app op hun mobiele telefoon. Hierdoor waren pincodes, wachtwoorden of bevestigingscodes niet meer nodig om de online betalingen af te ronden.

Gemakkelijker

Negen van de tien deelnemers verklaarde na de proefperiode dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor de techniek van MasterCard en International Card Services (ICS). Opvallend is dat over de veiligheid ook veel gebruikers enthousiast zijn. Bijna driekwart zegt ervan overtuigd te zijn dat biometrisch betalen zal leiden tot minder fraudegevallen met online shoppen „Ik betaal nu vaker met mijn creditcard, omdat het veiliger is", luidt een reactie uit het onderzoek.

„De belangrijkste conclusie is dat mensen dit gemakkelijker vinden", vindt risicomanager André IJbema van ICS over de ongeveer vierduizend transacties die de proefpersonen in het afgelopen halfjaar maakten. „Mensen vergeten nu vaak wachtwoorden, waardoor het betalingsproces van online aankopen onnodig lang en complex is."

Reputatie

Kritiek dat betalingen met een vingerafdruk of een selfie juist gevaarlijker is, wuiven MasterCard en ICS weg. „Onze wereldwijde reputatie geldt hier", benadrukt Arjan Bol, countrymanager MasterCard Nederland. „Wij introduceren nooit iets als wij er niet 110% van overtuigd zijn dat het minimaal zo veilig is als de al bestaande betaalmethodes. In dit geval maakt een combinatie van factoren het sterker: de mobiele telefoon en jouw eigen identiteit."

0 Reactie(s) op: 'Online betalen met selfie is eenvoudiger'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.