OpenStreetMap-kaarten maken met MapTiler

© PXimport

OpenStreetMap-kaarten maken met MapTiler

Geplaatst: 31 maart 2020 - 08:55

Aangepast: 14 december 2022 - 13:19

Richard Veenstra

OpenStreetMap is een alternatief voor Google Maps en wordt, net als bijvoorbeeld Wikipedia, vrij aangeboden aan internetgebruikers. Met de data van OpenStreetMap kun je zelf echter ook kaarten maken, bijvoorbeeld om op je website te gebruiken. In deze how-to gaan we daarvoor aan de slag met MapTiler.

Je denkt wellicht: Google Maps is toch ook vrij beschikbaar? Waarom heb ik nog een andere aanbieder nodig? Goede gedachte, maar het verschil zit hem in de details. Google Maps-kaarten kun je weliswaar vrij gebruiken en zelfs downloaden voor offline gebruik, maar je mag deze kaarten niet zomaar zonder api op je website gebruiken of in veelvoud kopiëren.

Ook levert Google wel de kaarten, maar niet de rauwe geodata. Je kunt dus geen andere vormgeving kiezen of de geodata compleet aanpassen aan je wensen. Dit is met OpenStreetMap wel mogelijk en daarom kun je er dus veel meer mee. Een leuke optie is om met MapTiler je eigen kaarten te maken.

MapTiler Cloud

Om MapTiler te kunnen gebruiken, moet u zich eerst even aanmelden voor een gratis account. Ga naar maptiler.com en klik onder MapTiler Cloud op Try Cloud. Klik op Create Free Account en selecteer de optie Sign in with email of Sign in with Google als je een Google-account hebt. Wil je weten wat je allemaal met MapTiler Cloud kunt doen, dan kun je onderaan bij What do you want to do with the map? op één van de koppelingen klikken om een beter idee te krijgen van de verschillende mogelijkheden.

Aan de linkerkant kun je je account beheren en eventueel upgraden naar een betaalde versie. Voor de meesten van ons is dit overigens niet nodig: zolang je de kaarten alleen online en voor persoonlijke doeleinden gebruikt, is de gratis versie prima.

Je eerste kaart

Je kunt met MapTiler compleet je eigen vormgeving verzinnen, maar het is slim om te beginnen met één van de mooie sjablonen van MapTiler en dat aan te passen aan je eigen wensen. Klik links op Maps en kies rechts voor New Map. Kies voor Open Customize om snel aan de slag te gaan: een kaart van de wereld wordt geopend. Links, onder Map style, zie je een aantal sjablonen met verschillende stijlen. Klik bijvoorbeeld eens op Positron en je ziet dat de gehele stijl van de kaart verandert. Om een andere stijl te kiezen, klik je op het pijltje naar links en selecteer je bijvoorbeeld Topographique, Streets of Dark Matter.

 

© PXimport

Aanpassingen

Als je een mooie basisstijl hebt gekozen, dan kun je aan de slag om kleuren van onderdelen te veranderen. Onder Customize [naam van de stijl] klik je bijvoorbeeld op het vierkant naast Water om de kleur van al het water op de kaart een andere kleur te geven. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde elementen helemaal niet weer te laten geven. Wil je bijvoorbeeld geen plaatsnamen of andere teksten op je kaart zien, dan klik je op het oogje onder Placenames. Je ziet dat er een streep door het oog wordt gezet en alle teksten verdwijnen van de kaart. Landsgrenzen verdwijnen als je op het oogje onder Administrative klikt.

Standaard worden alle namen in het Engels weergegeven, maar als je Nederlandse plaatsnamen en landen op je kaart wilt zien, dan klik je onder Customize [naam van de stijl] op Language. Onder Language of map labels kies je nu Dutch. Standaard worden nu de Nederlandse naam en de alternatieve naam weergegeven. Een alternatieve naam is bijvoorbeeld Росси́я voor Rusland. Wil je deze alternatieve naam niet zien, dan haal je het vinkje voor Include alternative names weg.

Om het lettertype van je kaart te veranderen, ga je naar het derde tabblad onder Customize [naam van de stijl]. Onder Font kies je een ander lettertype, eronder kies je of de lettertypes bijvoorbeeld vet (Bold) of cursief (Italic) moeten worden weergegeven. Eronder kun je nog een zogenaamd fallback-lettertype selecteren. Dit lettertype wordt gebruikt als speciale karakters zoals ç of ß niet beschikbaar zijn in het gekozen lettertype.

 

© PXimport

Opslaan

Als je de kaart wilt opslaan, dan klik je bovenin op Save. Geef onder Title een naam en onder Identifier geef je eventueel een id-naam aan. Dit moet een naam zijn met alleen kleine letters die geen spaties bevat. Onder Rendering format laat je het beste png staan. Klik op Create en je kaart wordt opgeslagen. Om de kaart nu op je website te kunnen gebruiken, kies je voor Publish. Onder Embeddable viewer kun je nu de code knippen en plakken op een html-pagina van je website.

Een directe koppeling naar je kaart zie je als je op de koppelingsknop links van de code drukt. Om een kaart te kunnen opslaan als afbeelding, heb je een betaald abonnement nodig. Wil je meer elementen kunnen veranderen, dan kies je voor Edit a copy. De geavanceerde editor wordt geopend met een kopie van je kaart. Hier kun je nu allerlei elementen geheel naar je eigen hand zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000