Opleving economie remt groei Pathé

Door: De Telegraaf | 16 december 2012 09:43

Algemeen

December is opnieuw een recordmaand voor de Nederlandse bioscopen, maar ondanks de knallende première van Star Wars gaat de vlag niet uit.

,,Eigenlijk ben ik zelfs wat teleurgesteld. We hadden een nog beter jaar verwacht, stelt directeur Lauge Nielsen van marktleider Pathé. ,,We wisten dat James Bond en Star Wars klappers zouden worden, maar het was juist de rest dat onverwacht tegenviel. Hitfilms als Maze Runner en Mockingjay trokken minder publiek dan gedacht.

Behalve voor knaller James Bond kwamen alleen voor de Minions meer dan 1 miljoen bezoekers.

Dempend

De oorzaken kent Nielsen ook. De economie trok voor het eerst weer aan, maar werkt gek genoeg eerder dempend. ,,Tijdens de crisisjaren zagen we het bezoek juist tegen de conjunctuur in groeien. De wintersport, het etentje of het weekendje Centerparcs werd geschrapt. Maar daarvoor in de plaats kwam vaak wel een - relatief goedkoop - avondje cinema. Nu mensen weer wat meer geld hebben zie je ook het omgekeerde en kiest men weer wat vaker voor het duurdere uitje.

Ook gaan jongeren iets minder naar de film dan vroeger. Door het uitgebreide serie- en filmaanbod op smartphone en tv kijken en downloaden ze al veel thuis. ,,Ze gaan niet meer zoals vroeger op goed geluk naar de bioscoop. Alleen de spectaculaire films willen ze op een groot scherm zien.

Netflix geen gevaar

Toch ziet Nielsen aanbieders als Netflix niet als een gevaar voor de bioscoopsector. ,,De traditionele televisie heeft daar veel meer hinder van. Netflix-fans blijven voor een goede film ook gewoon naar de bioscoop komen. Dat was vroeger ook al zo. De mensen met de meeste dvd's gingen ook het vaakst naar de cinema.

De 23 theaters van Pathé zullen dit jaar zo'n 33,5 miljoen bezoekers trekken, goed voor een marktaandeel van ruim 42%. ,,Mooie cijfers en een autonome groei van zo'n 3 'a 4 procent. Maar we wilden in een jaar met James Bond én Star Wars eigenlijk meer, aldus Nielsen.

Groeiend publiek

Daarom zit de sector ook niet stil. ,,Investeringen in nieuwe geluid- en beeldtechnieken moeten het filmbezoek nog bijzonderder maken. En doordat we volledig digitaal uitzenden zullen we ook steeds vaker exclusieve voorstellingen, zoals een balletoptreden vanuit het Bolshoi-theater in Moskou, live in de filmzaal aanbieden. Daar is een groeiend publiek voor. Ook het nog simpeler en laagdrempeliger maken van online bestellen van bioscoopkaartjes moet voor vollere zalen zorgen.

Met op de dag van de première reeds 80.000 verkochte Star Wars-kaartjes zal december sowieso voor het jaarlijkse Pathé-feestje zorgen. ,,Met twee keer zoveel bezoekers als in een doorsneemaand als mei. En dan ook nog eens grotendeels in de laatste twee weken, aldus Nielsen, die in 2016 alsnog de extra groei verwacht. ,,Dat Nederland niet meedoet aan het EK Voetbal is pijnlijk voor de Oranjefans, maar voor ons alvast goed nieuws!

0 Reactie(s) op: Opleving economie remt groei Pathé

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.