Al je apparaten synchroniseren met iCloud

Door: redactie-computertotaal | 22 maart 2016 14:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met de clouddienst iCloud van Apple kun je onder andere agenda's, notities, e-mails en contacten synchroniseren tussen je Mac, pc, iPad en iPhone. In deze workshop lees je hoe je iCloud op verschillende apparaten configureert en welke instellingen zinvol zijn.

01 iCloud-aanmelding op een nieuwe Mac

Koop je een nieuwe Mac en zet je deze voor de eerste keer aan, dan wordt meteen aan je gevraagd of je je bij iCloud wil aanmelden. Dit gaat alleen als je een Apple ID hebt. Heb je deze nog niet, klik dan op Maak gratis Apple ID aan. Lees ook: Vertrouwde apparaten beheren met je Apple ID.

Vul je gegevens in en meld je eventueel aan voor een gratis e-mailadres door voor Geef mij een gratis iCloud e-mailadres te kiezen. Je moet nog een aantal veiligheidsvragen beantwoorden en de licentieovereenkomst accepteren.

02 FaceTime en iMessage instellen

Zorg aan het eind dat het vinkje voor Stel iCloud in op deze Mac aanstaat en accepteer dat Apple je gegevens uploadt en bewaart in iCloud. In het volgende venster kun je ervoor kiezen om je e-mailadres alvast in te stellen voor het gebruik van FaceTime en iMessage.

FaceTime is een videodienst waarmee je tussen een Mac, iPhone en iPad gratis videogesprekken kunt maken en is volledig in het besturingssysteem opgenomen. iMessage is een soort WhatsApp-variant, maar ook in zowel OS X als iOS geïntegreerd, maar werkt alleen op Apple-apparaten onderling.

03 iCloud-aanmelding op een pc

Op de pc moet je eerst een apart programma downloaden. Klik op Download nu om het iCloud-configuratiescherm te downloaden. Klik op Download Uitvoeren om het programma te installeren en te starten.

Doorloop de installatiestappen en start je computer opnieuw op. Omdat Apple ervan uitgaat dat je al een Apple-product hebt en zodoende ook over een Apple ID beschikt, log je na opstarten in met je Apple ID die je in de eerste stap hebt aangemaakt.

04 iCloud activeren

Wil je iCloud activeren op een bestaande Mac, ga dan naar Systeemvoorkeuren / iCloud en log in met je Apple ID. Klik op Log in en zet in het volgende venster een vinkje voor Gebruik iCloud voor e-mail, contacten, agenda's, herinneringen, notities en Safari. Het vinkje voor Gebruik 'Zoek mijn Mac' kun je voor nu even verwijderen. Klik op Volgende.

Het inloggen op een pc gaat zoals beschreven in stap 3. Als je wachtwoorden wil synchroniseren, open je in het volgende scherm 'Beveiliging en privacy'. Voer vervolgens je wachtwoord opnieuw in en kies een beveiligingscode.

05 iCloud activeren in iOS

Ga naar Instellingen / iCloud op je iPhone of iPad, geef je Apple ID en bijbehorend wachtwoord aan en sluit af met Log in. Heb je nog geen Apple ID, tik dan op Vraag een gratis Apple ID aan.

In het volgende venster wordt aan je gevraagd of je je bestaande gegevens wil combineren met de gegevens in iCloud. In de meeste gevallen wil je kiezen voor Combineer. Op de vraag of iCloud de locatie van je apparaat mag gebruiken, kiest je op dit moment Sta niet toe.

06 Opslagruimte vergroten

Afhankelijk van het systeem waarop je je bevindt, ziet het configuratiescherm van iCloud er een beetje anders uit. Grofweg vind je er echter dezelfde functies terug. Je vindt er de verschillende onderdelen die je kunt synchroniseren en je kunt bepaalde onderdelen inschakelen voor iCloud en andere uitschakelen.

Onderaan zie je hoeveel ruimte je nog in je iCloud-account hebt. Standaard krijg je vijf gigabyte gratis. Wil je meer, klik in Windows of OS X op Beheer, op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen / iCloud / Opslag en reservekopie.

07 Mail instellen op de Mac

Om je mails via iCloud te synchroniseren, moet je het programma Mail op je Mac gebruiken. Heb je een iCloud-mailadres aangemaakt in stap 1 dan is dit account al standaard voor je geconfigureerd.

Wil je een ander account aanmaken, kies dan op de Mac voor Mail / Accounts en klik op het plusje. Bij Systeemvoorkeuren / iCloud moet je het vinkje voor Mail hebben aanstaan om je mails automatisch te synchroniseren.

1 Reactie(s) op: Al je apparaten synchroniseren met iCloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2016 20:41 Anoniem
  iCloud is rommel! Ze hebben er nog niet aan gedacht om in hemelsnaam een functie in te bouwen zodat je kan kiezen tussen een synchronisatie van de iPhone naar de iCloud. Was heel men nummers eens kwijt op de iPhone doordat de oude versie die op iCloud stond. Ik gebruik nu iTools voor men contacten te back-uppen en de rest gebruik ik toch niet want kost alleen maar geld als je niets thuis zijt. Moest ook al lang gratis zijn tot ene bepaalde hoogte dat mobiel internet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.