Politie rolt bankpasbende op

Door: telegraaf-nl | 17 februari 2012 11:56

Algemeen

Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland heeft vier personen aangehouden die worden verdacht van deelname aan de zogenoemde bankpasbende. Deze bende wordt verantwoordelijk geacht voor het door het hele land versturen van vele duizenden valse e-mails en brieven waarin consumenten om hun bankpas wordt gevraagd.

De e-mails en brieven leken afkomstig van diverse banken en riepen de klant op om hun huidige bankpas op te sturen omdat er een nieuwe bankpas klaar zou liggen. Deze nieuwe pas zou beter beveiligd zijn.

Meer weten over internetfraude? Klik dan hier voor ons uitgebreide dossier!

In het schrijven stond vermeld dat de bankpas naar een bepaald adres moest worden gestuurd. Dit adres was echter niet van de bank, maar van particulieren die buiten nog een groene brievenbus hebben staan. ,,De postbode werd in de gaten gehouden. Had deze de brieven in de bus gedaan, hengelden de boeven de enveloppen eruit waarop Recyclepunt Bankpassen stond geschreven'', licht een woordvoerder van de politie toe.

Pincode

De pincode had de bende al, want die hadden ze gevraagd via de mail. ,,Dan stond er: Wilt u uw oude pincode houden? Vul deze dan hier in'', aldus de politiezegsman.

Was de pinpas eenmaal ontvangen, was het nog een fluitje van een cent om met de ook binnengehengelde pincode de bankrekeningen leeg te trekken.

De vier verdachten zijn allen afkomstig uit Amsterdam en zijn tussen de 21 en 25 jaar oud. De aanhoudingen vonden plaats in Amsterdam en Alkmaar tussen 29 september en afgelopen dinsdag 16 februari.

Inmiddels blijkt dat de politie bankpasfraude een gevoelige slag heeft toegebracht. ,,Banken en de Fraudehelpdesk melden dat er veel minder van dit soort valse e-mails worden verstuurd'', aldus de woordvoerder van de politie, die daarbij benadrukt dat banken nooit vragen om uw pincode of om de bankpas naar de bank op te sturen.

0 Reactie(s) op: Politie rolt bankpasbende op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.