Radiogolven als kunst

© PXimport

Radiogolven als kunst

Geplaatst: 7 november 2015 - 17:34

Aangepast: 14 december 2022 - 15:10

Chwhynny Overbeeke

De Nederlandse kunstenaar Richard Vijgen heeft een app gemaakt waarmee in real-time de radiogolven van het dataverkeer in de omgeving gevisualiseerd worden.

Het kunstproject Architecture of Radio van Richard Vijgen is een visualisatie van het dataverkeer om ons heen. Deze visualisatie wordt gerealiseerd door middel van een app. Vanaf september 2015 tot en met eind januari 2016 is deze app te bewonderen in het ZKM (Centrum voor Kunst en Mediatechnologie) in Karlsruhe, Duitsland. Lees ook: Zo verbeter je je draadloze thuisnetwerk.

© PXimport

Met de app visualiseer je radiogolven in je omgeving.

Het idee voor de app kwam voort uit het feit dat we ons in een omgeving bevinden waarin constant enorm veel fysieke (maar onzichtbare) signalen worden verstuurd. Deze signalen maken deel uit van ons landschap zonder dat we er ons echt van bewust zijn. De kunstenaar probeert een beeld geven van dit dataverkeer dat vrijwel onopgemerkt langs ons heen raast.

De app is een real-time locatie-gebaseerde visualisatie van zendmasten, wifi routers, communicatie-, navigatie- en observatiesatellieten en hun signalen. Vijgen heeft nog niet bekendgemaakt hoe de app en de hardware waarop de app werkt de signalen in de omgeving herkent.

© PXimport

De app maakt gebruik van je locatie, maar hoe hij precies werkt is onbekend.

De versie van de app die in Karlsruhe tentoongesteld wordt is speciaal voor deze locatie gemaakt, zodat ook de bedrade communicatie binnen de tentoonstellingsruimte kan worden gevisualiseerd.

Vijgen is van plan om in december 2015 een iOS versie van de app te lanceren, en begin 2016 wordt er een Android versie verwacht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten