Referendum sleepnetwet stap dichterbij

Door: Niels van der Galiën | 05 september 2017 11:46

Algemeen

Het is initiatiefnemers voor een referendum over de sleepnetwet gelukt om meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. In het volgende stadium van de procedure moeten de mensen achter sleepwet.nl 300.000 handtekeningen aanleveren bij de Kiesraad.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer. In de volksmond werd de wet al snel omgedoopt tot ‘sleepnetwet’. De wet stelt inlichtingendiensten namelijk in staat om al het dataverkeer te onderscheppen en op te slaan. Er is dus geen sprake van het gericht tappen van één persoon, maar er wordt massaal data binnengesleept. Op een later moment kunnen de diensten de opgeslagen informatie dan controleren op nuttige informatie.

De wet stelt inlichtingendiensten in staat om al het dataverkeer te onderscheppen en op te slaan.

Dat klinkt allemaal misschien wat vaag. Een concreet voorbeeld: als jij een mailtje verstuurt om je familie uit te nodigen voor je verjaardagsfeestje kan het zomaar zijn dat deze in het sleepnet van de AIVD terecht komt. De inlichtingsdienst mag dat mailtje dan drie jaar bewaren. Nou is een verjaardagsfeestje misschien niet zo interessant, maar het is wel verontrustend dat de AIVD zomaar al het digitale verkeer kan aftappen.

De Wiv gaat niet alleen over e-mail, ook telefoongesprekken, WhatsApp-chats, back-ups naar de cloud en elke andere vorm van digitale communicatie mogen worden afgeluisterd. Daarnaast stelt de wet diensten ook in staat om gericht in te breken op telefoons, computers, wearables, enzovoort, om gegevens te verzamelen.

Een ander belangrijk punt van kritiek is dat de 'gesleepte' data ook met buitenlandse inlichtingsdiensten gedeeld mag worden.

Referendum

Als het sleepwet.nl lukt om 300.000 handtekeningen te verzamelen, schrijft de Kiesraad een raadgevend referendum uit. Om de wet daadwerkelijk te stoppen moet er tegengestemd worden met een opkomstpercentage boven de dertig procent én moet de regering het advies van de kiezers aannemen. Op de redactie zien we met name dat laatste somber in.

Handtekening insturen? Dat kan bij de Kiesraad.

0 Reactie(s) op: Referendum sleepnetwet stap dichterbij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.