Apple Music versus Spotify - wat is de beste streamingdienst?

Door: ashleigh-allsopp | 30 juni 2015 11:36

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Nog een paar uur wachten, dan brengt Apple de nieuwe Music-dienst op de markt. Daarmee heeft het bedrijf eindelijk een volwaardige concurrent voor Spotify. Maar welk van de twee muziekstreamingdiensten is eigenlijk beter?

Apple Music versus Spotify vergelijking

Toen Apple op maandag 8 juni op WWDC 2015 Apple Music onthulde, werden er slechts twee woorden getweet door Spotify's CEO en oprichter Daniel Ek: "Oh ok." De tweet is inmiddels verwijderd, maar het zou erop kunnen duiden dat het bedrijf doodsbang is voor Apple's deelname aan de muziekstreamingmarkt die Spotify vele jaren gedomineerd heeft.

Op 10 juni, slechts twee dagen na Apple's aankondiging van Apple Music, publiceerde Spotify een blog post om te onthullen dat het nu 20 miljoen betalende abonnees heeft en in totaal 75 miljoen actieve gebruikers, maar het heeft bijna zeven jaar geduurd om dat te bereiken.

Aangezien Apple Music met de nieuwe iOS 8.4-update automatisch op elke iPhone en iPad geïnstalleerd zal worden, zal de werving van een publiek voor Apple een minder lastige taak zijn dan het voor Spotify was, dus het heeft de potentie om binnen enkele dagen na de lancering een enorme dreiging te worden.

Natuurlijk is Apple Music niet de enige rivaal van Spotify. Google, Amazon, Deezer en andere diensten zijn al gelanceerd.

Hier kijken we wat uitgebreider naar de overeenkomsten en verschillen tussen Apple Music en Spotify in onze vergelijkende review. We kunnen echter pas een definitief oordeel vellen over Apple Music nadat we er wat tijd mee door hebben kunnen brengen.

Prijs

Wanneer Apple Music op 30 juni gelanceerd wordt, zal het beschikbaar zijn voor de iPad, iPhone, iPod touch, Mac en Windows PC in de vorm van een gratis update. Je zult Apple Music kunnen vinden binnen iTunes op je computer of de Music app op je iOS apparaat. Je kunt je dan aanmelden om de dienst drie maanden gratis te gebruiken. Daarna zal Apple 9,99 Engelse pond per maand in rekening brengen voor het gebruik van de dienst.

Er is een gratis optie voor Apple Music, maar deze biedt slechts beperkte functies. Met de gratis versie krijg je toegang tot de Connect functie, waar je artiesten kunt bekijken en volgen, maar je kunt vanuit Connect geen content afspelen, opslaan of 'liken'. Je kunt ook het Beats 1-radiostation beluisteren en naar de Apple Music-radiostations luisteren (maar met haperingen).

Je kunt echter niet naar de muziek luisteren die je uit de Apple Music bibliotheek kiest. Hierdoor zullen mensen zich op Spotify richten, wat een door advertenties ondersteunde optie biedt als je gratis muziek wilt streamen en het niet erg vindt dat de kwaliteit lager is en de content vol advertenties zit. Aan de gratis optie van Apple Music ontbreekt ook offline luisteren of de gepersonaliseerde aanbevelingen functie.

Het betaalde (Premium) abonnement van Spotify kost (net als Apple Music) 9,99 Engelse pond per maand en biedt onbeperkte hogere kwaliteit streaming zonder advertenties (verderop zullen we dieper op de kwaliteit ingaan).

Apple biedt ook een familiepakket voor Apple Music aan. Het is momenteel onduidelijk wat de voorwaarden precies zijn, maar tot dusver weten we wel dat voor 14,99 Engelse pond per maand zes individuele gelinkte accounts toegang kunnen krijgen tot Apple Music.

Spotify biedt ook een optie voor een gezinsaccount, maar hierbij krijgt elk extra lid gewoon 50 procent korting. Een totaal van vijf mensen als onderdeel van het gezinspakket kost 29,99 pond, dus we denken dat het niet lang zal duren voordat Spotify haar prijsmodel zal aanpassen om dat van Apple te evenaren of te overtreffen.

Iets wat Spotify biedt dat Apple momenteel niet biedt, is studentenkorting. Een Premium abonnement kost dan 4,99 Engelse pond.

1 Reactie(s) op: Apple Music versus Spotify - wat is de beste streamingdienst?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2015 11:30 Anoniem
  Mensenkinderen…

  "Daarna zal Apple 9,99 Engelse pond per maand in rekening brengen voor het gebruik van de dienst"

  Ponden. Really?
  Doe toch ALSJEBLIEFT eens een keer onderzoek in plaats van copy-pasten. Google naar Apple music, pak de eerste hit en je weet dat we hier toch echt in EURO'S betalen.
  #fail.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.