Review: Huawei P9

Door: telegraaf-nl | 22 april 2012 15:55

Algemeen

Een aantal jaar geleden was Huawei nog een onbekende naam in het Westen, maar de Chinese fabrikant timmert inmiddels flink aan de weg. Om de strijd aan te kunnen met de grote namen riep Huawei voor de P9 de hulp in van de Duitse cameraproducent Leica.

Hardware

De Huawei P9 heeft een simpel, maar aantrekkelijk design. Zowel qua hardware als software heeft het veel weg van een iPhone. Met een dikte van 6,95mm is de Android-smartphone dunner dan de concurrentie. Dat komt mede omdat het geen bolle achterkant heeft zoals bijvoorbeeld de HTC 10. Bij de aankondiging van het toestel zijn veel kleuren onthuld, maar vooralsnog moeten we het in Nederland doen met antracietgrijs en wit.

Aan de achterkant van de P9 zit een vingerafdrukscanner waarmee je razendsnel toegang krijgt tot de telefoon. Aan de zijkant zit een standbyknop met een geribbeld laagje (zodat je niet per ongeluk de verkeerde indrukt) en een lange knop voor het volume. Het scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels blijft wat achter bij de andere telefoons, maar op het oog merk je er niet veel van.

Hetzelfde geldt ook voor de processor van de P9. Gekozen is voor de eigen Huawei Kirin 955. Prima voor alledaags gebruik, maar de snelheid van de Samsung Galaxy S7 haalt het toestel niet. In Nederland is de P9 alleen verkrijgbaar met 32GB aan opslaggeheugen. De mogelijkheid om dit verder uit te breiden ontbreekt helaas.

De complete lijst met specificaties is hier te vinden.

Sofware

De P9 is voorzien van Googles Android 6.0 met daaroverheen een flinke laag eigen software van Huawei. Dit zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld geen applicatielijst is. Net als bij de iPhone bevinden alle apps zich op het thuisscherm, dus je zult zelf mapjes moeten aanmaken om de boel te ordenen. Dat laatste is ook wel nodig, want Huawei heeft veel programma's standaard al geïnstalleerd. Dit varieert van eigen apps tot bekende namen als Facebook en Booking.com. Ook zitten er al verschillende games op. De meeste applicaties kun je verwijderen, maar aan een aantal zit je vast.

Uniek

Zoals gezegd heeft Huawei hulp gezocht bij Leica voor de camera van de P9. Het resultaat zijn de twee 12 megapixel cameralenzen aan de achterkant. Samen zorgen ze ervoor dat je betere foto's in donkere ruimtes kunt maken en dat ze scherper zijn en voorzien van meer detail.  Ook kun je achteraf heel makkelijk de focus van een foto aanpassen door ergens anders het kiekje op scherp te stellen. Ik ben vooral te spreken over de monochroom modus waarmee je mooie zwartwit-plaatjes kunt schieten.

Conclusie

De Huawei P9 (€599) is goed geprijsde smartphone, die zeer goede foto's kan maken. Ik had graag gezien dat er een 'schonere' Android-versie op had gezeten zonder al die overbodige poespas. Maar wie graag foto's maakt en niet continu met een grote camera wilt rondlopen, kan prima met deze smartphone uit de voeten.

0 Reactie(s) op: Review: Huawei P9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.