Review: Huawei Watch

Door: telegraaf-nl | 11 december 2012 17:00

Nieuws

Om eerlijk te zijn, ben ik nog niet overtuigd van het nut van smartwatches. Leuk dat ik meteen op mijn pols kan zien wie er mailt of appt en hoeveel stappen in heb gezet, maar om daar nu de hele dag een smartwatch voor te dragen... Veel exemplaren zijn bovendien allesbehalve stijlvol te noemen. De Huawei Watch springt er qua design positief bovenuit, maar is dat genoeg?

door Gabi Ouwerkerk

Uiterlijk

De Huawei Watch is slechts verkrijgbaar in één maat. Een diameter van 42 mm lijkt erg groot, zeker om een smalle vrouwenpols, maar in de praktijk staat het best stijlvol. Wel is de kast met ruim 1,1 cm erg dik. Het zacht lederen bandje dat meegeleverd wordt is flexibel en zit prima. Overigens kunnen consumenten ook kiezen voor een roestvrijstalen gevlochten band of één met schakels. De behuizing is verkrijgbaar in zilver, goud en zwart. De smartwatch heeft een 1,4 inch groot rond scherm met een resolutie van 400x400 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op 286ppi en dat is vrijwel gelijk aan die van de 38 mm Apple Watch (290ppi). Het scherm is vergeleken met veel andere Android Wear horloges een stuk scherper. Het besturingssystem van Google maakt het bovendien mogelijk om het scherm altijd aan te hebben staan, zodat altijd een wijzerplaat zichtbaar is en geen saai zwart oppervlak zoals bij de Apple Watch.

Innerlijk

De Huawei Watch is uitgerust met een bewegingssensor en hartslagmeter en kan dus ingezet worden als fitnesstracker. Het apparaat heeft een 1,2GHz Snapdragon processor aan boord en 512 MB werkgeheugen. Dat is voldoende om Android Wear soepel te laten draaien, maar apps van derden die het bijvoorbeeld mogelijk maken YouTube filmpjes op het klokje af te spelen of te browsen op internet, hebben wel moeite met opstarten. Het 4GB opslaggeheugen is voldoende voor het opslaan van apps en muziek.

Batterij

Het batterijleven van veel slimme apparaten blijft een probleem. Ook de 300mAh batterij die Huawei in zijn smartwatch heeft gestopt is verre van perfect. Bij normaal gebruik, waarbij het scherm altijd aan staat, moet het klokje na zo'n 1,5 dag toch echt weer aan het stroom. Hoewel dat opladen in ruim een uur gebeurd is, moet je er wel voor zorgen dat de meegeleverde oplader in de buurt is. Op het eerste gezicht lijkt deze lader op die van de Apple Watch, maar waar die van Apple geheel magnetisch is, maakt Huawei wel gebruik van connectoren. Wanneer je het horloge aan de oplader hangt moet deze precies op de connectoren vallen, anders heb je na een uur nog steeds een dood voorwerp in handen. Het slimme klokje heeft een IP67 certificering wat inhoudt dat het volledig stofdicht is, maar niet geheel waterdicht. Een regenbui overleeft hij wel en je hoeft ook niet in paniek te raken wanneer je hem vergeet af te doen onder de douche. Het is echter niet aan te raden om er mee te gaan zwemmen. De complete specificaties zijn hier te vinden.

Navigatie

De gebruikersinterface van Android Wear is gebaseerd op de bekende informatiekaarten van Google Now, die onderaan het scherm in beeld verschijnen. Door naar links te vegen krijg je meer informatie en een veegbeweging naar rechts verwijdert de kaart. Door van het hoofdscherm éénmaal naar links te vegen verschijnt een lijst met applicaties in beeld. Nog een keer vegen brengt je naar je lijst met contactpersonen. Die methode werkt, maar het scrollen op zo'n klein schermpje blijft wel een gedoe. Overigens is het ook mogelijk om het horloge via OK Google met stemcommando's aan te sturen. Maar buiten dat het een beetje raar overkomt als je tegen je pols praat, werkt het ook niet echt soepel.

Android en iOS

De Huawei Watch draait op de nieuwste versie van Android Wear en dat betekent dat het klokje zowel aan een Android toestel als aan een iPhone gekoppeld kan worden. Wel zijn de mogelijkheden bij de iPhone een stuk beperkter. Zo is het niet mogelijk om muziek op het apparaat te zetten en ook is het niet mogelijk te reageren op notificaties. In feite kan de Huawei Watch in combinatie met de iPhone niet anders dan stappen tellen, hartslag bijhouden en notificaties doorgeven die binnen komen op de smartwatch. Wanneer het gadget gekoppeld is aan een Android smartphone zijn de mogelijkheden veel groter. Zo kan heel eenvoudig via Google Play Music muziek op de smartwatch gezet worden, zodat het niet noodzakelijk is om tijdens het hardlopen de smartphone zelf mee te nemen. Het slimme klokje moet hiervoor wel even gekoppeld worden met een bluetooth koptelefoon, maar ook dat is een fluitje van een cent. Het aantal apps voor Android Wear groeit snel. Zo zijn er programma's die het mogelijk maken vanaf het klokje mail te ontvangen en te versturen. Compleet met toetsenbord. Echt handig werkt het echter nog niet. Ook YouTube filmpjes kunnen erop bekeken worden en met een speciale browser kun je het internet afspeuren. Leuk dat het kan, maar de vraag is waarom zou je dit doen als je ook een smartphone in de buurt hebt. Ook zijn er een paar apps voorgeïnstalleerd. Google levert standaard apps mee als Agenda, Hangouts, Maps en Google Fit. Huawei heeft zelf heeft ook drie fitness apps: Daily Tracking, Fitness Tracking en Heart rate.

Prijs en alternatieven

De Huawei Watch is verkrijgbaar vanaf €400 en dat is best een stevige prijs voor een Android smartwatch. De LG Watch Urbane (vanaf €230) heeft ook een rond scherm en draait op hetzelfde besturingssysteem. Dat geldt ook voor de Moto 360 (2015) die een prijskaartje heeft vanaf €300. De Samsung Gear S2 (verkrijgbaar vanaf €315) draait op het eigen Tizen besturingssysteem. De Apple Watch is verkrijgbaar vanaf €419.

Conclusie

Hoewel ik nog steeds niet overtuigd ben van de toegevoegde waarde van smartwatches, vind ik het niet vervelend om de Huawei Watch te dragen. Ik kreeg diverse malen te horen dat ik een mooi horloge had. Iets dat ik nooit gehoord heb toen ik de Apple Watch droeg. Doordat je zelf de wijzerplaat kunt kiezen en deze zichtbaar blijft, kan de Huawei Watch gezien worden als een sieraad, net als reguliere horloges. Een slim sieraad bovendien. Wel blijft het vervelend dat je het bijna elke dag moet opladen. En omdat de oplader niet universeel is, moet je deze dus altijd bij je hebben. Hoewel het slimme klokje best over handige features beschikt, zijn deze ook allemaal beschikbaar op de smartphone. Een smartwatch is voor mij dus geen musthave. Maar als ik er dan toch één draag, dan graag een mooie. Hoewel er genoeg aan de Huawei Watch valt te verbeteren - dunner, sneller, slimmere navigatie, een universele oplader - is het qua design één van de mooiste die beschikbaar is.

0 Reactie(s) op: Review: Huawei Watch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.