Review: iPad Pro (9,7 inch)

Door: telegraaf-nl | 04 april 2012 10:15

Algemeen

Apple had de afgelopen maand iets met 'kleiner'. De iPhone moest kleiner, en dus ook de iPad Pro. De 12,9 inch grote tablet was natuurlijk voor veel mensen ook een maatje te groot, dus heeft het bedrijf nu een iets kleinere variant gemaakt, ter grootte van de iPad Air, dus 9,7 inch groot. Is hij nog steeds net zo 'pro' ondanks zijn kleinere formaat?

NB:Omdat deze kleinere iPad Pro veel gemeen heeft met zijn 12,9 inch grote broer, wordt in deze review vooral ingegaan op de verschillen tussen de twee. De review van de grote iPad Pro is hier te lezen. Laten we bij het design beginnen: dit is inderdaad een kleinere versie van de grote Pro, al leek die natuurlijk voornamelijk op een grotere iPad Air. De belangrijkste uiterlijke vernieuwing is de toevoeging van twee speakers aan de onderkant en twee aan de bovenkant, alsmede de speciale connector aan de zijkant waarmee accessoires als de Smart Keyboard bevestigd kunnen worden. Voor de rest zou je waarschijnlijk moeite hebben hem van een Air te onderscheiden als ze niet naast elkaar zouden liggen.

Accessoires

Wat is er naast de speakers (die overigens lekker hard kunnen, een vooruitgang ten opzichte van de Air 2) zo 'pro' aan deze kleinere iPad? Nou, het voornaamste is ondersteuning voor de nieuwe Apple-accessoires. Ik zei net al dat de kleine Pro de benodigde connector heeft voor het Smart Keyboard, waarvan Apple dus ook een kleinere versie heeft gemaakt. De vraag die dan natuurlijk gesteld wordt: typt hij net zo lekker als zijn grotere broer? Nee, is het antwoord, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat het niet erg veel scheelt. De toetsen zijn kleiner geworden, maar de ruimte tussen de verschillende knoppen is wel lekker groot gebleven. Met een beetje oefenen, vind je dus al gauw blind de toetsen die je moet hebben. Desalniettemin kan ik - wellicht door m'n dikke worstenvingers - beter overweg met de grotere variant. Ook moet ik even kwijt dat de tab-toets - vrij belangrijk in gebruik! - schandalig klein is en ik hem bijna altijd mis als ik hem blind probeer te raken. Dan die andere belangrijke accessoire: de Apple Pencil. De simpele stylus zonder knoppen werkte al uitstekend op de grote iPad Pro en ook hier is het een heerlijk apparaatje. Het scherm reageert extreem vlot op aanrakingen en de drukgevoeligheid is ook op deze kleinere Pro fijn om mee te werken. De vraag is alleen: hoeveel illustratoren vinden het juist fijner om op een klein scherm te werken? Zelf vond ik de extra ruimte van de grote Pro erg fijn. De enige situatie waarbij de combinatie van 9,7 inch grote Pro en Pencil echt handig is, is bij het maken van aantekeningen, zeker als je een handige app als Notability of GoodNotes hebt.

Hardware

Dan de iPad zelf. De nieuwe Pro bevat dezelfde processor als zijn grote broer: de A9X-chip. Deze was daarin al razendsnel en dat is hier niet anders. De meeste grafisch intensieve apps zijn geen probleem voor deze tablet. Ook het multitasken - waarbij je twee apps tegelijkertijd naast elkaar laat draaien in iOS 9 - is geen enkel probleem. Helaas zul je het in dat geval wel met de apps in kleinere formaten moeten doen, want het voordeel van de Pro - waarbij de twee apps letterlijk op volle grootte naast elkaar gedraaid kunnen worden - heeft deze variant natuurlijk niet. Helaas heeft deze nieuwe versie wat minder werkgeheugen. Dat heeft niet direct een impact op de prestaties, maar wel worden apps en tabbladen in webbrowser Safari sneller uit het werkgeheugen gegooid, waardoor je vaker tegenkomt dat een applicatie of site even opnieuw in moet laden. Niet een enorm minpunt, maar wel even het noemen waard. Opvallend genoeg bevat het nieuwe model ook enkele verbeteringen ten opzichte van zijn grote broer. Zo is de camera nu gelijk aan die van de iPhone 6s: 12 megapixel met de mogelijkheid om 4K-video op te nemen. Niet dat je mij direct met een iPad zult zien fotograferen, maar het is natuurlijk fijn dat het er in zit. Daarnaast heeft de tablet één vrij onopvallende, maar desalniettemin belangrijke nieuwe feature: een TrueTone-scherm. Boven het scherm is een extra lichtsensor ingebouwd die de warmte van het omgevingslicht analyseert. Op basis van deze gegevens past het dan ook de kleurwarmte van het scherm zelf aan. In de praktijken betekent dit dat onder wit licht de blauwe, koele tonen meer worden getoond, terwijl bij een wat warmer licht geel wat meer overheerst. Het is een functie die pas opvalt als je een andere iPad er naast houdt, maar het is in de praktijk wel erg fijn om te hebben. En mensen die hun tablet voor fotografie of illustratie gebruiken (en dus een relatief kleuraccuraat scherm nodig hebben): ja, TrueTone kan uitgeschakeld worden.

Prijs en vergelijkbare tablets

De goedkoopste versie van de iPad Pro (9,7 inch) kost €689. Maar laten we eerlijk zijn: als je een Pro koopt, wil je minstens één van de bijbehorende accessoires erbij. De Pencil kost €109, terwijl het Smart Keyboard €169. Voor een totaalpakket leg je dus €967 neer. Vergeleken bij andere iPads is dat veel geld, maar de tablet zit dan ook meer in het vaarwater van de Surface Pro 4 en de MacBook Air. De goedkoopste Surface Pro 4 in combinatie met het Type Cover-toetsenbord kost €1149, dus zo'n groot verschil is het niet. De goedkoopste MacBook Air kost €999, maar heeft geen touch screen en de schermresolutie ligt vele malen lager. En natuurlijk is er nog de iPad Pro (12,9 inch). Die kost los €919, of in combinatie met de accessoires €1207.

Conclusie

De nieuwe iPad Pro (9,7 inch) is op zichzelf gezien een uitstekende tablet. Hij is razendsnel, biedt een geweldig scherm met innovatieve TrueTone-functie en ondersteunt handige accessoires als de Pencil. De enige vraag die ik heb, is: voor wie is deze kleinere variant precies bedoeld? Zelf werk ik graag op de grotere iPad Pro omdat het scherm mij de mogelijkheid geeft om twee apps in volle grootte naast elkaar te gebruiken. En ik kan me indenken dat mensen die veel met de Pencil werken, de extra ruimte ook op prijs stellen. Daarbij: als je graag vooral met een toetsenbord op de iPad productief wilt zijn: een 64GB iPad Air 2 kost nu €589. Doe daar een bluetooth-toetsenbord bij voor rond de €100 en je hebt voor ongeveer €700 een vergelijkbare ervaring (minus een paar features die voor productiviteit niet heel belangrijk zijn). Ter vergelijking: een iPad Pro (32GB) met het Smart Keyboard kost €858. De enige situatie waarbij deze nieuwe iPad Pro écht goed past, is als je veel onderweg bent (en dus liever een wat kleinere en lichtere tablet wilt hebben) en je veel gebruikmaakt van de Pencil - bijvoorbeeld om notities of schetsen te maken. Kortom: niets mis met de nieuwe iPad Pro, maar volgens mij zal hij slechts bij een vrij kleine groep gebruikers aanslaan.

0 Reactie(s) op: Review: iPad Pro (9,7 inch)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.