Review: Wacom Bamboo Spark

Door: De Telegraaf | 23 oktober 2012 16:00

Algemeen

Wacom staat vooral bekend om zijn tekentabletten. Met de nieuwe Bamboo Spark richt het bedrijf zich op mensen die liever aantekeningen maken of tekenen op gewoon papier, maar toch snel het eindresultaat willen kunnen digitaliseren en opslaan.

Hardware

De Bamboo Spark is een grijze map met daarin een schrijfboekje en een pen. De buitenkant is niet heel spannend te noemen. Het design is aardig, maar het strakke uiterlijk en de sombere kleur maakt het streng en zakelijk. De binnenkant is van zacht grijs materiaal en voelt prettig aan.

Er zijn drie versies verkrijgbaar van de Bamboo Spark, namelijk één met een vak voor de smartphone, één met een sleeve voor een tablet en één waarin je de iPad Air 2 kunt vastklikken. Ik heb het eerste model onder de loep genomen. Verder zit in het pakket een usb-kabel plus de pen met twee inktcartridges

Het formaat van de Bamboo Spark is 20,6 cm bij 25,3 cm en de map is 3 cm dik. Daarmee is hij enkele centimeters groter dan de iPad Air 2. De overige specificaties kun je hier vinden.  

Werking

De Bamboo Spark geeft gebruikers de mogelijkheid om met de meegeleverde pen op gewoon papier aantekeningen te maken en te tekenen. In de achterkant van de map zit een elektromagnetische plaat die communiceert met de pen. Hierdoor weet de Bamboo Spark waar de pen precies is op het papier en wat je schijft.

Het papier in het meegeleverde notitieboekje heeft geen lijnen, maar je kunt ook zelf een A5-schrijfblok in de houder schuiven. Het mag niet meer dan 50 pagina's zijn, want anders kan de Bamboo Spark niet goed registreren wat je aan het doen bent. De pen kun je niet zomaar vervangen met andere schrijfwaren. Dus raak vooral de pen niet kwijt. Er worden twee extra vullingen meegeleverd en op de Wacom-website kun je een nieuwe set van drie inktcartridges kopen voor €9,90.

Gebruik

Je koppelt de Bamboo Spark via bluetooth aan een smartphone of tablet. Zet daarvoor de gratis app aan en schuif de schakelaar aan de onderkant van de map naar rechts. Vervolgens moet je op de knop in het midden indrukken om de koppeling tot stand te brengen. Als je de instructies opvolgt, kan er weinig misgaan. Je kunt verder aangeven of je links-  of rechtshandig bent.

Het is de bedoeling van de Bamboo Spark dat je na elke volgeschreven of getekende pagina met een druk op de knop aangeeft dat je aan een nieuwe pagina begint. Wanneer er verbinding is met de app verschijnt automatische de pagina. Mocht dat niet zo zijn dan kan de Bamboo Spark tot 100 pagina's opslaan tot het moment dat je de app opent. De accu gaat 8 uur mee.

Het schrijven en tekenen op ouderwets papier geniet nog steeds mijn voorkeur boven het gebruik van een stylus op een tablet. Het voelt altijd onwennig om zo te werken. Het voordeel van de tablet is echter dat je meteen een digitale versie hebt van jouw notities en tekeningen. De Bamboo Spark combineert beiden. Je werkt op gewoon papier, maar maakt tegelijkertijd een digitale back-up. Het registreert zonder problemen de teksten en tekeningen.

App

In de Bamboo Spark-app vind je dus alle pagina's terug. Je kunt ze ook meteen laten uploaden naar Wacom Cloud. Wie zich daarvoor registreert krijgt 5GB gratis online opslag. Je kunt vanuit de app de pagina's als .jpg, .pdf en .will (een bestandsformaat van Wacom) mailen, afdrukken, op de smartphone of tablet zetten en opslaan in Evernote en Dropbox.

Wacom ondersteunt geen optische tekenherkenning (ocr). Dat betekent dat je jouw handgeschreven notities niet naar digitale tekst om kunt zetten. Absoluut een gemiste kans. Je kunt ook niet de ocr-functie van Adobe Acrobat loslaten op de pdf's. Er is wel een omweg beschikbaar via Evernote. Daar wordt op afbeeldingen (en pdf's als betaalde gebruiker) automatisch door de servers ocr toegepast. Maar je kunt dan net zo snel met de Scannable-app van Evernote de pagina's van je gewone notitieblok inscannen. Daar heb je dan geen Bamboo Spark voor nodig.

Voor tekenaars en ontwerpers zit er nog een extra handigheidje in de app. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om stap voor stap terug te kunnen gaan in een tekening. Mocht je dus ontevreden, dan spoel je terug en splits je de tekening.  Dan heb je twee afbeeldingen. Eentje met alle streken die je tot dat punt heb gezet en de andere bevat alles van wat je na dat punt nog hebt getekend. Mocht je spijt hebben van de splitsing, dan kun je de beide afbeeldingen ook weer samenvoegen. Verder kun je in de app nog tekenen op de pagina's of dingen verwijderen met het gummetje.

Prijs en vergelijkbare producten

Alle versies van de Bamboo Spark kosten €159,90. Voor het maken van notities is de Livescribe 3 Smartpen een goed alternatief. Deze is met €189 iets duurder en vereist speciaal papier, maar deze heeft wel tekstherkenning en kan ook geluidsopnames maken tijdens het schrijven. Handig als je wilt weten wat op welk moment gezegd werd tijdens het maken van de aantekeningen. Wie geen problemen heeft met het schrijven op een tablet, kan daarvoor apps gebruiken als Bamboo Paper (gratis), Penultimate (gratis) en SoundNote (€4,99). Met die laatste kun je ook tegelijkertijd opnemen en notities maken.

Wie graag zijn tekeningen op papier wil maken en meteen digitaliseren heeft naast de Bambo Spark eigenlijk geen alternatief. Je kunt eventueel tekeningen achteraf fotograferen of inscannen met een smartphone of tablet. Of je schakelt over op de tablet en maakt daarop tekeningen met een stylus. Het voordeel daarvan is dat je in de apps verschillende schrijfwaren en kleuren ter beschikking hebt. Paper en Bamboo Paper zijn beide gratis en bieden ook de mogelijkheid om terug te spoelen.

Conclusie

Bamboo Spark biedt de mogelijkheid om notities en tekeningen te maken en deze meteen te digitaliseren. Het schrijft en tekent lekkerder op gewoon papier in plaats van een scherm en je kunt het resultaat snel delen met anderen. Handig voor tijdens vergaderingen of colleges. Voor tekenaars en ontwerpers die onderweg het liefst schetsen op papier is de Bamboo Spark zeker ook een uitkomst.

Met een prijskaartje van €160 is het wel even zaak te bekijken of de Bamboo Spark voldoet aan al jouw verwachtingen. Wil je bijvoorbeeld graag tekstherkenning op jouw aantekeningen, dan zijn er betere alternatieven. Ook kan het voor tekenaars een nadeel zijn dat je alleen de pen van de Bamboo Spark kunt gebruiken en niet andere schrijfwaren, zoals een potlood.

0 Reactie(s) op: Review: Wacom Bamboo Spark

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.