Robot adviseert rijken en zet banken te kijk

Door: De Telegraaf | 08 februari 2012 09:30

Algemeen

Rijke klanten van banken kiezen steeds vaker voor robot-adviseurs voor beleggingen van hun vermogen. De afdelingen vermogensbeheer investeren daarom steeds vaker zelf in soortgelijke robottechnologie. De omzet in digitaal beleggen groeit daarom sterk.

Dat constateert financieel consultantsbureau A.T. Kearny in nieuw onderzoek.

Robotadviseurs vormen steeds vaker een alternatief voor de klassieke brokers die bemiddelen tussen klanten en grootbanken en vermogensbeheerders voor een goed rendement.

De nieuwe technologie voor robotadviseurs bestaat al vijftien jaar, maar is tot nu toe voorbehouden aan millennials en kleinere particuliere beleggers.

Lagere kosten

Die kozen voor robottechnologie vanwege de veel lagere kosten omdat klanten veel meer zelf doen, bijvoorbeeld via apps. De meeste vormen van robotbeleggen bestaan uit advies, zelden wordt door robots volledig en langdurig zelf gehandeld.

Maar ook indexbeleggingsfondsen van omvang en grotere vermogensbeheerders stappen nu in deze technologie, aldus A.T Kearny.

Omslag

Hoewel het om een begin gaat, handelt 15% van de vermogenden die bij bijvoorbeeld Charles Schwab belegt via een robotadviseur.

Volgens consultant Alte Group is vorig jaar een omslag gekomen met een toename in robotbeleggen met 210% tot in totaal $50 miljard.

Dat steekt nog altijd schril af bij de $20 biljoen die wereldwijd bij vermogensbeheerders is gestald om daar een rendement te krijgen dat de index en spaarrente verslaat.

Biljoenen

Volgens consultant A.T. Kearny zal in 2020 echter al voor $2,2 biljoen via een robotadviseur lopen.

Sofftech is consultant in de sector en noemt als belangrijkste reden voor de trage invoering het grote gebrek aan goede softwareprogrammeurs.

Lees hier al het beleggingsnieuws

0 Reactie(s) op: Robot adviseert rijken en zet banken te kijk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.