Robot leidt mensen vanuit huis rond in museum

Door: De Telegraaf | 27 oktober 2012 13:55

Algemeen

Mensen die door een fysieke beperking niet in staat zijn een museum te bezoeken kunnen nu dankzij een robot toch tentoonstellingen bekijken in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De robot is uitgerust met een camera en microfoon en kan vanuit huis door de virtuele bezoeker bestuurd worden. Daarnaast gaat er een menselijke begeleider met de robot mee die ook in gesprek gaat met de aan huis gekluisterde bezoeker. Het is daardoor ook mogelijk om een rondleiding te boeken met uitgebreide toelichting op de kunstwerken.

"We merken dat de robot heel veel interactie oproept, ook met andere bezoekers in het museum", vertelt Marleen Hartjes van het Van Abbemuseum. "Mensen raken makkelijk met elkaar in gesprek en hiermee haal je iemand ook uit een sociaal isolement. We geven hiermee ook een stukje zelfstandigheid terug."

De robot is onderdeel van het Special Guests programma waarmee het museum toegankelijk wil zijn voor iedereen, ongeacht beperkingen. Geïnteresseerden kunnen op de website van het museum een bezoek met de robot reserveren. Tijdens de introductieperiode tot eind november worden er geen kosten gerekend voor het gebruik van de robot. Om gebruik te kunnen maken van de dienst moeten virtuele bezoekers beschikken over een laptp of pc met webcam en microfoon en een internetverbinding.

Het Van Abbemuseum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 hedendaagse kunstwerken, waaronder werken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling.

0 Reactie(s) op: Robot leidt mensen vanuit huis rond in museum

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.