Screenshots maken en bewerken met Chromebook

© PXimport

Screenshots maken en bewerken met Chromebook

Geplaatst: 10 juli 2020 - 02:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:27

Ronald Smit

Het oude gezegde ‘een plaatje zeg meer dan duizend woorden’ blijkt nog altijd van toepassing. En dus is het best handig om te weten hoe je een screenshot op je Chromebook maakt. En daar wat (eenvoudige) bewerkingen op loslaat.

Als je zo eens op het toetsenbord van je Chromebook kijkt, zie je daar geen PrtScn- of PrintScreen-toets tussen zitten. Een schermafdruk maken lijkt er dan ook niet in te zitten. Geen angst: daar is toch wel degelijk een toetsencombinatie voor. Zij het een wat onlogische, maar dat mag de pret niet drukken. Druk op de toetscombinatie Control-Shift en dan de toets (bovenste rij) die eruit ziet als een vierkantje met daarnaast twee verticale streepjes. Solo wordt die gebruikt om geopende vensters op een overzichtelijke manier in beeld te brengen. En in combinatie met Control en Shift dus om screenshots te maken. Druk er op en het hele scherm wordt een tintje donkerder.

Je kunt nu met de trackpad (of een muis) het gedeelte dat je wilt vastleggen tekenen. Kwestie van (linker) muisknop of trackpad-knop indrukken en slepen. Zodra je de muis/trackpad-knop loslaat wordt een schermfoto van de selectie bewaard in de map Downloads (onder Mijn bestanden). De standaardmap waar Chrome OS zo ongeveer alles dumpt. Ter herinnering zie je rechtsonder in beeld een paar seconden een melding staan.

Druk deze toetsen tegelijk in en je maakt een screenshot met je Chromebook

© PXimport

Bewerken

Om de gemaakte screenshot te bewerken start je de app Bestanden (in ieder geval te vinden door op de meest rechtse knop op het dock (of Plank zoals Google dat ding noemt) te klikken. De knop met het witte cirkeltje om precies te zijn. Klik dan op ^ en je ziet alle op je Chromebook geïnstalleerde apps. Is Bestanden gestart, dan blader je naar de map Mijn Bestanden en Downloads. Dubbelklik op het afbeeldingsbestand van de net gemaakte screenshot. Klik op het pennetje rechtsboven in beeld (naast het printerknopje) om naar de bewerkingsmodus van de standaard afbeeldingenviewer te gaan.

Vervolgens zie je een paar knoppen onder in beeld. De belangrijksten zijn ten eerste de uitsnijknop (de werking spreekt voor zich) en de knop daarnaast. Daarmee is het formaat van de afbeelding in te stellen, waarbij verkleinen voor website -gebruik handig kan zijn. Gemaakte wijzigingen worden automatisch in een nieuw bestand – met als toevoeging aan de bestandsnaam edited – bewaard.

Annoteren met Android

Jammer genoeg heeft de standaard-viewer van Chrome OS geen annotatie-mogelijkheden. Gelukkig is er dan nog altijd Google Play, met daarin een berg aan Android-apps die dat wél kunnen. Een mooie is bijvoorbeeld iMarkup van Winterso Team(zie afbeelding bovenaan dit artikel).Voor een paar euro (abo of afkopen, net wat je wilt) voeg je hiermee eenvoudig pijltjes, nummering en andere markeringen toe. Liefhebbers die de Linux-mode van hun Chromebook geactiveerd hebben kunnen vanzelfsprekend ook gebruik maken van iets als GIMP of Inkscape voor deze klus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000