Withings Aura - Houd je slaap bij

Door: kirk-mcelhearn | 06 mei 2015 08:25

Review

Slaapgebrek is voor veel mensen een serieus probleem, maar volgens recent onderzoek is teveel slaap ook niet gezond. Wat nu? De Withings Aura maakt het mogelijk om je slaap bij te houden zodat je precies weet hoeveel slaap krijgt.

Withings Aura

Prijs:

$300

Website:

www.withings.com/

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Houdt je slaap bij
  • Audio en licht
  • Apple HealthKit
  • Minpunten
  • Inaccuraat
  • Prijzig

Van oneindige Netflix-sessies tot e-readers vol met spannende boeken - er zijn enorm veel afleidingen die ons 's nachts wakker kunnen houden. Maar de volgende ochtend heb je daar ongetwijfeld spijt van als je een volledige werkdag te gaan hebt. Wat de reden ook moge zijn, slaapgebrek kan voor veel mensen een serieus probleem zijn - je krijgt sneller een auto-ongeluk, je bent vergeetachtiger, het kan leiden tot gewichtstoename en voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Maar een recente studie heeft aangetoond dat te veel slaap het risico op een beroerte kan verdubbelen. Dus wat moet je nu?

De Aura van Withings (300 dollar) is een apparaat dat je slaap bijhoudt, zodat je kunt bepalen of je te veel of te weinig slaapt. De Aura biedt ook slaapprogramma's met gekleurde lichtjes en geluiden om je te helpen om in slaap vallen en om je te helpen wakker te worden wanneer je je in een lichte slaapfase bevindt. Withings beweert dat het roodachtige licht dat het apparaat afgeeft voordat je gaat slapen je lichaam helpt om melatonine aan te maken, wat je helpt om in slaap te vallen. Omgekeerd remt het blauwachtige licht dat het apparaat afgeeft terwijl het je wakker maakt de melatonineproductie, zodat je alerter wordt.

Het Aura systeem is een combinatie van een sensor onder je matras, een nachtlamp en een app voor je iPhone.

De Aura heeft twee onderdelen. De slaapsensor is een plat, met stof bekleed apparaat dat je onder je matras legt. Deze maakt verbinding met een 28 centimeter hoog apparaat dat op de ventilatiekoker van een boot lijkt dat je naast je bed neerzet. Dit apparaat heeft een speaker, een digitale klok en usb-poorten op de achterzijde; je kunt je iPhone er inpluggen om hem op te laden. Het ronde "gezicht" straalt led-licht uit in verschillende kleuren die synchroniseren met de slaapprogramma's van de Aura. Door met je vinger langs de zijkant te vegen of op de bovenkant te tikken kun je programma's starten of beëindigen en het licht aan- of uitzetten. (Het heeft een roodachtig licht - dat verschilt van het rode licht dat gebruikt wordt om je te helpen om in slaap te vallen - dat je als leeslamp kunt gebruiken.)

Rusttest

Ik gebruik de Withings Aura nu al zo'n twee maanden. Normaal gesproken heb ik geen slaapproblemen, dus voor mij waren de slaapprogramma's niet echt nuttig - ik heb ze slechts een paar keer gebruikt. Het geluid waarmee je gewekt wordt is heftig en begint plotseling, terwijl je zou verwachten dat het zachtjes begint en vervolgens harder wordt. En de witte ruis die je zou moeten helpen om in slaap te vallen, leidt alleen maar af. Maar ik woon op het platteland en hoor geen verkeer buiten. Als je in de stad woont kunnen deze programma's best nuttig zijn.

Withings Aura houdt je slaap bij, maar kan dagen door elkaar halen. Voor deze dag dacht het apparaat dat ik om 22:54 in slaap viel en de volgende dag om 23:06 wakker werd.

Het apparaat maakt verbinding via wifi en stuurt data naar je Withings account die je vanaf het web of via een iOS app kunt benaderen (er wordt gewerkt aan een Android app). Je kunt deze data per dag bekijken om te zien hoe goed je slaapt. Er wordt bijgehouden hoeveel je slaapt, periodes waarin je wakker bent, en wanneer je je in de drie niveaus van slaap bevindt: lichte slaap, diepe slaap en remslaap. Soms worden er echter twee dagen versmolten.

Je kunt ook een korter wekelijks overzicht van je slaapactiviteit bekijken. Dit vat de informatie in de dagelijkse weergave samen en laat ook je dagelijkse activiteit zien die wordt bijgehouden via je Withings activiteitstracker of de Withings Health iOS-app als je een iPhone 5S, 6 of 6 Plus hebt. Deze kunnen met de M7- of M8-coprocessor je beweging bijhouden. Er is ook integratie met Apple's HealthKit, maar de data in de Health-app is nutteloos - het laat alleen je totale slaaptijd zien.

De slaapsensor van de Aura detecteert alles terwijl je in bed ligt, niet alleen wanneer je slaapt. Misschien lig je wel te lezen - de Aura registreerde dat ik 's middags ongeveer 25 minuten op bed had liggen lezen. Iets anders waar je aan moet denken: Ik kwam erachter dat wanneer mijn kat Titus op bed in de buurt van de slaapsensor ligt, de Aura denkt dat ik dat ben en zijn aanwezigheid ook als slaap identificeert. Als gevolg werd er een heleboel "slaap" gerekend terwijl ik op die momenten eigenlijk wakker was.

De wekelijkse samenvatting geeft je een globaal overzicht van je slaappatronen en activiteit.

Ik was sceptisch over één van de functies die Withings aanprijst: dat de Aura je hartslag kan meten terwijl je slaapt. Maar het werkt echt. Het detecteert en registreert de microbewegingen van je lichaam terwijl je hart klopt. Een vertegenwoordiger van Withings legde uit dat dit geen echte waarde toevoegt (behalve voor mensen met een zeer specifieke hartkwaal), maar dat de data gepresenteerd wordt omdat het gemeten kan worden en omdat klanten erom hebben gevraagd.

Het probleem met de Withings Aura is dat het je niet veel vertelt - en alleen als je naar de app of Withings website kijkt. Als je niet goed slaapt weet je dat waarschijnlijk al; als je langer dan negen uur slaapt weet je dat waarschijnlijk ook. Zoals ik onlangs al schreef, dit soort apparaten moeten meer doen dan alleen maar ruwe data presenteren.

Sommige iOS-apps geven je slaap een efficiëntierating, wat nuttiger kan zijn dan alleen maar te kijken naar een grafiek met verschillende kleuren en een percentage van een 8-urige slaapsessie. Een dergelijke rating kan je vertellen dat je rusteloos was, ook al heb je acht uur geslapen. Misschien had je maar beter niet naar American Horror Story kunnen kijken.

De Aura kan je helpen om in slaap te vallen en wakker te worden.

Conclusie

Net als veel andere apparaten die je gezondheid meten is de Aura interessant, maar de data is niet echt nuttig. Het bijhouden van je activiteiten is goed, maar het is nog beter om advies te krijgen waar je iets mee kunt. Bovendien zorgt het feit dat het alle aanwezigheid in bed- van mij of mijn kat - en niet alleen slaap detecteert ervoor dat de data van het apparaat onbetrouwbaar is. De Withings Aura is een goed stukje technologie, maar er moeten een aantal problemen verholpen worden om het nuttig te laten zijn.

0 Reactie(s) op: Withings Aura - Houd je slaap bij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.