Snel een foto verbeteren in Lightroom

Door: Ronald Smit | 09 september 2018 12:48

digitale fotocamera kopen
How To

Lightroom is vooralsnog dé standaardapplicatie voor het 'ontwikkelen' van digitale (RAW) foto's. En de moeilijkheidsgraad valt reuze mee!

Adobe Lightroom is een zeer uitgebreid en geavanceerd programma om digitale foto's mee te bewerken. Met name als je in RAW-formaat fotografeert met je spiegelreflex- of systeemcamera is het een onmisbaar hulpmiddel. Ben je iemand die wel regelmatig fotografeert, maar niet de behoefte heeft aan een complete fotobibliotheek en uitgebreide beheersfuncties dan kun je die opties overslaan in de software. Het meest interessante onderdeel is dan de module Ontwikkelen. Voeg een map met RAW-foto's toe door echter eerst even in de module Bibliotheek (zie bovenaan in het venster) te klikken op Importeren. Blader naar de gewenste fotomap en klik op de knop Importeren. Klik dan bovenaan op Ontwikkelen. Klik onderin de fotostrip op een foto die je onderhanden wilt nemen. Bedenk dat foto's geschoten in RAW-formaat niet intern in je camera 'behandeld' ofwel geoptimaliseerd zijn. Laat je dan ook zeker niet afschrikken door een foto die in eerste instantie mislukt lijkt! Het belangrijkste onderdeel voor het 'ontwikkelen' van je digitale negatief (want zo moet je een RAW-foto eigenlijk zien) zijn de schuifregelaars rechts in het vlak Behandeling. Shift-dubbelklik als eerste op de schuifregelaars achter Witte tinten en Zwarte tinten om deze automatisch in te laten stellen. Heb je last van een uitgebleekte lucht of andere lichte vlakken, zet dan de schuifregelaar achter Hooglichten en eind (of helemaal) naar links. Verhoog vervolgens het contrast. Is de foto nu te donker geworden, dan zet je de regelaar achter Belichting wat naar rechts. Om een wat sprankelender foto - qua kleur - te verkrijgen zet je de regelaar achter Levendigheid naar smaak meer naar rechts. Is je foto te blauwig of gelig, dan klopt de witbalans niet helemaal. Om dat te herstellen maak je gebruik van de schuifregelaar achter Temperatuur. Ook kan je op de pipet klikken en vervolgens op een grijs vlak in je foto. Daarmee wordt de witbalans automatisch ingesteld. Ziet dat er vreemd uit, probeer dan wat andere grijze punten. Pas vervolgens eventueel de Helderheid naar smaak aan.

De foto zoals deze uit de camera komt oogt weinig spannend qua kleur, helderheid en contrast

Verscherpen en lenscorrectie

Scroll een stukje naar beneden in het paneel rechts en klik op het driehoekje achter Lenscorrecties. Schakel de optie Correcties profiel inschakelen in. Met een beetje geluk herkent Lightroom je lens en wordt de foto daarop aangepast, waardoor onder meer vertekening verdwijnt. Na deze actie moet je mogelijk de belichtingsregelaar weer wat bijstellen. Zet tot slot onder Details (het blok boven Lenscorrecties) de regelaar achter Hoeveel onder het kopje Verscherpen wat naar rechts. Je hebt nu een veel sprankelender foto in vergelijking met het uitgangspunt! Exporteer de foto naar bijvoorbeeld jpg door in het menu Bestand op Exporteren te klikken. Gebruik een van de beschikbare voorinstellingen of finetune het gewenste uitvoerformaat zelf. Dit eindresultaat kan je delen met anderen, via social media of wat dan ook. Ook uploaden naar een foto-afdrukcentrale is een optie.

0 Reactie(s) op: Snel een foto verbeteren in Lightroom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.