Social media gehackt - zo voorkom je dat

Door: Martin Gijzemijter | 18 maart 2016 14:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer een steeds groter deel van je leven plaatsvindt op sites als Facebook en Twitter is het des te dramatischer wanneer iemand zich toegang verschaft tot dat account. Wat kun je doen als je social media gehackt worden? En is er een manier om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt?

Tip 01: Verander je wachtwoord

Het eerste, echt het allereerste wat je moet doen wanneer je het gevoel hebt dat er iets raars aan de hand is met je account, is je wachtwoord veranderen. Dit doe je in de accountinstellingen van het desbetreffende sociale netwerk. En 'iets raars' is een heel breed begrip. Het kan zijn dat je een post ziet die je niet zelf geplaatst hebt, dat mensen zeggen dat je berichten aan het sturen bent terwijl je zelf niets hebt gedaan, maar ook dat je bijvoorbeeld van Facebook of Twitter de melding krijgt dat je bent ingelogd vanaf een onbekend apparaat. Het maakt niet uit wat je aan het twijfelen brengt, wacht geen seconde en verander je wachtwoord voordat de persoon die (mogelijkerwijs) het account van je heeft overgenomen dit voor je doet. Lees ook: Meer privacy op Google en Facebook.

Dat gezegd hebbende, zul je bij echt vervelende hacks pas merken dat je account gehackt is op het moment dat het social media-platform je account heeft geblokkeerd of omdat je simpelweg niet meer kunt inloggen. In het laatste geval is het soms een oplossing om razendsnel een ander wachtwoord op de vragen via de mail, in de hoop dat de hacker het e-mailadres niet heeft aangepast.

Tip 01 Wanneer je twijfelt of er iets met je account aan de hand is, wacht dan geen seconde en verander onmiddellijk je wachtwoord.

Tip 02: Geef uitleg

Wanneer je account gehackt is of op een andere manier in diskrediet is gebracht en je bent erin geslaagd om jezelf weer toegang te verschaffen tot je account, zorg er dan voor dat je je vrienden (lees: je connecties op het social media-platform) zo snel mogelijk laat weten wat er is gebeurd. Bij Pinterest is dat wat lastig, maar op Twitter, Facebook en LinkedIn kun je gewoon een bericht publiceren waarin je uitlegt wat er gebeurd is (bijvoorbeeld wanneer je op een 'foute' link hebt geklikt die naar je is gestuurd).

Vermeld er dan bij dat eventuele berichten die in de afgelopen 24 uur vanuit jou zijn geplaatst, niet van jou afkomstig waren. Hiermee beperk je niet alleen de schade voor jezelf, maar geef je ook direct een nuttige waarschuwing die kan voorkomen dat anderen in dezelfde valkuil trappen. Jij hebt er op dat moment weinig meer aan, maar je kunt er anderen uiteraard een grote dienst mee bewijzen en dat is ook iets waard.

Niet gevaarlijk?

De een denkt luchtiger over een social media-hack dan de ander. Het kan echter daadwerkelijk desastreuze gevolgen hebben. Zoals privégesprekken die ineens als statusupdate worden gepost, privacy-instellingen die drastisch worden aangepast, of misschien nog veel erger: andere vrienden die door jou worden geïnfecteerd en daardoor bijvoorbeeld hun gehele foto-archief kwijtraken. Om dan maar nog niet te beginnen over wat er kan gebeuren wanneer een hacker controle krijgt over je professionele netwerk (LinkedIn) waar al je zakelijke contacten zich bevinden. Nee, een social media-hack is niet iets om lichtzinnig over te denken en moet koste wat kost voorkomen worden.

Tip 03: Facebook

Is jouw Facebook-account gehackt, is het wachtwoord al gewijzigd en ook het e-mailadres in jouw account, waardoor je geen nieuw wachtwoord naar jezelf kunt laten sturen? In dit geval dien je zo snel mogelijk hiernaartoe te gaan. Daar klik je op de knop Mijn account is gekraakt. Vervolgens log je in met je gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord. We weten het, die werken niet meer, maar omdat je inlogt via de hacked url, registreert Facebook wat er aan de hand is. Je krijgt vervolgens de melding dat je wachtwoord onlangs is veranderd, met de vraag of jij dat zelf hebt gedaan. Het magische antwoord daarop is néé, waarna Facebook doorheeft dat je account daadwerkelijk gehackt is en je verder helpt met stappen om de controle over je account weer terug te krijgen. Kleine waarschuwing: dit is geen haastklus, hier kan rustig een week of twee overheen gaan, soms wel langer.

Tip 03 Via Facebook kun je een account waaruit je gelockt bent ironisch genoeg terugkrijgen door in te loggen met je oude wachtwoord.

Tip 04: Twitter

Een gehackt Facebook-account kan vervelend zijn, maar vlak Twitter niet uit. Wanneer jouw Twitter-account is overgenomen, dan regent het werkelijk vervelende Tweets uit jouw naam die in no-time anderen kunnen infecteren én ervoor kunnen zorgen dat je zorgvuldig opgebouwde reputatie op Twitter ongedaan gemaakt wordt. Twitter raadt aan onmiddellijk tweestapsauthenticatie in te schakelen wanneer je account gehackt is maar je er nog wel toegang toe hebt. Heb je geen toegang tot je account meer, dan dien je zo snel mogelijk naar deze link te gaan. Op die pagina vul je vervolgens de gebruikersnaam in van het betreffende Twitter-account. Twitter geeft nu aan naar welk telefoonnummer of e-mail adres het nieuwe wachtwoord gestuurd kan worden. Zijn deze gegevens niet van jou? (lees: gewijzigd door de hacker), klik dan op Ik heb geen toegang tot deze gegevens. Je komt dan, net als bij Facebook, op een speciale pagina terecht die je stap voor stap door het proces loodst om weer toegang te krijgen tot je account.

Tip 04 Het herstelproces van Twitter is iets minder ingewikkeld en helpt je stap voor stap door het proces heen.

Tip 05: LinkedIn

Een LinkedIn-hack is, zoals gezegd, extreem vervelend. Immers, dat zijn niet zomaar vrienden, maar je zakelijke contacten en dat betekent dat de reputatie van je bedrijf op het spel staat. LinkedIn heeft een iets minder geautomatiseerd proces dan Facebook en Twitter, bij LinkedIn surf je namelijk naar deze pagina. Op de betreffende pagina vul je je naam en e-mailadres in en plaats je de link naar je LinkedIn-profiel. Vervolgens geef je in het veld More Details (in het Engels) een omschrijving van wat er aan de hand is, en wat je denkt dat de oorzaak zou kunnen zijn (bijvoorbeeld omdat je een virus hebt of omdat je op een linkje hebt geklikt waar je niet op had moeten klikken). Een medewerker van LinkedIn zal vervolgens contact met je opnemen om het probleem te verhelpen. Helaas kan ook dit wel een tijdje duren en je zult niet de eerste zijn die het formulier méér dan eens moet invullen voordat er écht iets gebeurt. Vervelend, maar het is niet anders.

Tip 05 Wanneer je uit je LinkedIn-account buitengesloten bent, dien je een formuliertje in te vullen. Antwoord kan even duren.

0 Reactie(s) op: Social media gehackt - zo voorkom je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.