Sociale robot Nadine lijkt akelig echt

Door: De Telegraaf | 31 december 2012 10:23

Algemeen

Bezoekers van de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore worden bij binnenkomst vriendelijk begroet door receptioniste Nadine. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig bijzonder, tot je beter kijkt en ziet dat het een robot is.

Nadine heeft een zachte huid en half lang bruim haar. Ze lacht vriendelijk als ze mensen begroet en kijkt ze tijdens een gesprek in de ogen. Maar de vergelijking gaat verder. Net als de meeste mensen heeft Nadine een eigen persoonlijkheid en een wisselend humeur. Ze kan blij zijn of verdrietig, afhankelijk van de conversatie. De humanoide heeft bovendien een goed geheugen en kan mensen herkennen die ze eerder heeft ontmoet. Ze kan daardoor bij een nieuwe ontmoeting teruggrijpen op een eerder gesprek. Nadine is ontwikkeld door wetenschappers van de NTU onder leiding van professor Nadia Thalmann. Het is geen toeval dat de twee 'vrouwen' op elkaar lijken. Thalmann verwacht dat Nadine ingezet kan worden als persoonlijke assistent in bedrijven en huishoudens. Ook kan ze gebruikt worden als sociaal gezelschap voor kinderen en ouderen. Nadine beschikt over intelligente software die vergelijkbaar is met dat van virtuele assistenten als Cortana en Siri.

Edgar

Naast de humanoid robot heeft NTU Singapore ook een telepresentatie robot ontwikkeld die luistert naar de naam Edgar. Deze robot ziet eruit zoals je verwacht van een robot met armen vol scharnieren en een uitdrukkingsloos gezicht. Dat laatste is overigens niet altijd zo. Edgar is uitgerust met een speciale projector die in real time het gezicht en de uitdrukkingen van een gebruiker op afstand kan weergeven op het robothoofd. Ook kan de robot de bewegingen van het bovenlichaam van de gebruiker nabootsten. De gebruiker moet dan wel voor een gespecialiseerde webcam staan. Daarnaast kan Edgar ook zelfstandig gesprekken voeren en kan op die manier ingezet worden in openbare gelegenheden zoals toeristische attracties en winkelcentra, waar hij bezoekers van praktische informatie kan voorzien.

0 Reactie(s) op: Sociale robot Nadine lijkt akelig echt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.