Sonos Play:5 (2015) - Retro-Sonos

Door: Joris Peterse | 21 januari 2016 07:00

Review

De bekendste multiroom-speakers zijn wel die van Sonos, maar de speaker-serie ging alweer een tijdje mee. Daarom heeft Sonos de lijn van een opfrisbeurt voorzien. Wat zijn de voordelen en verschillen van de Sonos Play:5?

Sonos Play:5 (2015)

Prijs

€ 579,-

Beschikbare kleuren

Zwart, wit

Verbindingen

Wifi, 3,5mm jack, ethernet

Audio

6 versterkers, 3 tweeters, 3 mid-woofers

Bronnen

Lokaal, netwerk

Streaming audio

(o.a.) Spotify, Play Music, Tidal, Deezer, Soundcloud, Apple Music

Afmetingen

36,4 x 20,3 x 15,4 cm

Gewicht

6,4 kilo

Website

www.sonos.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geluidskwaliteit
 • Afwerking
 • Minpunten
 • Prijs
 • Geen schakelaar
 • Weinig verschil t.o.v. eerste generatie

Sonos heeft naam gemaakt met zijn Play-speakerserie omdat ze er al vroeg bij waren met het mogelijk maken van afspelen van muziek van streaming muziekdiensten en lokale muziekbronnen, met een acceptabele geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijke installatie. Maar helaas wel met een forse prijs. Lees ook: 11 tips om je muziek altijd en overal in topkwaliteit te beluisteren

De speakers hebben intussen een poetsbeurt gehad. De Play:5 die ik testte heeft een fraai uiterlijk met matte, kunststof afwerking, dat een beetje retro-oogt. Maar met veel oog voor detail: zo zijn er touchknoppen subtiel in de bovenkant verwerkt en de speaker kan nu ook rechtop gezet worden, wat er opvallend fraai uitziet als je een stereopaar maakt van twee speakers. Een ingebouwde gyroscoop zorgt ervoor dat het geluid goed afgespeeld wordt als de speaker gewoon of rechtop wordt neergezet. Grappig detail is ook dat het Sonos-logo altijd leesbaar is in rechtopstaande vorm omdat de merknaam een palindroom is én ondersteboven hetzelfde blijft.

Je kunt de Play:5 nu ook rechtop zetten.

Het enige dat we nog steeds missen is een schakelaarknop om de speaker uit te zetten. Wanneer de Sonos is aangesloten op netstroom blijft hij namelijk altijd aan staan en in verbinding, wat natuurlijk ontzettend zonde is. Ik vind het persoonlijk niet opwegen tegen het voordeel dat je altijd binnen een paar tellen muziek kunt afspelen. Zelf heb ik dit maar opgelost door de Sonos aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar.

Kalibreren

Een nieuwe functie die Sonos uitrolt is het kalibreren van het geluid via de Sonos-app naar de akoestiek van je kamer. Natuurlijk werkt dit met de nieuwe speakerserie, maar ook de eerste generatie kan hiermee overweg. Sonos noemt deze kalibratie TruePlay. Wanneer je het kalibreren start geeft de Sonos een piepgeluid af (dat overigens door merg en been gaat). Vervolgens loop je door de kamer, zodat Sonos dankzij de microfoon van het mobiele apparaat de kamer in kaart kan brengen. Dit kan vooralsnog alleen met de iPhone en iPad, nog niet met Android-apparaten vanwege de grote diversiteit aan soorten microfoons in Android-smartphones en -tablets. In een praktijktest (meerdere kamers, stereo-opstelling en gewone opstelling) merkte ik echter weinig verschil qua geluidskwaliteit. Vooralsnog lijkt TruePlay dus nog een gimmick, maar de functie is nog in ontwikkeling.

Alle bediening gaat via de app voor iOS en Android of een simpel tooltje voor de Mac en voor Windows (XP, Vista, 7, 8 of 10). De programma's werken gebruiksvriendelijk en muziek is snel opgestart, maar tools van streaming muziekdiensten zelf (zoals Spotify Connect) kun je er niet voor gebruiken. Muziek streamen vanaf Spotify (of een van de vele andere beschikbare streaming-diensten) moet dus via de Sonos-app. De programmaatjes werken zolang het apparaat zich in hetzelfde netwerk als de Sonos bevindt, de Sonos kun je draadloos of bedraad aansluiten. Maar Bluetooth is er niet. Wel is er aan de achterkant nog een 3,5 mm aansluiting voor directe audio-invoer.

Ander leuk detail is dat de speakergaatjes ook in het logootje zitten.

Vol en krachtig

Het belangrijkste blijft echter de geluidskwaliteit. Onder de retro-behuizing is tevens verandering aangebracht om dit te verbeteren. Het vermogen van de Play:5 komt uit een zestal ingebouwde speakers. Het geluid dat ermee wordt voorgebracht klinkt vol en krachtig, met iets betere geluidskwaliteit dan de vorige generatie. Vooral als je het volume hard zet is er veel minder vervorming te horen. Maar toch had ik wat meer kwaliteitsverschil verwacht ten opzichte van de oude Play:5. Ook als je de prijs in acht neemt. De nieuwe generatie Play:5 is namelijk tachtig euro duurder dan de vorige generatie. Hierdoor komt hij qua prijsstelling een stapje dichter in de buurt van de echte high-end streaming audio-apparatuur. Die qua geluidskwaliteit wel een flinke stap omhoog zijn.

Conclusie

De tweede generatie Sonos Play:5 is een prachtige streaming audio speaker, met een aardige geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijk installatie en toepassingen. Maar wel wat aan de prijzige kant. De verschillen met de eerste generatie zijn klein en ooSk aan TruePlay moet nog wat gesleuteld worden om echt het verschil te kunnen horen.

1 Reactie(s) op: Sonos Play:5 (2015) - Retro-Sonos

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 13:57 Anoniem
  Ik heb Bose luidsprekers van 100€en die hoor je ook door de hele kamer wat hun slang hebben
  Sonia misschien afgekeken voor de Tv heb ik een systeem met subsidiëren van Bose ik vind het een knappe prijs voor Sonos kleine 600€ ga ik toch liever naar Bose maar bedankt voor de tip hoor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.