Zo ga je om met een stalker op Facebook

© PXimport

Zo ga je om met een stalker op Facebook

Geplaatst: 4 april 2015 - 07:36

Aangepast: 24 november 2022 - 11:19

Redactie ID.nl

Het kan gebeuren dat je ineens een heleboel ongewenste, en mogelijk beangstigende, aandacht op Facebook krijgt. Stalken en pesten komt helaas steeds meer voor op het sociale netwerk. Hier geef ik wat advies over wat je kunt doen om daarmee om te gaan.

Als iemand op Facebook je continu beledigt, van streek maakt, bedreigt, of ongewenste seksuele avances maakt, vraag hem of haar dan om ermee op te houden. Blijft het doorgaan, dan heb je te maken met een stalker. Lees ook: Dit mag wel / niet op Facebook.

Stel jezelf eerst de vraag of je je fysiek bedreigd voelt. Als de pestkop je bedreigt met geweld, of je in de fysieke wereld stalkt of bij je aan de deur komt, dan gaat het probleem verder dan cyberpesten. Je moet de politie inschakelen.

Als het zo erg niet is, probeer dan met de persoon te praten. Heb je hem of haar op de een of andere manier iets aangedaan? Moet je je verontschuldigen? Kijk of je een echt gesprek kunt aangaan.

Maar als die tactiek mislukt, houd er dan mee op. Je wil niet zwak of kruiperig overkomen. Blokkeer de vervelende persoon zodat hij of zij je niet zomaar iets op Facebook kan sturen:

1. Klik op het slotje in de rechterbovenhoek en selecteer How do I stop someone from bothering me?

2. Voer de naam van de persoon in (de voornaam zal waarschijnlijk voldoende zijn) en klik op Block.

© PXimport

3. Zoek in het dialoogvenster dat verschijnt naar de persoon in kwestie (deze staat waarschijnlijk bijna bovenaan) en klik op de knop Block die naast de naam staat.

© PXimport

4. In het Are you sure...-dialoogvenster kun je lezen wat er zal gebeuren. Overweeg de opties en klik eventueel op de knop Block [naam].

© PXimport

Het kan zijn dat blokkeren alleen niet genoeg is. Zelfs als je Strict Filtering gebruikt kunnen bepaalde berichten nog doorkomen. Volgens Facebook kan iemand die niet aan jou gelinkt is betalen om ervoor te zorgen dat zijn of haar berichten naar je Inbox gestuurd worden in plaats van naar de map Other. Geen goed beleid, naar mijn mening.

Uiteindelijk kan de beste oplossing zijn om het openbaar te maken. Post een uitleg op je tijdlijn waarin je vertelt wat er aan de hand is. Tag wederzijdse vrienden om ervoor te zorgen dat ze je verhaal zien en lezen. En praat erover, in de echte wereld of via de telefoon, met mensen die je goed kent. Gepest worden is een stuk eenvoudiger om mee om te gaan als je een netwerk van ondersteunende vrienden hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten