'Storingen fiscus mogelijk door grove ontwerpfout'

Door: telegraaf-nl | 01 april 2012 07:00

Algemeen

De hele maand maart werd de Belastingdienst geplaagd door storingen die veroorzaakt werden doordat teveel mensen tegelijkertijd aangifte probeerden te doen.

De capaciteit stond op 42.000 mensen die tegelijkertijd ingelogd konden zijn, maar werd later in de maand verhoogd naar 60.000.

Grove ontwerpfout

Dat was niet genoeg, zo bleek meerdere malen. „Het is een grove ontwerpfout om te denken: we hebben één grote machine en daar gaan we met zijn allen op zitten. Je nodigt je eigen DDOS-aanval uit, op deze manier," aldus Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit.

Collega-hoogleraar Robert Meijer van de Universiteit van Amsterdam denkt dat het ook nog wel even kan duren voor de kinderziektes eruit zijn: ,,Als je bijvoorbeeld kijkt naar de verrekensystemen van elektriciteits- en telefoniebedrijven, dat zijn net zulke complexe systemen als dit. Maar die zijn over de laatste 30 á 40 jaar gegroeid.

Minder telefoontjes

Desalniettemin is hij positief over het nieuwe systeem, omdat aangifteprogramma's in het verleden voor alle mogelijke computerconfiguraties moesten worden getest. Meijer: ,,Uiteindelijk levert dit minder telefoontjes aan de Belastingdienst op."

Boeterente fiscus zet kwaad bloed

Relevant financieel nieuws gratis in je mailbox? Meld hier aan

0 Reactie(s) op: 'Storingen fiscus mogelijk door grove ontwerpfout'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.